Preskoči na glavni sadržaj

TAJNI RECEPTI SV. HILDEGARDE: Njezini savjeti za regulaciju probave i danas su vjerodostojni!

en.wikipedia.org/ilustracija

Prva velika žena koja se ikada bavila medicinom bila je upravo redovnica Hildegarda iz Bingena.

Sveta Hildegarda iz Bingena, nadstojnica srednjovjekovnog samostana, bila je mističarka. književnica, glazbenica, ali i stručnjakinja za zdravlje i prehranu svojega vremena. Riječ je o svetici uz koju se vežu brojne priče, o nekima od njih već smo pisali, a posebno je zanimljiva po svojem širokom znanju i djelovanju na različitim područjima. Iako njezina kuharica nikada nije zapisana, ipak su poznati brojni zdravi recepti, ali i upute za liječenje kojima se redovito služila. Živjela je između 1098. i 1179. godine, a već je tada bila poznata po promicanju prevencijske medicine. Osmislila je mnoge mješavine čajeva, ljekovitih pripravaka za razne tegobe, a ovdje donosimo tri njezina recepta za ubrzanje probave, odnosno njezinu regulaciju. Ti su recepti s godinama pomalo prilagođeni, no njihova je srž sačuvana iz njezina doba.

Salata od kupusa

Pomiješajte sirovi kiseli kupus s usitnjenim jabukama, mandarinama, ananasom, višnjama i ciklom. Dodajte malo naribanog luka i češnjaka te u svaku porciju dodajte pola žlice maslinova ulja.

Jelo od kruha i sjemenja

Pola kilograma kore kruha, 130 grama datulja, badema i pistacija pomiješajte i dodajte malo sezama. Mješavinu oblikujte u kuglice, dodajte im cimet, klinčić u prahu i jedite kroz dan.

Kuglice od grožđica i sjemenja

Pomiješajte šaku grožđica, usitnjenih badema, suncokretovih sjemenki (koje ste prethodna dva dana pustili da klijaju) i šaku datulja. Kada sve dobro pomiješate i sjedinite, oblikujte kuglice i jedite kroz dan.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Čaj za šum u uhu (zvonjenje)

Jedan zdravstveni problem prouzrokuje drugi.
Zujanje u ušima, poznato kao tinitus, više je svojstveno muškarcima srednjih godina. Ono se definiše kao osećaj zvuka bez prisustva spoljašnjeg zvučnog stimulansa.

Zapravo, čovjek čuje ono čega nema. Statistika pokazuje da se kod 10 % odraslih osoba javlja zujanje u ušima.

Uzroci mogu biti razni poput promijena na krvnim žilama glave i vrata, grčenja mišića srednjeg uha, oboljenja u samom uhu. Ono što još može izazivati tinitus jesu multriplaskleroza, infektivna oboljenja, sifilis ali i pojedini lijekovi. U slučaju da dođe do toga, konsultujte se sa ljekarom, kako bi vam prepisao drugu terapiju.

Problem zujanja u ušima imaju ljudi sa lošom cirkulacijom, i zbog toga se njima savetuje da izbace kofein, cigarete, alkohol i manji unos soli u organizam. U slučaju da vam se nakupio vosak u ušima, pojavljuje se zujanje.

Niti unutar pužnice se nazivaju ćelijama kose i nalikuju sitnim dlačicama. Kreču se sa tečnošću unutar pužnice i prenose elektri…

OVI LISTOVI SU NAM NA DOHVAT RUKE,A NOVA ISTRAŽIVANJA ŠOKIRAJU KOLIKU LJEKOVITOST IMAJU!

U listu vinove loze ima dosta vitamina C, E, A, K i B6, kao i niacina, željeza, vlakana, riboflavina, folata, kalcijuma, magnezijuma, bakra i mangana. Koristi se kao protivupalno i sredstvo za bolju cirkulaciju.

Protivupalno djelovanje

Listovi vinove loze imaju blago protivupalno djelovanje.

Hronična upala je uzročnik mnogih ozbiljnih bolesti, kao što su bolesti srca, mnoge vrste raka i Alzheimerova bolest, ali i artritisa, te bolesti probavnog sistema, poput Crohnove bolesti.

Dok životni stil i genetika pridonose razvoju hroničnih upala, ishrana koja je bogata protivupalnim namirnicama najbolja je strategija za smanjenje dugoročnih rizika od bolesti.
Hronična venska insuficijencija

Prema istraživanju sprovedenom 2010. na Odjeljenju za dermatologiju Univerziteta u Freiburgu, biljni ekstrakti iz vinove loze smanjuju edem u bolesnika s hroničnom venskom insuficijencijom. To je stanje koje karakteristiše problem povratka krvi iz nogu nazad u srce. Kad se krv teško vraća u srce, noge mog…

Pomaže u menopauzi,liječi astmu, čisti krv i jetru! CVIJET BOLJI OD HORMONA

Budući da sadrži izoflavone, crvena djetelina (Trifolium pratense) koristi se decenijama kao lijek za ublažavanje simptoma menopauze, pa je zbog svojih ljekovitih svojstava ova vrsta deteline prirodna alternativa tradicionalnoj hormonskoj terapiji. Pored toga, ima priznato mjesto u širokoj lepezi ljekovitih biljaka za liječenje mnogih bolesti.

Zdravstvene prednosti povezane s crvenom detelinom su brojne: korisna je u liječenju bronhitisa i astme, a izvrstan je i prirodni protivupalni lijek. Koristi i onima koji pate od osteoporoze jer izoflavoni skriveni u ljekovitoj biljci djeluju kao fitoestrogeni koji mogu pomoći u izgradnji gustoće kostiju. Osim toga, crvena detelina poboljšava cirkulaciju, povećava nivo dobrog holesterola u organizmu i jača arterije. Riječ je, takođe, o izvrsnom prečišćivaču krvi i jetre.

Tako, kažu, da kombinovana u istoj razmeri sa čičkom, štavljem, korijenom maslačka, žutom ružicom liječi i kancerozne tumore.

Kod raka grkljana koristi se jači čaj za ispiranje…