Preskoči na glavni sadržaj

Nakon što ovo pročitate, MOŽDA više nikada, ALI NIKADA nećete piti mlijeko!

Istraživanje naučnika Univerziteta u Upsali pokazalo je da pijenje mlijeka utiče na povećanje stope smrtnosti i doprinosi da kosti postaju podložnije prelomima, upravo suprotno onome što sto od sad mislili.

77524_1mlijeko


Studija objavljena u časopisu “British medical journal” sprovedena je u tri okruga u Švedskoj, pri čemu su korišćeni podaci dvije velike grupe, koju su činile 61.433 žene između 39-74 godine, i 45.339 muškaraca, između 45-79 godina.

Ispostavilo se da je kod žena koje su pile najmanje tri čaše mlijeka dnevno, rizik od smrti bio dvostruko veći nego kod žena koje su pile manje od jedne čaše dnevno.

Osim toga, konzumiranje veće količine mlijeka povećavalo je rizik od preloma kostiju. Žene koje su pile tri čaše mlijeka dnevno bile su izložene 90 posto većem riziku od smrti, 60 posto većem riziku od preloma kuka i 15 posto većem riziku od preloma u cjelini nego one koje su pile manje mlijeka.

Kod muškaraca su razlike u stopi smrtnosti bile manje izražene, a kada je riječ o prelomima kostiju razlika nije uočena. U dokumentu objavljenom u časopisu “Journal of the American medical Association Pediatrics” pedijatar Dejvid Ludvig ukazuje na činjenicu da je rizik od preloma kostiju niži u zemljama u kojima se ne konzumira mlijeko i ističe da postoje drugi izvori kalcijuma.

Drugo istraživanje objavljeno u “American Journal of Public Health” pokazalo je da konzumiranje mliječnih proizvoda zapravo možda čak povećava rizik od preloma za 50 posto. Naučnici su, takođe, pokazali da kalcijum ne štiti kosti u mjeri u kojoj se pretpostavljalo. Nekoliko studija o dodacima kalcijuma otkriva da oni ne utiču na smanjenje rizika od preloma kostiju.

Vitamin D je djelotvorniji kada je riječ o smanjenju ovog rizika. Studije takođe pokazuju da mliječni proizvodi kod muškaraca povećavaju rizik od raka prostate za 30-50 posto. Napomenućemo i da oko 65-75 posto svjetskog stanovništva ima smanjenu sposobnost varenja laktoze, šećera iz mlijeka i mliječnih proizvodima.

Laktozu obično razgrađuje enzim laktaza, koji proizvode ćelije u zidovima tankog creva. Mlijeko i mliječni proizvodi nisu jedini izvor kalcijuma. Kelj jedna šolja sirovog kelja puna je kalcijuma, što znači da 3,5 šolja salate od kelja obezbjeđuje više kalcijuma od jedne čaše mlijeka. Tu je i pomorandža, a jedna sadrži oko 60 mg kalcijuma. Mahunarke, kao pasulj, grašak i leblebije takođe su bogati kalcijumom.

Izvor: avaz.ba

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVI LISTOVI SU NAM NA DOHVAT RUKE,A NOVA ISTRAŽIVANJA ŠOKIRAJU KOLIKU LJEKOVITOST IMAJU!

U listu vinove loze ima dosta vitamina C, E, A, K i B6, kao i niacina, željeza, vlakana, riboflavina, folata, kalcijuma, magnezijuma, bakra i mangana. Koristi se kao protivupalno i sredstvo za bolju cirkulaciju.

Protivupalno djelovanje

Listovi vinove loze imaju blago protivupalno djelovanje.

Hronična upala je uzročnik mnogih ozbiljnih bolesti, kao što su bolesti srca, mnoge vrste raka i Alzheimerova bolest, ali i artritisa, te bolesti probavnog sistema, poput Crohnove bolesti.

Dok životni stil i genetika pridonose razvoju hroničnih upala, ishrana koja je bogata protivupalnim namirnicama najbolja je strategija za smanjenje dugoročnih rizika od bolesti.
Hronična venska insuficijencija

Prema istraživanju sprovedenom 2010. na Odjeljenju za dermatologiju Univerziteta u Freiburgu, biljni ekstrakti iz vinove loze smanjuju edem u bolesnika s hroničnom venskom insuficijencijom. To je stanje koje karakteristiše problem povratka krvi iz nogu nazad u srce. Kad se krv teško vraća u srce, noge mog…

Pomaže u menopauzi,liječi astmu, čisti krv i jetru! CVIJET BOLJI OD HORMONA

Budući da sadrži izoflavone, crvena djetelina (Trifolium pratense) koristi se decenijama kao lijek za ublažavanje simptoma menopauze, pa je zbog svojih ljekovitih svojstava ova vrsta deteline prirodna alternativa tradicionalnoj hormonskoj terapiji. Pored toga, ima priznato mjesto u širokoj lepezi ljekovitih biljaka za liječenje mnogih bolesti.

Zdravstvene prednosti povezane s crvenom detelinom su brojne: korisna je u liječenju bronhitisa i astme, a izvrstan je i prirodni protivupalni lijek. Koristi i onima koji pate od osteoporoze jer izoflavoni skriveni u ljekovitoj biljci djeluju kao fitoestrogeni koji mogu pomoći u izgradnji gustoće kostiju. Osim toga, crvena detelina poboljšava cirkulaciju, povećava nivo dobrog holesterola u organizmu i jača arterije. Riječ je, takođe, o izvrsnom prečišćivaču krvi i jetre.

Tako, kažu, da kombinovana u istoj razmeri sa čičkom, štavljem, korijenom maslačka, žutom ružicom liječi i kancerozne tumore.

Kod raka grkljana koristi se jači čaj za ispiranje…

ZA SVAKU BOLJKU: URADITE UNUTRAŠNJU OPERACIJU ORGANIZMA I TO BEZ NOŽA!

Priroda umije jednim te istim sredstvom i uništiti i lječiti. Njene metode čovjek teško usvaja i sporo shvaća. Možda je to posljedica slabog poznavanja zakona prirode, jer priroda dobro čuva svoje tajne.Zato trebamo još puno učiti od nje. Međutim, i ako upoznamo njene tajne – ne slijedimo ih. Prilikom posta daje se dugotrajna pošteda svim organima tijela. Post je naročito koristan organima za probavu, koji dobivaju mogućnost obnavljanja. Post ima veliki utjecaj na stanje krvotoka.

Zakone prirode treba upoznati, živjeti s njima i poštovati ih. Na taj način prirodu možemo višestruko koristiti za svoje potrebe, odnosno za potrebe čovječanstva.

U drugoj polovini 19. stoljeća prof. Pušutin počeo je među prvima ispitivati mehanizam djelovanja posta. On je otkrio da je post stanje organizma u kojem se njegovi “rashodi” ne nadoknađuju potpuno. Zbog toga je organizam prinuđen funkcionirati na račun svojih vlastitih rezervi.
Brojni efekti

Istraživanja su pokazala da je pokretač gladi sam centa…