Riječ je o aromatičnom dodataku jelima napravljen od paradajza, različitog usitnjenog povrća i začina. I, ne zaboravimo – šećera.
Za većinu ljudi, kečap je sastavni dodatak sendviča, hamburgera, pomrita i ostale brze hrane. Ipak, vaš omiljeni dodatak brzoj hrani je zapravo pun šećera, čak i više nego što mislite.
Jedna porcija kečapa (količina jedne supene kašike) sadrži čak četiri grama šećera, dok malo pakovanje kečapa koje se služi u restoranima brze hrane sadrži više od dva grama. Preporučeni dnevni unos šećera je oko 10 odsto ukupne količine hrane, otprilike od 50 do 60 grama, a u tu količinu uključeni su i šećeri iz slatkih namirnica, kao i voća. Najviše šećera se nalazi u gaziranim pićima, pivu, slatkišima i sokovima.
Šećer je zapravo glavni krivac za epidemiju gojaznosti, koja dovodi do mnogobrojnih zdravstvenih problema kao što su dijabetes i srčane bolesti.
I bez obzira na upozorenja lekara i nutricionista o opasnostima “jednog od tri bijela zla”, čovjek u prosjeku tokom života pojede oko 1,75 tona šećera.
Primjedbe
Objavi komentar