Preskoči na glavni sadržaj

JESTE LI IKADA POŽELJELI JESTI SNIJEG? EVO ZAŠTO TO NIJE PAMETNO!

mećava, snijeg
“Pahuljice snijega mogu sadržavati bilo koju tvar koja lebdi zrakom, pa tako i kemikalije koje se nalaze u kiselim kišama, bakterije, sulfate, nitrate, čak i olovo iz dijelova svijeta koji još uvijek sagorijevaju olovno gorivo”, smatra znanstvenik Gaffney.

“Snijeg će se pojesti i sve će se polizati, očistiti i umiti!”, rekao je u siječnu 2013. godine Milan Bandić, a upravo se ta njegova izjava nerijetko citirala gotovo kao pošalica. Doduše, ne može se reći da nikada nikome nije palo na pamet pojesti malo snijega. Prije svega, riječ je o djeci koja usred zaigranosti i zabavi snježnih igara znaju posegnuti prema snijegu jezikom. Među mladeži se također nailazi na priče o plaženju jezika kada s neba padaju “krpe” snijega, čisto radi ugođaja, doživljaja, izravnijeg doticaja s mnogima omiljenom oborinom.


Ipak, stručnjaci se mahom slažu da snijeg nije dobro jesti, i to iz više razloga. Ne samo da prijeti opasnost od upale grla i krajnika, kao i razvoja raznih infekcija, nego je činjenica da i naoko najčišći snijeg sadrži atmosferske nečistoće i kemikalije. Pojedete li malo snijega, ne znači da ćete se odmah razboljeti, no sigurno je da i najmanja količina snijega sadrži potencijalno štetne nečistoće iz zraka. Nije dakle riječ o otrovnom sastavu koji će odmah nepovoljno djelovati na ljudski organizam, ali je potencijalno opasno.

Frank Wania, kemičar sa Sveučilišta u Torontu, navodi da atmosfera iznimno učinkovito prenosi nečiste tvari pa se tako industrijska onečišćenja koja se izbacuju u atmosferu u Indiji, mogu, primjerice, detektirati u snijegu sjeverne Kanade i to nakon samo pet dana, piše Chicago Tribune.
Silke Willms, nutricionistica koja radi za hamburško zdravstveno osiguravajuće društvo smatra pak da djeci neće naštetiti pojedu li malo snijega. Kako dodaje, snijeg kao oblik destilirane vode, može vezati minerale u tijelu, ali se oni brzo nadomjeste unošenjem druge hrane. Jednako tako, treba paziti da djeca ne pojedu snijeg koji se nalazi uz cestu, koji je onečišćen psećom mokraćom ili solju za posipanje prometnica.


Dr. Jeff Gaffney, znanstvenik s Instituta Argonne National Laboratory, u svom je navodu najprecizniji pa ističe da pahuljice snijega mogu sadržavati bilo koju tvar koja lebdi zrakom, pa tako i kemikalije koje se nalaze u kiselim kišama, bakterije, sulfate, nitrate, čak i olovo iz dijelova svijeta koji još uvijek sagorijevaju olovno gorivo.
Sukladno mišljenjima stručnjaka, malo snijega neće vam naštetiti, no snježne radosti itekako mogu ostati radosti i bez okusa snijega.
(dnevno.hr)

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Porodica travara Asima Kljuna upozorava: Pojavili se prevaranti, terapije uzimati samo kod Asimovog sina Semira!

Prvog dana nove, 2016. godine, mnoge je zatekla vijest da je poznati travar, Asim Kljun, zauvijek napustio ovaj svijet. Njegov odlazak s ovog svijeta, kako saznajemo, neki su pokušali iskoristiti za raznorazne malverzacije, koje bi mogle biti kobne za Asimove pacijente, neke nove ali i one koje je Asimova smrt zatekla u sred, na početku ili pri kraju trerapije. Zato, porodica Asima Kljuna javnost upozorava: “Prije svega želimo da uputimo iskrene izraze zahvalnosti za podršku koju ste nam pružili u najtežem trenutku. Divno je bilo vidjeti izraze duboke boli i iskrene sućuti iz svih krajeva svijeta. Još jednom hvala svima! Ovim putem želimo da obavijestimo sve klijente koje je Asimova smrt zatekla u nedovršenoj fazi liječenja, da nastavak terapije mogu obezbijediti pozivom na neki od ranije poznatih brojeva, bilo u BiH (062/284-179) ili u Crnoj Gori (00 382 69 331 835). Naime, ekipa koja je zajedno sa Asimom radila na prikupljanju, sortiranju, obradi i kombinovanju iscjeljite

Uklanjanje madeža prirodnim putem bez ožiljka i bez oštećenja kože!

Uklanjanje madeža prirodnim putem: naučite kako ukloniti madeže Madeži (med. nevus) su nepravilnosti na koži, koje označava tamnija boja ili mala izbočina. Može biti i oboje. To su površinske nakupine tkiva i melanocita, stanica kože, koje proizvode pigment koji koži daje prirodnu boju. Mogu se pojaviti bilo gdje na koži, a kad se pojave na vidljivom mjestu predstavljaju estetski problem. Uzrok pojavljivanja je nepoznat. Poznato da se najviše javljaju kod osoba s visokom razinom hormona, a neki su i nasljedni. U većini slučajeva se nevusi uklanjaju kirurškim putem, ali neki se mogu ukloniti i prirodnim putem. Kirurg odstranjuje madež tako da ga izreže van i nakon toga spoji kožu unutarnjim šavovima. Međutim, unatoč trudu kirurga da to čim bolje napravi, ožiljak zna ostati vidljiv i mnogim ljudima to jako smeta. Odstranjivanje prirodnim putem ne ostavlja ožiljke pa se zato preporučuje, ali samo kod bezopasnih madeža. Ako pokušate sami ukloniti onaj kancerogeni,

Proverena i uspešna mešavina lekovitog bilja i čaj za miome na materici, ciste i polipe, hiperplazije i poliistične jajnike

Čaj za miome na materici i ciste BioMiom je provereno dobar i potvrdjen čaj za ženske probleme koji je dao izvanredne rezultate u praksi. Savremena žena usled loše ishrane, unosa hormona, stresa i prekomerne upotrebe masnoća i životinjskih proteina postaje sve osetljivija u predelu urogenitalnih organa. Masovna je pojava da žene dobijaju miome, ciste, polipe, da imaju česte upale jajnika, da su im jajnici policistični, i da te tegobe prerastaju u hronične tegobe. Čaj za miome na materici, ciste, upale jajnika, polipe i ženske probleme BioMiom je već dugo godina prisutno rešenje za ženske probleme koje postoji na tržištu i daje odlične rezultate. Šta je miom i kako nastaje? Myoma, miom je benigna neoplazma – tumor, nastala umnožavanjem mišićnih ćelija. Postoje sledeći oblici mioma; fibroleiomyoma, tumor koji je sastavljen od glatkih mišićnih vlakana i vezivnog tkiva; leiomyom ili lejomiom je benigni tumor koji potiče od glatkih mišića i raste ekspanzivno u obliku okruglastog čvor