Preskoči na glavni sadržaj

Ovo je biljka koja tjera štetnike s povrća ali i LIJEČI ŽELUDAC,POMAŽE KOD KAŠLJA…

Ovo je biljka koja tjera štetnike s povrća ali i LIJEČI ŽELUDAC,POMAŽE KOD KAŠLJA…

Biljka ima sitne zelenkaste cvjetove i nešto krupnije eliptično lišće specifičnog, ugodnog mirisa.

Ova biljka voli dosta duboko, humusom bogato tlo s dovoljno vlage te sunčan položaj zaštićen od vjetra i hladnoće.

Riječ je o biljci BOSILJAK kojeg treba sijati u kasno proljeće, kada se i tlo i zrak već dovoljno ugriju. Ako ovu biljku posadimo na hladno i suho mjesto, razvija sitno, kožasto lišće s manje arome i mirisa. Stoga tlo za sadnju mora biti dobro pognojeno zrelim stajskim gnojem ili kompostom, ili ga treba češće zalijevati gnojivom od koprive.

Bosiljak se razmnožava sjemenom koje u povoljnim uvjetima proklija za oko dva tjedna. Ako nemate svježe sjeme, možete posijati i nešto starije jer bosiljak zadržava klijavost 4-5 godina.

Kad biljke malo porastu, preporučljivo je otkinuti mlade sporedne izdanke i prvo njih iskoristiti kao začin, jer će se biljka tada bolje razvijati. Na jesen prije prvih mrazeva bosiljak se može presaditi u cvjetne lonce pa ćete njegove listove moći koristiti kao svježi začin gotovo do polovine zime.

Valja, međutim, napomenuti da se bosiljak ne upotrebljava samo kao začin, to je i ljekovita biljka koja pomaže kod kašlja, prehlade, bolova u želucu, služi za smirivanje i djeluje antibakterijski, te ubrzava zacjeljivanje rana.

Osim toga, ako bosiljak posadite u vrt pored rajčice ili krumpira, tjerat će štetnike od ovih povrtnih kultura jer mnogi štetnici ne podnose njegov miris.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Čaj za šum u uhu (zvonjenje)

Jedan zdravstveni problem prouzrokuje drugi.
Zujanje u ušima, poznato kao tinitus, više je svojstveno muškarcima srednjih godina. Ono se definiše kao osećaj zvuka bez prisustva spoljašnjeg zvučnog stimulansa.

Zapravo, čovjek čuje ono čega nema. Statistika pokazuje da se kod 10 % odraslih osoba javlja zujanje u ušima.

Uzroci mogu biti razni poput promijena na krvnim žilama glave i vrata, grčenja mišića srednjeg uha, oboljenja u samom uhu. Ono što još može izazivati tinitus jesu multriplaskleroza, infektivna oboljenja, sifilis ali i pojedini lijekovi. U slučaju da dođe do toga, konsultujte se sa ljekarom, kako bi vam prepisao drugu terapiju.

Problem zujanja u ušima imaju ljudi sa lošom cirkulacijom, i zbog toga se njima savetuje da izbace kofein, cigarete, alkohol i manji unos soli u organizam. U slučaju da vam se nakupio vosak u ušima, pojavljuje se zujanje.

Niti unutar pužnice se nazivaju ćelijama kose i nalikuju sitnim dlačicama. Kreču se sa tečnošću unutar pužnice i prenose elektri…

Pomaže u menopauzi,liječi astmu, čisti krv i jetru! CVIJET BOLJI OD HORMONA

Budući da sadrži izoflavone, crvena djetelina (Trifolium pratense) koristi se decenijama kao lijek za ublažavanje simptoma menopauze, pa je zbog svojih ljekovitih svojstava ova vrsta deteline prirodna alternativa tradicionalnoj hormonskoj terapiji. Pored toga, ima priznato mjesto u širokoj lepezi ljekovitih biljaka za liječenje mnogih bolesti.

Zdravstvene prednosti povezane s crvenom detelinom su brojne: korisna je u liječenju bronhitisa i astme, a izvrstan je i prirodni protivupalni lijek. Koristi i onima koji pate od osteoporoze jer izoflavoni skriveni u ljekovitoj biljci djeluju kao fitoestrogeni koji mogu pomoći u izgradnji gustoće kostiju. Osim toga, crvena detelina poboljšava cirkulaciju, povećava nivo dobrog holesterola u organizmu i jača arterije. Riječ je, takođe, o izvrsnom prečišćivaču krvi i jetre.

Tako, kažu, da kombinovana u istoj razmeri sa čičkom, štavljem, korijenom maslačka, žutom ružicom liječi i kancerozne tumore.

Kod raka grkljana koristi se jači čaj za ispiranje…

OVI LISTOVI SU NAM NA DOHVAT RUKE,A NOVA ISTRAŽIVANJA ŠOKIRAJU KOLIKU LJEKOVITOST IMAJU!

U listu vinove loze ima dosta vitamina C, E, A, K i B6, kao i niacina, željeza, vlakana, riboflavina, folata, kalcijuma, magnezijuma, bakra i mangana. Koristi se kao protivupalno i sredstvo za bolju cirkulaciju.

Protivupalno djelovanje

Listovi vinove loze imaju blago protivupalno djelovanje.

Hronična upala je uzročnik mnogih ozbiljnih bolesti, kao što su bolesti srca, mnoge vrste raka i Alzheimerova bolest, ali i artritisa, te bolesti probavnog sistema, poput Crohnove bolesti.

Dok životni stil i genetika pridonose razvoju hroničnih upala, ishrana koja je bogata protivupalnim namirnicama najbolja je strategija za smanjenje dugoročnih rizika od bolesti.
Hronična venska insuficijencija

Prema istraživanju sprovedenom 2010. na Odjeljenju za dermatologiju Univerziteta u Freiburgu, biljni ekstrakti iz vinove loze smanjuju edem u bolesnika s hroničnom venskom insuficijencijom. To je stanje koje karakteristiše problem povratka krvi iz nogu nazad u srce. Kad se krv teško vraća u srce, noge mog…