Preskoči na glavni sadržaj

U VAŠEM SU DOMU: 6 OTROVA koje svaki dan udišemo i jedemo, a lako ih je izbjeći

U VAŠEM SU DOMU: 6 OTROVA koje svaki dan udišemo i jedemo, a lako ih je izbjeći

Ovi spojevi su u našim domovima, a truju nas i kada se koriste baš onako kako bi trebali.

BISFENOL  A

Jedan je od glavnih sastojaka plastičnih boca, a koristi se i za oblaganje unutarnjeg sloja limenki.

Štetne posljedice: Otežava rad endokrinih žlezda, a na organizam djeluje slično kao hormon estrogen pa potiče prijevremni ulazak u pubertet kod djevojčica, rast prsa kod dječaka. Može izazvati i probleme s plodnošću, remetiti rad srca…

Kako ga izbjeći: Izbjegavajte konzerviranu hranu, a ako ju i koristite, čim otvorite limenku preseluite sadržaj u keramičku posudu. Koristite li plastične boce za piće, birajte one s oznakom “BPA free”. Obzirom na to ga bisfenol A nerijetko sadrže i posude za led, kada koristite led, nemojte popiti piće do kraja nego ostavite nekoliko milimetara pri dnu čaše. Plastične kupovne boce ne koristite dvaput.

FTALATI

Ftalati imaju vrlo široku primjenu – od kapsula pilula i plastičnih vrećica, do kozmetike i jestivih gelova. Plastičnim vrećicama i zavjesama za tuš se dodaju kako bi povećale savitljivost, a kozmetici i prehrambenim proizvodima produljuje trajnost, omogućuje čuvanje dodanog mirisa…

Štetne posljedice: Narušavaju hormonalnu ravnotežu u tijelu, a osobito remete lučenje testosterona i ženskog spolnog hormona estradiola koji je važan za izgradnju ženskih grudi. Važno je napomenuti da su sdevije osnovne skupine ftalata – oni s malo ( 3-6 ) ugljikovih atoma, u bazi, i oni s većim lancem. Lakši ftalati su štetniji i lako ulaze u organizam pa su ih i EU i SAD zabranile.Kako ih izbjeći: Izbegavajte proizvod sa umjetnim mirisima, kozmetiku koja sadržti ftalate, a trudite se svoju hranu stavljati u posude od stakla i keramike. Umjesto plastičnih jednokratnih čaša rabite one kartonske.

PERKLORATI

Soli perklorne kiseline prvenstveno se koriste kao raketno gorivo, u pirotehnici te nekim šibicama i bakljama. Sva područja na kojima su ispaljivane rakete kontaminirana su tim spojvima koji nemaju okusa ni mirisa. Istraživanja su pokazala zamjetne količine pekrlorata u jajima, mlijeku, voću i povrću uzgajanima na tim prostorima.

Štetne posljedice: Utječu na rad štitnjače koja upravlja svim hormonima u organizmu, a osobito otežava iskorištavanje joda.

Kako ih izbjeći: Uvek je dobro znati poreklo hrane koju jedemo, no u ovom slučaju je vrlo teško izbeći namirnice koje sadrže perhlorate. Da bi smanjili posledice ovih spojeva korisno je jesti hranu bogatu jodom poput morskih plodova, ili morske, odnosno jodirane soli.

OLOVO

Najveći “zagađivač” olovom su boje za zidove na bazi ovog metala, a može se pronaći i u vodi. Olovne cijevi, ako su čitave, nisu problem jer se na površini vrlo brzo stvori sloj olovnog oksida koji sprečava daljnje otapanje metala. No u ako su cijevi vrlo stare s velikim naslagama kamenca, mogu se odlomiti dijelići koji će završiti u čaši ako voda nije ispravno filtrirana. Drugi veliki izvor je voda iz boljera, u kojoj se zbog više temperatire otapa više minerala pa tako i olova.

Štetne posljedice: Kao i drugi teški metali, olovo se teško uklanja iz organima. Može izazvati niz problema – povećava razinu hormona stresa kortizola, a kako se taloži oprvenstveno u nogama može izazvati i probleme s motorikom i cirkulacijom.

Kako ga izbjeći: Jedite zdravu i organski uzgojenu hranu i pijte filtriranu vodu. Ako se bacate na renoviranje kuće, ne zaboravite na vodovodne cijevi. Nipošto ne koristite vodu iz bojlera za piće

ŽIVA

Živa je nusproizvod teške industrije koja se može naći u velikom broju riba i morskih plodova.

Štetne posljedice: Velike količine žive u organizmu utiču na menstrualni ciklus žene i njenu ovulaciju, ali i oštećuje stanice gušteraće koja proizvodi insulin i regulira razinu šećera u krvi.

Kako ju izbjeći: Nemojte izbjegavati ribu i morske plodove, ali birajte manje primjerke poput jadranske sardine. Što je riba manja, to je i manja mogućnost za apsorpcijom ovog metala.

PERFLUORIRANE KEMIKALIJE (PFC)

Koriste se u proizvodnji posuda s neprijanjajućim dnom, u izradi tepiha i odeće koja je napravljena na taj način da odbija prljavštinu, ali i za pakiranje hrane – npr. kutija za pice ili paketića kokica namenjenih za pripremu u mikrovalnoj pećnici.

Štetne posljedice: Ove hemikalije utječu na rad štitnjače, a samim time i na sve hormone u organizmu. Neke studije pokazale su da česta izloženost ovim hemikalijama, smanjuje plodnost kod oba spola.

Kako ih izbjeći: Čitajte deklaracije, te što manje rabite posuđe s neprijanjajućim dnom, a nipošto ga ne ribajte. Radije rabite keramičke tave.

Izvor: net.hr

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVI LISTOVI SU NAM NA DOHVAT RUKE,A NOVA ISTRAŽIVANJA ŠOKIRAJU KOLIKU LJEKOVITOST IMAJU!

U listu vinove loze ima dosta vitamina C, E, A, K i B6, kao i niacina, željeza, vlakana, riboflavina, folata, kalcijuma, magnezijuma, bakra i mangana. Koristi se kao protivupalno i sredstvo za bolju cirkulaciju.

Protivupalno djelovanje

Listovi vinove loze imaju blago protivupalno djelovanje.

Hronična upala je uzročnik mnogih ozbiljnih bolesti, kao što su bolesti srca, mnoge vrste raka i Alzheimerova bolest, ali i artritisa, te bolesti probavnog sistema, poput Crohnove bolesti.

Dok životni stil i genetika pridonose razvoju hroničnih upala, ishrana koja je bogata protivupalnim namirnicama najbolja je strategija za smanjenje dugoročnih rizika od bolesti.
Hronična venska insuficijencija

Prema istraživanju sprovedenom 2010. na Odjeljenju za dermatologiju Univerziteta u Freiburgu, biljni ekstrakti iz vinove loze smanjuju edem u bolesnika s hroničnom venskom insuficijencijom. To je stanje koje karakteristiše problem povratka krvi iz nogu nazad u srce. Kad se krv teško vraća u srce, noge mog…

Pomaže u menopauzi,liječi astmu, čisti krv i jetru! CVIJET BOLJI OD HORMONA

Budući da sadrži izoflavone, crvena djetelina (Trifolium pratense) koristi se decenijama kao lijek za ublažavanje simptoma menopauze, pa je zbog svojih ljekovitih svojstava ova vrsta deteline prirodna alternativa tradicionalnoj hormonskoj terapiji. Pored toga, ima priznato mjesto u širokoj lepezi ljekovitih biljaka za liječenje mnogih bolesti.

Zdravstvene prednosti povezane s crvenom detelinom su brojne: korisna je u liječenju bronhitisa i astme, a izvrstan je i prirodni protivupalni lijek. Koristi i onima koji pate od osteoporoze jer izoflavoni skriveni u ljekovitoj biljci djeluju kao fitoestrogeni koji mogu pomoći u izgradnji gustoće kostiju. Osim toga, crvena detelina poboljšava cirkulaciju, povećava nivo dobrog holesterola u organizmu i jača arterije. Riječ je, takođe, o izvrsnom prečišćivaču krvi i jetre.

Tako, kažu, da kombinovana u istoj razmeri sa čičkom, štavljem, korijenom maslačka, žutom ružicom liječi i kancerozne tumore.

Kod raka grkljana koristi se jači čaj za ispiranje…

Nema onoga kome ovo nije pomoglo: Najljekovitija tinktura svijeta – recept

Kolika je ljekovita moć gaveza najbolje kazuje jedna narodna izreka. Dva zdrava prsta bi srasla, ako bi bila vezana žilicama od gavezovog korijena.

Gavez. Ovaj neugledni, izvana crni, a iznutra bjelkast ili žut korijen pomaže kod SVEGA!

Kod prijeloma (pa i zagnojenih) kosti, kod izraslina na kostima, rukama i nogama, kod proširenih vena, vena koje su otvorene, bolova u vratu, amputiranih udova pa čak i kod prorjeđivanja koštanog tkiva, bolova u rukama i nogama nakon lomova i skidanja gipsa, bolova u donjem dijelu kralježnice i oštećenja kralježnjaka, bolova u ramenima, laktu i koljenima, problema zbog osteoporoze, raznih bradavičastih i ostalih izraslina, trnjenja nogu od tabana do kuka, hemoroida, reumatskog zadebljanja mišića, otvrdllina od gihta, kostobolje, poremećaja cirkulacije.

Sve vrste ozljeda, ubode, modrice, rane, zgrušavanje krvi, liječi TINKTURA spravljena od korijena gaveza.

Gavez sadrži hormon auksin koji s lakoćom stvara novo tkivo pa stoga rana brzo zarasta, a alanto…