Preskoči na glavni sadržaj

TAJNI RECEPTI SV. HILDEGARDE: Njezini savjeti za regulaciju probave i danas su vjerodostojni!

en.wikipedia.org/ilustracija

Prva velika žena koja se ikada bavila medicinom bila je upravo redovnica Hildegarda iz Bingena.

Sveta Hildegarda iz Bingena, nadstojnica srednjovjekovnog samostana, bila je mističarka. književnica, glazbenica, ali i stručnjakinja za zdravlje i prehranu svojega vremena. Riječ je o svetici uz koju se vežu brojne priče, o nekima od njih već smo pisali, a posebno je zanimljiva po svojem širokom znanju i djelovanju na različitim područjima. Iako njezina kuharica nikada nije zapisana, ipak su poznati brojni zdravi recepti, ali i upute za liječenje kojima se redovito služila. Živjela je između 1098. i 1179. godine, a već je tada bila poznata po promicanju prevencijske medicine. Osmislila je mnoge mješavine čajeva, ljekovitih pripravaka za razne tegobe, a ovdje donosimo tri njezina recepta za ubrzanje probave, odnosno njezinu regulaciju. Ti su recepti s godinama pomalo prilagođeni, no njihova je srž sačuvana iz njezina doba.

Salata od kupusa

Pomiješajte sirovi kiseli kupus s usitnjenim jabukama, mandarinama, ananasom, višnjama i ciklom. Dodajte malo naribanog luka i češnjaka te u svaku porciju dodajte pola žlice maslinova ulja.

Jelo od kruha i sjemenja

Pola kilograma kore kruha, 130 grama datulja, badema i pistacija pomiješajte i dodajte malo sezama. Mješavinu oblikujte u kuglice, dodajte im cimet, klinčić u prahu i jedite kroz dan.

Kuglice od grožđica i sjemenja

Pomiješajte šaku grožđica, usitnjenih badema, suncokretovih sjemenki (koje ste prethodna dva dana pustili da klijaju) i šaku datulja. Kada sve dobro pomiješate i sjedinite, oblikujte kuglice i jedite kroz dan.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVI LISTOVI SU NAM NA DOHVAT RUKE,A NOVA ISTRAŽIVANJA ŠOKIRAJU KOLIKU LJEKOVITOST IMAJU!

U listu vinove loze ima dosta vitamina C, E, A, K i B6, kao i niacina, željeza, vlakana, riboflavina, folata, kalcijuma, magnezijuma, bakra i mangana. Koristi se kao protivupalno i sredstvo za bolju cirkulaciju.

Protivupalno djelovanje

Listovi vinove loze imaju blago protivupalno djelovanje.

Hronična upala je uzročnik mnogih ozbiljnih bolesti, kao što su bolesti srca, mnoge vrste raka i Alzheimerova bolest, ali i artritisa, te bolesti probavnog sistema, poput Crohnove bolesti.

Dok životni stil i genetika pridonose razvoju hroničnih upala, ishrana koja je bogata protivupalnim namirnicama najbolja je strategija za smanjenje dugoročnih rizika od bolesti.
Hronična venska insuficijencija

Prema istraživanju sprovedenom 2010. na Odjeljenju za dermatologiju Univerziteta u Freiburgu, biljni ekstrakti iz vinove loze smanjuju edem u bolesnika s hroničnom venskom insuficijencijom. To je stanje koje karakteristiše problem povratka krvi iz nogu nazad u srce. Kad se krv teško vraća u srce, noge mog…

Pomaže u menopauzi,liječi astmu, čisti krv i jetru! CVIJET BOLJI OD HORMONA

Budući da sadrži izoflavone, crvena djetelina (Trifolium pratense) koristi se decenijama kao lijek za ublažavanje simptoma menopauze, pa je zbog svojih ljekovitih svojstava ova vrsta deteline prirodna alternativa tradicionalnoj hormonskoj terapiji. Pored toga, ima priznato mjesto u širokoj lepezi ljekovitih biljaka za liječenje mnogih bolesti.

Zdravstvene prednosti povezane s crvenom detelinom su brojne: korisna je u liječenju bronhitisa i astme, a izvrstan je i prirodni protivupalni lijek. Koristi i onima koji pate od osteoporoze jer izoflavoni skriveni u ljekovitoj biljci djeluju kao fitoestrogeni koji mogu pomoći u izgradnji gustoće kostiju. Osim toga, crvena detelina poboljšava cirkulaciju, povećava nivo dobrog holesterola u organizmu i jača arterije. Riječ je, takođe, o izvrsnom prečišćivaču krvi i jetre.

Tako, kažu, da kombinovana u istoj razmeri sa čičkom, štavljem, korijenom maslačka, žutom ružicom liječi i kancerozne tumore.

Kod raka grkljana koristi se jači čaj za ispiranje…

ZA SVAKU BOLJKU: URADITE UNUTRAŠNJU OPERACIJU ORGANIZMA I TO BEZ NOŽA!

Priroda umije jednim te istim sredstvom i uništiti i lječiti. Njene metode čovjek teško usvaja i sporo shvaća. Možda je to posljedica slabog poznavanja zakona prirode, jer priroda dobro čuva svoje tajne.Zato trebamo još puno učiti od nje. Međutim, i ako upoznamo njene tajne – ne slijedimo ih. Prilikom posta daje se dugotrajna pošteda svim organima tijela. Post je naročito koristan organima za probavu, koji dobivaju mogućnost obnavljanja. Post ima veliki utjecaj na stanje krvotoka.

Zakone prirode treba upoznati, živjeti s njima i poštovati ih. Na taj način prirodu možemo višestruko koristiti za svoje potrebe, odnosno za potrebe čovječanstva.

U drugoj polovini 19. stoljeća prof. Pušutin počeo je među prvima ispitivati mehanizam djelovanja posta. On je otkrio da je post stanje organizma u kojem se njegovi “rashodi” ne nadoknađuju potpuno. Zbog toga je organizam prinuđen funkcionirati na račun svojih vlastitih rezervi.
Brojni efekti

Istraživanja su pokazala da je pokretač gladi sam centa…