Preskoči na glavni sadržaj

Od samo 2 sastojka napravite 6000 godina star recept za regulaciju masnoće u krvi

Od samo 2 sastojka napravite 6000 godina star recept za regulaciju masnoće u krvi

Jeste li ste čuli za pasteli?

Nikada prije nismo pisali o nečemu tako zdravom i slasnom istovremeno.

Recept datira iz doba od prije 6000 godina i spominje se u drevnoj Grčkoj te Bliskom istoku. Naziv pod kojim je ovaj specijalitet poznat je pasteli, a neki ga zovu i grčki doručak.

Ova ljekovita slastica se zaista spominje u Homerovoj Ilijadi pod nazivom Intrion. Radi se o vjerovatno najukusnijem receptu koji ćete ikada probati, a koji istovremeno ima tako dobre ljekovite karakteristike.

Krenimo redom: U Homerovoj Ilijadi intrion ili pasteli daje se Helenima, ratnicima prije odlaska u bitku kako bi imali energiju i snagu za teške napore i borbu.. Pasteli se spominje i u drevnim egipatskim zapisima gdje su ga uzimale žene kako bi stimulirale hormonalne žlijezde. Čuveni Grčki pisac i “otac” povijesti Heradot nazvao je pasteli lijekom i delicijom istovremeno u svojim zapisima.

Šta je zapravo pasteli? Radi se o mješavini dvije super zdrave namirnice i to sezama i meda.

Nazivaju ga još i pitom od sezama i meda.
Koristi i ljekovita svojstva Pastelija

Kombinacija ove dvije namirnice daje vam sveti gral korisnih sastojaka i to između ostalog: cinka, željeza, vlakana, magnezija, kalcija, bakra i niza vitamina, posebno grupe B, odnosno skoro svih sastojaka ključnih za zdravlje i funkcioniranje organizma.

Prema istraživanjima, kombinacija koja se stvara sinergijom ovih potpuno prirodnih sastojaka djelotvorna je za regulaciju masnoća u krvi posebno odnosa LDL I HDL holesterola.

Pasteli će idealno djelovati na regulaciju nepravilnih otkucaja srca, visok krvni tlak i bolju cirkulaciju.

Dat će vam neophodnu energiju i snagu za teški fizički i psihiči rad.

Istraživanja ukazuju da redovno korištenje pastelija rješava kronični umor, nervozu i depresiju.

Kombinacija sjajno djeluje i na kronični stres i to nakon 3 tjedna redovnog korištenja.

Nova studija Clinical Journal of Nutrition potvrdila je koristi meda i sezama na redukciju depresije, arteroskleroze, multipleskleroze i visokog krvnog tlaka.

Pasteli sadrži čak 182 elementa koji su korisni za zdravlje našeg organizma, a posebno je velika koncentracija antioksidansa koji sprječavaju razvoj raka i drugih teških oboljenja na staničnom nivou.

Samo jedna ili dvije kuglice pastelija pred neki važan događaj, dat će vam dugotrajnu i jaku energiju te biti sjajno gorivo za zdravlje cijelog organizma.

Toplo vam preporučujemo da probate i napravite te redovno koristite ovaj sjajni recept.
Izvorni recept za Pasteli

Sastojci:

– 300 grama tahinija (pasta od čistog mljevenog sezama)

– 300 grama prirodnog meda

Napomena: U trgovinama zdrave hrane možete naći gotovi tahini.

Možete ga raditi i sami ako imate vremena i dobar blender:

Za dobar domaći tahini namaz trebaju vam sirove oljuštene sjemenke sezama i ulje po želji (obično 2 žličice ulja idu na jednu ili pola šalice sjemenki, ovisno koliko gustu smjesu želite – najčešće se koristi sezamovo, maslinovo ili suncokretovo). Lagano popržite sjemenke na tavi bez dodavanja masnoća do zlatne boje (5-10 minuta, miješajući stalno). Budite oprezni da vam sezam ne zagori jer će postati gorkog okusa Kada se ohlade, ubacite ih u blender s maslinovim uljem i miksajte dok ne dobijete pastu željene gustoće (možete dodavati još maslinovog ulja po želji).

Postupak:

Pomiješajte ove dvije namirnice u posudi. Prije stavljanja u posudu možete izliti nakupljeno ulje koje se stvori na vrhu posude sa tahinijem. Oba sastojka su tekuća ali, što je vrlo interesantno, kada ih dobro izmiješate, stvrdnut će se u masu koja se može oblikovati kao plastelin.

U toku miješanja možete dodati u masu i šaku drobljenih komadića oraha, badema, pistacija ili lješnjaka ako želite. Neki, praveći ovaj recept, peku smjesu što nikako ne preporučujemo zbog velikog gubitka korisnih sastojaka ali i samog ukusa.

Napravite kuglice ili neki vama zanimljiv oblik. Uvaljajte ove kuglice u cijele sjemenke sezama.

Kuglice poredajte na neki pladanj i stavite sve u hladnjak.

Kuglice pastelija stoje u hladnjaku, a kao lijek ali i slasticu potrebno je uzeti 2-3 kuglice dnevno.

Ipak, to će vam biti vrlo teško kada probate koliko je ovaj slatkiš ukusan.

Budite umjereni jer se radi o energetskoj “bombi”.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Porodica travara Asima Kljuna upozorava: Pojavili se prevaranti, terapije uzimati samo kod Asimovog sina Semira!

Prvog dana nove, 2016. godine, mnoge je zatekla vijest da je poznati travar, Asim Kljun, zauvijek napustio ovaj svijet. Njegov odlazak s ovog svijeta, kako saznajemo, neki su pokušali iskoristiti za raznorazne malverzacije, koje bi mogle biti kobne za Asimove pacijente, neke nove ali i one koje je Asimova smrt zatekla u sred, na početku ili pri kraju trerapije. Zato, porodica Asima Kljuna javnost upozorava: “Prije svega želimo da uputimo iskrene izraze zahvalnosti za podršku koju ste nam pružili u najtežem trenutku. Divno je bilo vidjeti izraze duboke boli i iskrene sućuti iz svih krajeva svijeta. Još jednom hvala svima! Ovim putem želimo da obavijestimo sve klijente koje je Asimova smrt zatekla u nedovršenoj fazi liječenja, da nastavak terapije mogu obezbijediti pozivom na neki od ranije poznatih brojeva, bilo u BiH (062/284-179) ili u Crnoj Gori (00 382 69 331 835). Naime, ekipa koja je zajedno sa Asimom radila na prikupljanju, sortiranju, obradi i kombinovanju iscjeljite

Uklanjanje madeža prirodnim putem bez ožiljka i bez oštećenja kože!

Uklanjanje madeža prirodnim putem: naučite kako ukloniti madeže Madeži (med. nevus) su nepravilnosti na koži, koje označava tamnija boja ili mala izbočina. Može biti i oboje. To su površinske nakupine tkiva i melanocita, stanica kože, koje proizvode pigment koji koži daje prirodnu boju. Mogu se pojaviti bilo gdje na koži, a kad se pojave na vidljivom mjestu predstavljaju estetski problem. Uzrok pojavljivanja je nepoznat. Poznato da se najviše javljaju kod osoba s visokom razinom hormona, a neki su i nasljedni. U većini slučajeva se nevusi uklanjaju kirurškim putem, ali neki se mogu ukloniti i prirodnim putem. Kirurg odstranjuje madež tako da ga izreže van i nakon toga spoji kožu unutarnjim šavovima. Međutim, unatoč trudu kirurga da to čim bolje napravi, ožiljak zna ostati vidljiv i mnogim ljudima to jako smeta. Odstranjivanje prirodnim putem ne ostavlja ožiljke pa se zato preporučuje, ali samo kod bezopasnih madeža. Ako pokušate sami ukloniti onaj kancerogeni,

Proverena i uspešna mešavina lekovitog bilja i čaj za miome na materici, ciste i polipe, hiperplazije i poliistične jajnike

Čaj za miome na materici i ciste BioMiom je provereno dobar i potvrdjen čaj za ženske probleme koji je dao izvanredne rezultate u praksi. Savremena žena usled loše ishrane, unosa hormona, stresa i prekomerne upotrebe masnoća i životinjskih proteina postaje sve osetljivija u predelu urogenitalnih organa. Masovna je pojava da žene dobijaju miome, ciste, polipe, da imaju česte upale jajnika, da su im jajnici policistični, i da te tegobe prerastaju u hronične tegobe. Čaj za miome na materici, ciste, upale jajnika, polipe i ženske probleme BioMiom je već dugo godina prisutno rešenje za ženske probleme koje postoji na tržištu i daje odlične rezultate. Šta je miom i kako nastaje? Myoma, miom je benigna neoplazma – tumor, nastala umnožavanjem mišićnih ćelija. Postoje sledeći oblici mioma; fibroleiomyoma, tumor koji je sastavljen od glatkih mišićnih vlakana i vezivnog tkiva; leiomyom ili lejomiom je benigni tumor koji potiče od glatkih mišića i raste ekspanzivno u obliku okruglastog čvor