petak, 11. rujna 2015.

Neugledni korijen kojeg čak ni ne gledamo,NEVJEROVATNO JE LJEKOVIT!

Neugledni korijen kojeg čak ni ne gledamo,NEVJEROVATNO JE LJEKOVIT!

Kada je Bog stvarao ovaj svet, stvorio je i čičak. Neugledni koren iz kog se rađa divan cvijet.

Mnogima taj koren ide čak i na živce jer se lepi na odjeću, pa ga čupaju bacaju ili najčešće ne gladaju. Čičak potiče iz Azije, ali je rasprostranjen i po Sjevernoj Americi i Evropi. Možete ga naći na neobrađenim poljima, uz puteve, potoke i rijeke.

Ljekovita svojstva čička prepoznata su za mnoge bolesti i tegobe: upale usne šupljine, za smirenje kašlja, kod otečene limfnih žlijezda na vratu, za stvaranje bijelih krvnih zrnaca, pri podsticanju apetita i bolju probavu, za bolji rad bešike i bubrega, za dezinfekciju kože.

On djeluje protivotrovno i dezinfikuje cijeli organizam. Liječi sve vrste čireva, skrofula, gihta, zastarjelih reumatskih bolesti, vodenih bolesti i kod trovanja živom. On je vrlo dobar borac protiv svih osipa, bolesti usne šupljine, ranica, lišajeva, ekcema, gnojnih rana ali i kod upale želudca, i protiv bolne reume.

Ljudi ga od davnina koriste gotovo za sve vrste što spolja[njih što unutrašnjih obolenja a dobar je i za rast te obnavljanje kose. Svjedočanstva o lekovitom čičku govore samo najbolje, mnogima je pomogao a svi djelovi ovog korijena su ljekoviti, od sjemena do cvijeta.

Kod kuće možete napraviti nekoliko pripravaka od čička koji će pomoći vašem zdravlju:

Čaj od čička se sprema tako da usitnjeni korjen prelijete kipućom vodom i ostavite da se lagano kufa 3 minute. Kada je skuhan, čaj ostavite 10-15 minuta da odstoji. Pijte ga zaslađenog medom nekoliko puta dnevno ili ga koristite za obloge.

Ulje od čička napravite tako da sveži koren prelijete čistim alkoholom i ostavite u zatvorenoj posudi da odstoji 15-ak dana. U mešavinu dodajte maslinovo ulje, te sve ostavite prekriveno gazom da stoji još 4 nedelje. Alkohol će s vremenom izlapiti, te smjesu nakon toga procedite i čuvajte na hladnom mjestu.

Čičak možete koristiti i kao losion za kosu. Svejž korjen prelijte kipućom vodom i kuhajte 10-ak minuta. Nakon kuhanja dodajte jabukovo sirće i isečen crni luk.

Ostavite tako da odstoji cijeli dan, a kasnije procjedite. Ovaj losion nanesite na glavu i pustite da stoji sat vremena, nakon toga isperite. Ovaj postupak ponavljajte dokle god je potrebno.

Nema komentara:

Objavi komentar