Preskoči na glavni sadržaj

Ovaj začin nevjerovatno jača kosti, zube i srce i odličan je za zdravlje kože i ljepotu

Ovaj začin nevjerovatno jača kosti, zube i srce i odličan je za zdravlje kože i ljepotu

Jedan od novootkrivenih začina koji biste trebali uvrstiti u svoju svakodnevnicu, tisuću puta ćete se uvjeriti u njegovu nazamjenjivost i korisnost koja je premašivala njegovu kulinarsku važnost.

Sezam je u Indiji neodvojiv od svakodnevnog života. Redovit u kulinarstvu, neizostavan u obredima i različitim ritualima te jednako koristan i cijenjen u ayurvedskom liječenju.

Crni sezam, bijeli sezam, crveni/smeđi sezam… različite su njegove sorte koje razlikuje i boja sjemena prepunog ulja i proteina.

I dok smeđi i crni sezam na tržište dolaze neoljušteni, bijeli se sezam može nabaviti neoljušten, oljušten ali i u obliku paste koju mnogi poznaju pod imenom tahini.

Iako su sve tri sorte vrlo korisne, mogli bismo reći kako je tamni sezam aromatičniji te se više koristi u začinske svrhe dok se za kuhanje uzima svijetlo ulje neprženih sjemenki sezama koje je okusom neutralnije ali je i kvalitetnije pa tako hladno prešano sezamovo ulje, stoji na samom vrhu ne samo najskupljih, već najkorisnijih i najkvalitetnijih biljnih ulja.
Sezam je topao i uljnih je kvaliteta dok mu je okus sladak. Vitamini B, A, E, lecitin, niacin, brojni minerali poput kalcija, kalija i magnezija, fosfora, željeza, cinka i selena…govore sami po sebi o vrijednosti ove, veličinom vrlo sitne ali učinkom po zdravlje, vrlo moćne biljke .

Dovoljan razlog da krenemo s upoznavanjem sjemenke tako moćne da se njome, prema nekim vjerovanjima, štitimo ne samo od bolesti već i od demona i zlih sila.
Sezam po svojemu djelovanju grije i iz tog je razloga osobito koristan u vrijeme zime jer grije, «podmazuje» i štiti one dijelove tijela koji im zbog osjetljivosti na hladnoću, slabe cirkulacije, isušivanja kože…posebno stradavaju pa stoga trebaju dodatnu pomoć u održavanju vlažnosti i uljnosti i općenito, održavanja balansa.

No, nije to jedini razlog koji govori u prilog korisnosti sezama. On svojim djelovanjem pripada skupini onih namirnica koje vezujemo sa učinkom mentalno/duhovne pomoći. On smiruje, donosi dobrobit na našoj duhovno-mentalnoj razini te uspostavlja ravnotežu.

LJEKOVITOST SEZAMA

Dentalni poremećaji / sezam snaži naše zube te djeluje na zdravlje usne šupljine, zuba i desni. Iz toga je razloga vrlo uputna njegova upotreba u kulinarstvu ali se, ovisno o našem stanju i potrebama, savjetuje i njegovo korištenje u tehnikama ispiranja i čišćenja usta i usne šupljine uljenjem. Njegovom upotrebom smanjujemo upalna stanja, infekcije, snažimo zube i zubnu caklinu, djelujemo na sprečavanje nastajanja zubnoga plaka ali i djelujemo na izbacivanje toksina iz tijela.

Snaži kardiovaskularni sustav / Snižava krvni tlak i smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti

Antioksidans / Sezam sadrži dva jedinstvena spoja iz skupine lignana – sezamin i sezamolin. Sve više studija pokazuju važnost sezama u ulozi jačanja našeg oraganizma i djelovanje u brobi protiv slobodnih radikala. Osoabama oboljelim od raka dojke, raka debelog crijeva, raka grla…sezam je jedan od pomagača u borbi za zdravlje.

Zdravlje kože i ljepota / Sezamovo ulje ublažava iritacije ali sadržajem vitamina E te cinka, djeluje na zdravlje kože, njenu elastičnosti te usporava procese starenja, isušivanja te preranog stvaranja bora

Analgetik / Lokalno apliciranje na oboljela područja, pokazuju učinak sezamovog ulja kao odličnog u ublažavanju bolova. Preporučuje se i kod utrnuća, slabe prokrvljenosti tkiva, slabe cikrulacije…

Opekline / Vanjsko nanošenje ulja na iritirana područja, osobito u kombinaciji s ljekovitim biljem i ovisno o stanju ozljeđenog područja, može umnogome pridonijeti oporavku, smanjivanju i zacjeljivanju ozljeđenih dijelova tijela.

Afrodizijak / Ayurveda ističe snažnu afordizijačku ulogu ovog, aromom ugodnog sjemena. Redovitom konzumacijom sezama ali i njegovom kombinacijom sa drugim, tradicionalno ayurvedskim biljem, smanjuje se impotencija te djeluje na snaženje i poticanja vitalnih funkcija i snaženje reproduktivnog tkiva (Shukra dhatu).

Utječe na reguliranje mjesečnog ciklusa / Iz tog je razloga preporučen kao sastavni dio prehrane upravo u predmenstrualnom periodu. Smanjuje menstrualne bolove.

Jača kosti / Sezam je bogat kalcijem a njegov učinak grijanja i dubokog prodiranja u tkiva, dodatno govore u prilog njegovoj važnosti u očuvanju zdravlja i čvrstoće naših kostiju. Posebno je preporučen osobama oboljelim od osteoporoze.

Nutritivni tonik / Lagani je laksativ te regulira probavu, utječe na zdravlje i rad crijeva ali i cjelokupnog probavnog takta.

/ Preporučen je i u sljedećih stanja/bolesti:

- opadanje (gubitak) kose, kronični kašalj, plućne bolesti, hemeroidi, dismenorea, amenorea, dizenterija, opstipacija, konstipacija…

Dejstvo:djeluje na sva tkiva.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Porodica travara Asima Kljuna upozorava: Pojavili se prevaranti, terapije uzimati samo kod Asimovog sina Semira!

Prvog dana nove, 2016. godine, mnoge je zatekla vijest da je poznati travar, Asim Kljun, zauvijek napustio ovaj svijet. Njegov odlazak s ovog svijeta, kako saznajemo, neki su pokušali iskoristiti za raznorazne malverzacije, koje bi mogle biti kobne za Asimove pacijente, neke nove ali i one koje je Asimova smrt zatekla u sred, na početku ili pri kraju trerapije. Zato, porodica Asima Kljuna javnost upozorava: “Prije svega želimo da uputimo iskrene izraze zahvalnosti za podršku koju ste nam pružili u najtežem trenutku. Divno je bilo vidjeti izraze duboke boli i iskrene sućuti iz svih krajeva svijeta. Još jednom hvala svima! Ovim putem želimo da obavijestimo sve klijente koje je Asimova smrt zatekla u nedovršenoj fazi liječenja, da nastavak terapije mogu obezbijediti pozivom na neki od ranije poznatih brojeva, bilo u BiH (062/284-179) ili u Crnoj Gori (00 382 69 331 835). Naime, ekipa koja je zajedno sa Asimom radila na prikupljanju, sortiranju, obradi i kombinovanju iscjeljite

Uklanjanje madeža prirodnim putem bez ožiljka i bez oštećenja kože!

Uklanjanje madeža prirodnim putem: naučite kako ukloniti madeže Madeži (med. nevus) su nepravilnosti na koži, koje označava tamnija boja ili mala izbočina. Može biti i oboje. To su površinske nakupine tkiva i melanocita, stanica kože, koje proizvode pigment koji koži daje prirodnu boju. Mogu se pojaviti bilo gdje na koži, a kad se pojave na vidljivom mjestu predstavljaju estetski problem. Uzrok pojavljivanja je nepoznat. Poznato da se najviše javljaju kod osoba s visokom razinom hormona, a neki su i nasljedni. U većini slučajeva se nevusi uklanjaju kirurškim putem, ali neki se mogu ukloniti i prirodnim putem. Kirurg odstranjuje madež tako da ga izreže van i nakon toga spoji kožu unutarnjim šavovima. Međutim, unatoč trudu kirurga da to čim bolje napravi, ožiljak zna ostati vidljiv i mnogim ljudima to jako smeta. Odstranjivanje prirodnim putem ne ostavlja ožiljke pa se zato preporučuje, ali samo kod bezopasnih madeža. Ako pokušate sami ukloniti onaj kancerogeni,

Proverena i uspešna mešavina lekovitog bilja i čaj za miome na materici, ciste i polipe, hiperplazije i poliistične jajnike

Čaj za miome na materici i ciste BioMiom je provereno dobar i potvrdjen čaj za ženske probleme koji je dao izvanredne rezultate u praksi. Savremena žena usled loše ishrane, unosa hormona, stresa i prekomerne upotrebe masnoća i životinjskih proteina postaje sve osetljivija u predelu urogenitalnih organa. Masovna je pojava da žene dobijaju miome, ciste, polipe, da imaju česte upale jajnika, da su im jajnici policistični, i da te tegobe prerastaju u hronične tegobe. Čaj za miome na materici, ciste, upale jajnika, polipe i ženske probleme BioMiom je već dugo godina prisutno rešenje za ženske probleme koje postoji na tržištu i daje odlične rezultate. Šta je miom i kako nastaje? Myoma, miom je benigna neoplazma – tumor, nastala umnožavanjem mišićnih ćelija. Postoje sledeći oblici mioma; fibroleiomyoma, tumor koji je sastavljen od glatkih mišićnih vlakana i vezivnog tkiva; leiomyom ili lejomiom je benigni tumor koji potiče od glatkih mišića i raste ekspanzivno u obliku okruglastog čvor