Preskoči na glavni sadržaj

Kad ovo pročitate svaki dan ćete započeti sa šoljom zelenog čaja!

Kad ovo pročitate svaki dan ćete započeti sa šoljom zelenog čaja!

Zeleni čaj je prirodni lijek koji potječe iz Kine. U zadnjih par decenija je postao jako popularan na zapadu, a i kod nas također. Podvrgnut je iscrpnim testiranjima na ljudima i mnoge njegove zdravstvene dobrobiti su naučno dokazane.
Dokazana dejstva

Zeleni čaj ima brojna ljekovita svojstva od kojih sva nisu još uvijek ni istražena. Smatra se jednom od najzdravijih biljaka na planeti. U ovom tekstu ćemo pružiti pregled svih njegovih učinaka i potkrijepiti to medicinskim izvorima.
Pojačava koncentraciju

S obzirom da zeleni čaj sadrži kofein, on pojačava koncentraciju na sličan način kao kafa.

Međutim, mnogi smatraju da je utjecaj zelenog čaja na mozak i koncentraciju čak i bolji nego utjecaj kafe jer zeleni čaj pored kofeina sadrži i teanin, supstancu koja djeluje smirujuće na mozak i poboljšava raspoloženje.

Neke osobe se nakon kafe osjećaju fokusirano ali također i napeto. Zeleni čaj će vam dati pravi osjećaj koncentracije i smirenosti.
Sprječava nekoliko vrsta raka

Zeleni čaj sadrži brojne supstance koje djeluju antikancerogeno. Osobe koje ga redovno piju imaju znatno manji rizik od nekoliko vrsta raka. Mnoge znanstvene studije su pokazale da smanjuje rizik od raka mokraćnog mjehura, jednjaka, jajnika i gušterače.
Smanjuje rizik za Parkinsonovu bolest

Parkinsonova bolest je poremećaj pokreta koji sa sobom nosi simptome poput drhtanja, ukočenosti i slabe ravnoteže. Trenutno je neizlječiva bolest iako postoje lijekovi koji mogu umanjiti simptome.

Ispijanjem 1 do 4 šalice zelenog čaja dnevno možete spriječiti ili odgoditi nastanak ove bolesti čak iako imate genetske predispozicije za nju. Neke znanstvene studije pokazuju da zeleni čaj nije samo učinkovit u smanjenju rizika od Parkinsonove bolesti nego i u liječenju.
Masnoća u krvi?

Masnoća u krvi je jedan od glavnih uzročnika suženja krvnih žila i naposljetku srčanih udara. Tragična je činjenica da je ovo jedan od najčešćih uzroka smrti i kod mladih i kod starih osoba, kada se uzme u obzir da prehranom i prirodnim lijekovima možete sačuvati vaše srce. Uz dovoljno discipline s prehranom nisu vam ni potrebni farmaceutski lijekovi. Zeleni čaj je samo jedan od prirodnih lijekova koji ima sposobnost da smanje masnoću i kolesterol u krvi.

Pored zelenog čaja tu je i riblje ulje i lanene sjemenke.
Mršavljenje

Početne studije pokazuju da zeleni čaj ubrzava metabolizam i trošenje masti te pomaže kod mršavljenja. Međutim postoje i studije koje nisu našle nikakav učinak. U svakom slučaju vrijedno je probavanja.
Druge upotrebe

Zeleni čaj ima nevjerovatno širok spektar upotreba. Za sljedeće upotrebe je moguće učinkovit ali istraživanja nisu dovoljno detaljna za službene preporuke:

sprječavanje moždanih udara
visok krvni pritisak
sprječavanje Alzheimerove bolesti
uništava genitalne bradavice (ekstrakt zelenog čaja)
protiv dijabetesa tip 2
za jačanje imuniteta
gingivitis (upaljene desni)
protiv osteoporoze
za čistu kožu i borbu protiv akni i prištića

Ima li zeleni čaj negativne posljedice i koliko je previše?

Zeleni čaj je relativno siguran prirodni lijek, ali može djelovati na druge lijekove tako što pojačava ili smanjuje njihov učinak. Kada se kombinira sa određenim antibioticima ili kontracepcijskim tabletama može prouzrokovati nervozu, ubrzan rad srca ili glavobolju. Kada se uzima zajedno sa lijekovima koji razrjeđuju krv može dodatno razrijediti krv. Ako se zeleni čaj kombinira sa efedrinom (kojeg bodybuilderi često koriste za skidanje sala) može doći do prevelike stimulacije i problema sa srcem.

Ne preporučuje se piti više od 5 šalica zelenog čaja dnevno jer sadrži kofein, a previše kofeina može prouzrokovati glavobolju, nervozu i probleme sa spavanjem. Za trudnice i dojilje je zeleni čaj relativno siguran do 2 šalice dnevno.

Započnite dan s ovim čajem umjesto sa šoljicom kafe…

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVI LISTOVI SU NAM NA DOHVAT RUKE,A NOVA ISTRAŽIVANJA ŠOKIRAJU KOLIKU LJEKOVITOST IMAJU!

U listu vinove loze ima dosta vitamina C, E, A, K i B6, kao i niacina, željeza, vlakana, riboflavina, folata, kalcijuma, magnezijuma, bakra i mangana. Koristi se kao protivupalno i sredstvo za bolju cirkulaciju.

Protivupalno djelovanje

Listovi vinove loze imaju blago protivupalno djelovanje.

Hronična upala je uzročnik mnogih ozbiljnih bolesti, kao što su bolesti srca, mnoge vrste raka i Alzheimerova bolest, ali i artritisa, te bolesti probavnog sistema, poput Crohnove bolesti.

Dok životni stil i genetika pridonose razvoju hroničnih upala, ishrana koja je bogata protivupalnim namirnicama najbolja je strategija za smanjenje dugoročnih rizika od bolesti.
Hronična venska insuficijencija

Prema istraživanju sprovedenom 2010. na Odjeljenju za dermatologiju Univerziteta u Freiburgu, biljni ekstrakti iz vinove loze smanjuju edem u bolesnika s hroničnom venskom insuficijencijom. To je stanje koje karakteristiše problem povratka krvi iz nogu nazad u srce. Kad se krv teško vraća u srce, noge mog…

Pomaže u menopauzi,liječi astmu, čisti krv i jetru! CVIJET BOLJI OD HORMONA

Budući da sadrži izoflavone, crvena djetelina (Trifolium pratense) koristi se decenijama kao lijek za ublažavanje simptoma menopauze, pa je zbog svojih ljekovitih svojstava ova vrsta deteline prirodna alternativa tradicionalnoj hormonskoj terapiji. Pored toga, ima priznato mjesto u širokoj lepezi ljekovitih biljaka za liječenje mnogih bolesti.

Zdravstvene prednosti povezane s crvenom detelinom su brojne: korisna je u liječenju bronhitisa i astme, a izvrstan je i prirodni protivupalni lijek. Koristi i onima koji pate od osteoporoze jer izoflavoni skriveni u ljekovitoj biljci djeluju kao fitoestrogeni koji mogu pomoći u izgradnji gustoće kostiju. Osim toga, crvena detelina poboljšava cirkulaciju, povećava nivo dobrog holesterola u organizmu i jača arterije. Riječ je, takođe, o izvrsnom prečišćivaču krvi i jetre.

Tako, kažu, da kombinovana u istoj razmeri sa čičkom, štavljem, korijenom maslačka, žutom ružicom liječi i kancerozne tumore.

Kod raka grkljana koristi se jači čaj za ispiranje…

ZA SVAKU BOLJKU: URADITE UNUTRAŠNJU OPERACIJU ORGANIZMA I TO BEZ NOŽA!

Priroda umije jednim te istim sredstvom i uništiti i lječiti. Njene metode čovjek teško usvaja i sporo shvaća. Možda je to posljedica slabog poznavanja zakona prirode, jer priroda dobro čuva svoje tajne.Zato trebamo još puno učiti od nje. Međutim, i ako upoznamo njene tajne – ne slijedimo ih. Prilikom posta daje se dugotrajna pošteda svim organima tijela. Post je naročito koristan organima za probavu, koji dobivaju mogućnost obnavljanja. Post ima veliki utjecaj na stanje krvotoka.

Zakone prirode treba upoznati, živjeti s njima i poštovati ih. Na taj način prirodu možemo višestruko koristiti za svoje potrebe, odnosno za potrebe čovječanstva.

U drugoj polovini 19. stoljeća prof. Pušutin počeo je među prvima ispitivati mehanizam djelovanja posta. On je otkrio da je post stanje organizma u kojem se njegovi “rashodi” ne nadoknađuju potpuno. Zbog toga je organizam prinuđen funkcionirati na račun svojih vlastitih rezervi.
Brojni efekti

Istraživanja su pokazala da je pokretač gladi sam centa…