Preskoči na glavni sadržaj

OPREZ! U ove plastične flaše ne smijete sipati vodu!

OPREZ! U ove plastične flaše ne smijete sipati vodu!

Svi mi, naročito kad dođe lijepo vreme, kad treba da izađemo napolje, dohvatimo prvu plastičnu flašicu koja nam dođe pod ruku i u nju natočimo vodu, da nam se nađe.

Međutim, da li ste se ikad zapitali koliko je bezbedna plastika iz koje pijete vodu? Kad budete pročitali ovaj tekst redovno ćete provjeravati oznake na ambalaži

Ljudi uglavnom koriste istu plastičnu flašicu od vode ili soka, više puta, ne znajući da to može biti otrovno. Međutim, pojedina ambalaža je namenjena isključivo za jednokratnu upotrebu!

Na dnu svake plastične ambalaže nalazi se trougao sa brojem u sredini, a ispod je oznaka koja vam govori koliko je opasna plastika koju držite u ruci. Ako je flaša namenjena za jednokratnu upotrebu, ne bi trebalo da je koristite više puta. Evo šta znači koja oznaka.

Ove flaše baciti poslije upotrebe

Većina boca od mineralne i obične vode i gaziranih i negaziranih napitaka imaju oznaku PET (često i PETE) (br. 1 u trouglu).Važno je da znate da su one namenjene isključivo za jednokratnu upotrebu. Postoji mogućnost da svakim novim punjenjem u vodu ispuštaju teški metal antimon, hemijsko jedinjenje EPA, koje ometa djelovanje hormona. Takve flaše mogu ispuštati i kancerogene materije.

Ova plastika je bezbjedna

Prepoznaćete je po oznakama HDP (ili HDPE), LDPE i PP, ili po brojevima 2, 4 i 5. LDPE je vrsta plastike koja se, nažalost, uglavnom ne koristi za izradu flaša, već samo kesica za pakovanje namirnica. HDP je dobar izbor, kao i PP koja se uglavnom koristi za čaše za jogurt i bijele je boje.

Ovu ambalažu izbjegavati

To je plastika s oznakama PVC (nekad i 3V), PS i PC (često i bez oznake), ili po brojevima u trouglu – 3, 6 i 7.

PVC ispušta dvije opasne hemikalije, koje ometaju rad hormona u organizmu. Uprkos tome, ova plastika se koristi za proizvodnju flaša.

PS ispušta u vodu kancerogenu materiju – STIREN. Najčešće se koristi za plastične čaše za kafu, za jednokratnu upotrebu ili za ambalažu brze hrane.

PC (ili bez oznake – br. 7) je najgora plastika za ambalažu prehrambenih proizvoda jer otpušta opasnu hemikaliju BPA. Nažalost, koristi se za ambalažu za bebe, flaše za sportiste i posude za pripremanje hrane.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Porodica travara Asima Kljuna upozorava: Pojavili se prevaranti, terapije uzimati samo kod Asimovog sina Semira!

Prvog dana nove, 2016. godine, mnoge je zatekla vijest da je poznati travar, Asim Kljun, zauvijek napustio ovaj svijet. Njegov odlazak s ovog svijeta, kako saznajemo, neki su pokušali iskoristiti za raznorazne malverzacije, koje bi mogle biti kobne za Asimove pacijente, neke nove ali i one koje je Asimova smrt zatekla u sred, na početku ili pri kraju trerapije. Zato, porodica Asima Kljuna javnost upozorava: “Prije svega želimo da uputimo iskrene izraze zahvalnosti za podršku koju ste nam pružili u najtežem trenutku. Divno je bilo vidjeti izraze duboke boli i iskrene sućuti iz svih krajeva svijeta. Još jednom hvala svima! Ovim putem želimo da obavijestimo sve klijente koje je Asimova smrt zatekla u nedovršenoj fazi liječenja, da nastavak terapije mogu obezbijediti pozivom na neki od ranije poznatih brojeva, bilo u BiH (062/284-179) ili u Crnoj Gori (00 382 69 331 835). Naime, ekipa koja je zajedno sa Asimom radila na prikupljanju, sortiranju, obradi i kombinovanju iscjeljite

Uklanjanje madeža prirodnim putem bez ožiljka i bez oštećenja kože!

Uklanjanje madeža prirodnim putem: naučite kako ukloniti madeže Madeži (med. nevus) su nepravilnosti na koži, koje označava tamnija boja ili mala izbočina. Može biti i oboje. To su površinske nakupine tkiva i melanocita, stanica kože, koje proizvode pigment koji koži daje prirodnu boju. Mogu se pojaviti bilo gdje na koži, a kad se pojave na vidljivom mjestu predstavljaju estetski problem. Uzrok pojavljivanja je nepoznat. Poznato da se najviše javljaju kod osoba s visokom razinom hormona, a neki su i nasljedni. U većini slučajeva se nevusi uklanjaju kirurškim putem, ali neki se mogu ukloniti i prirodnim putem. Kirurg odstranjuje madež tako da ga izreže van i nakon toga spoji kožu unutarnjim šavovima. Međutim, unatoč trudu kirurga da to čim bolje napravi, ožiljak zna ostati vidljiv i mnogim ljudima to jako smeta. Odstranjivanje prirodnim putem ne ostavlja ožiljke pa se zato preporučuje, ali samo kod bezopasnih madeža. Ako pokušate sami ukloniti onaj kancerogeni,

Proverena i uspešna mešavina lekovitog bilja i čaj za miome na materici, ciste i polipe, hiperplazije i poliistične jajnike

Čaj za miome na materici i ciste BioMiom je provereno dobar i potvrdjen čaj za ženske probleme koji je dao izvanredne rezultate u praksi. Savremena žena usled loše ishrane, unosa hormona, stresa i prekomerne upotrebe masnoća i životinjskih proteina postaje sve osetljivija u predelu urogenitalnih organa. Masovna je pojava da žene dobijaju miome, ciste, polipe, da imaju česte upale jajnika, da su im jajnici policistični, i da te tegobe prerastaju u hronične tegobe. Čaj za miome na materici, ciste, upale jajnika, polipe i ženske probleme BioMiom je već dugo godina prisutno rešenje za ženske probleme koje postoji na tržištu i daje odlične rezultate. Šta je miom i kako nastaje? Myoma, miom je benigna neoplazma – tumor, nastala umnožavanjem mišićnih ćelija. Postoje sledeći oblici mioma; fibroleiomyoma, tumor koji je sastavljen od glatkih mišićnih vlakana i vezivnog tkiva; leiomyom ili lejomiom je benigni tumor koji potiče od glatkih mišića i raste ekspanzivno u obliku okruglastog čvor