Preskoči na glavni sadržaj

Ovo je biljka koja tjera štetnike s povrća ali i LIJEČI ŽELUDAC,POMAŽE KOD KAŠLJA…

Ovo je biljka koja tjera štetnike s povrća ali i LIJEČI ŽELUDAC,POMAŽE KOD KAŠLJA…

Biljka ima sitne zelenkaste cvjetove i nešto krupnije eliptično lišće specifičnog, ugodnog mirisa.

Ova biljka voli dosta duboko, humusom bogato tlo s dovoljno vlage te sunčan položaj zaštićen od vjetra i hladnoće.

Riječ je o biljci BOSILJAK kojeg treba sijati u kasno proljeće, kada se i tlo i zrak već dovoljno ugriju. Ako ovu biljku posadimo na hladno i suho mjesto, razvija sitno, kožasto lišće s manje arome i mirisa. Stoga tlo za sadnju mora biti dobro pognojeno zrelim stajskim gnojem ili kompostom, ili ga treba češće zalijevati gnojivom od koprive.

Bosiljak se razmnožava sjemenom koje u povoljnim uvjetima proklija za oko dva tjedna. Ako nemate svježe sjeme, možete posijati i nešto starije jer bosiljak zadržava klijavost 4-5 godina.

Kad biljke malo porastu, preporučljivo je otkinuti mlade sporedne izdanke i prvo njih iskoristiti kao začin, jer će se biljka tada bolje razvijati. Na jesen prije prvih mrazeva bosiljak se može presaditi u cvjetne lonce pa ćete njegove listove moći koristiti kao svježi začin gotovo do polovine zime.

Valja, međutim, napomenuti da se bosiljak ne upotrebljava samo kao začin, to je i ljekovita biljka koja pomaže kod kašlja, prehlade, bolova u želucu, služi za smirivanje i djeluje antibakterijski, te ubrzava zacjeljivanje rana.

Osim toga, ako bosiljak posadite u vrt pored rajčice ili krumpira, tjerat će štetnike od ovih povrtnih kultura jer mnogi štetnici ne podnose njegov miris.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVI LISTOVI SU NAM NA DOHVAT RUKE,A NOVA ISTRAŽIVANJA ŠOKIRAJU KOLIKU LJEKOVITOST IMAJU!

U listu vinove loze ima dosta vitamina C, E, A, K i B6, kao i niacina, željeza, vlakana, riboflavina, folata, kalcijuma, magnezijuma, bakra i mangana. Koristi se kao protivupalno i sredstvo za bolju cirkulaciju.

Protivupalno djelovanje

Listovi vinove loze imaju blago protivupalno djelovanje.

Hronična upala je uzročnik mnogih ozbiljnih bolesti, kao što su bolesti srca, mnoge vrste raka i Alzheimerova bolest, ali i artritisa, te bolesti probavnog sistema, poput Crohnove bolesti.

Dok životni stil i genetika pridonose razvoju hroničnih upala, ishrana koja je bogata protivupalnim namirnicama najbolja je strategija za smanjenje dugoročnih rizika od bolesti.
Hronična venska insuficijencija

Prema istraživanju sprovedenom 2010. na Odjeljenju za dermatologiju Univerziteta u Freiburgu, biljni ekstrakti iz vinove loze smanjuju edem u bolesnika s hroničnom venskom insuficijencijom. To je stanje koje karakteristiše problem povratka krvi iz nogu nazad u srce. Kad se krv teško vraća u srce, noge mog…

Pomaže u menopauzi,liječi astmu, čisti krv i jetru! CVIJET BOLJI OD HORMONA

Budući da sadrži izoflavone, crvena djetelina (Trifolium pratense) koristi se decenijama kao lijek za ublažavanje simptoma menopauze, pa je zbog svojih ljekovitih svojstava ova vrsta deteline prirodna alternativa tradicionalnoj hormonskoj terapiji. Pored toga, ima priznato mjesto u širokoj lepezi ljekovitih biljaka za liječenje mnogih bolesti.

Zdravstvene prednosti povezane s crvenom detelinom su brojne: korisna je u liječenju bronhitisa i astme, a izvrstan je i prirodni protivupalni lijek. Koristi i onima koji pate od osteoporoze jer izoflavoni skriveni u ljekovitoj biljci djeluju kao fitoestrogeni koji mogu pomoći u izgradnji gustoće kostiju. Osim toga, crvena detelina poboljšava cirkulaciju, povećava nivo dobrog holesterola u organizmu i jača arterije. Riječ je, takođe, o izvrsnom prečišćivaču krvi i jetre.

Tako, kažu, da kombinovana u istoj razmeri sa čičkom, štavljem, korijenom maslačka, žutom ružicom liječi i kancerozne tumore.

Kod raka grkljana koristi se jači čaj za ispiranje…

ZA SVAKU BOLJKU: URADITE UNUTRAŠNJU OPERACIJU ORGANIZMA I TO BEZ NOŽA!

Priroda umije jednim te istim sredstvom i uništiti i lječiti. Njene metode čovjek teško usvaja i sporo shvaća. Možda je to posljedica slabog poznavanja zakona prirode, jer priroda dobro čuva svoje tajne.Zato trebamo još puno učiti od nje. Međutim, i ako upoznamo njene tajne – ne slijedimo ih. Prilikom posta daje se dugotrajna pošteda svim organima tijela. Post je naročito koristan organima za probavu, koji dobivaju mogućnost obnavljanja. Post ima veliki utjecaj na stanje krvotoka.

Zakone prirode treba upoznati, živjeti s njima i poštovati ih. Na taj način prirodu možemo višestruko koristiti za svoje potrebe, odnosno za potrebe čovječanstva.

U drugoj polovini 19. stoljeća prof. Pušutin počeo je među prvima ispitivati mehanizam djelovanja posta. On je otkrio da je post stanje organizma u kojem se njegovi “rashodi” ne nadoknađuju potpuno. Zbog toga je organizam prinuđen funkcionirati na račun svojih vlastitih rezervi.
Brojni efekti

Istraživanja su pokazala da je pokretač gladi sam centa…