utorak, 8. rujna 2015.

Volite kisele krastavce? Evo kako da ih brzo ukiselite da budu preukusni!

Volite kisele krastavce? Evo kako  da ih brzo ukiselite da budu preukusni!

Ukoliko su vam potrebni kiseli krastavčići van sezone, možete ih ukiseliti za svega 4 do 5 dana.

 Sastojci:

– 2 kg srednjih krastavaca
– 4 supene kašike soli
– mirođija
– veće parče starog hljeba

Priprema:

Krastavce dobro oprati, krajeve odseći i unakrst zasjeći sa obje strane ali ne skroz da ostanu cijele. Poredati krastavce u teglu, uspravno, po mogućnosti tijesno. Između njih utisnuti 3-4 grančice svježe mirođije i dodati 4 supene kašike soli i preliti vodom.

Na vrh staviti 2 parčeta starog hljeba. Na teglu staviti tanjirić i staviti u hladovinu, ali tako gdje ima i sunca tokom dana. Voda će se zamutiti, ali to je normalno.

Krastavci su gotovi kada izgube boju i u sredini i imaju prijatan miris. To je otprilike 4-5 dana, zavisi od toplote vazduha.

Kad su gotovi, izvaditi hljeb i mirođiju i baciti. Krastavce oprati u vodi, premjestiti ih u plastičnu kutiju sa poklopcem. Preko gaze ocijediti tečnost i preliti krastavce. Poklopiti i držati u frižideru.

Ovako pripremljeni krastavci mogu trajati oko dvije sedmice. A za to vrijeme se već može napraviti druga tura.

Izvor: fokus.ba

Nema komentara:

Objavi komentar