Preskoči na glavni sadržaj

Evo kako da spriječite neugodno znojenje i to iznutra…

Evo kako da spriječite neugodno znojenje i to iznutra…

Prekomerno znojenje je pre svega socijalni problem, jer je vrlo neprijatno.

Koliko puta ste vidjeli osobu sa mokrom majicom na sebi, koju obliva znoj, pri uobičajenim uslovima temperature i vlažnosti.

Ljudi koji se pojačano znoje su stalno mokri, često mijenjaju majice, jer im je neprijatno da se pojave mokri krugovi ispod pazuha.često su im dlanovi mokri, pa ih odaju pri običnom rukovanju, lice za čas postane puno grašak znoja, iako stalno kod sebe imaju dovoljno maramica da ga brišu.

Stopala su takođe, često mokra, pa to pogoduje razvoju neprijatnih mirisa.

Znojenje je proces kojim organizam pokušava da se rashladi. Kada je spoljna temperatura visoka, u stanijma povišene tjelesne temperature, u stanima straha i drugim intenzivnim emocijama može da se javi intenzivno znojenje. Pojačano znojenje može biti po cijelom tijelu ili samo u određenim regijama (fokalno) najčešće u predjelu dlanova, pazuha, stopala…

Posebno u pubertetu sa hormonskim promjenama dolazi do pojave pojačanog znojenja, koje može biti vrlo neprijatno.Redovno tuširanje (čak i više puta dnenvo), upotreba antiperspirantnih krema i dezodoranasa, nekada nisu dovoljni, jer se organizam stalno znoji.

U ovim slučajevima vrlo je korisno uzimati čaj od žalfije.

Žalfija ima svojstvo da smanjuje prekomjerno znojenje. Treba piti do litar  čaja od žalfije dnevno, da bi se postiglo efikasno smanjenje znojenja, kod jako izraženog prekomjernog znojenja. Kod manje izraženog prekomernog znojenja, dovoljno je i 1-2 šoljice dnevno.

Čaj od žalfije koriste i stari i mladi, dakle ne djeluje imitirajući hormone koji nedostaju kod žena u menopauzi.

Žalfija se može koristiti i za prekomjerno znojenje nogu tj. stopala, što je čest slučaj danas, jer se stalno nose patike.

Često ulazi u sastav biljnih krema za prekomjerno znojenje nogu zajedno sa nekim adstrigentnim biljkama (koje imaju svojstvo da skupljaju pore znojnih žlezda).Ovakvo dejstvo ispoljavaju: list oraha, list dunje, kora hrasta…

Često se ovi čajevi kombinuju sa žalfijom radi regulacije znojenja. Ovakve čajeve moguće je primjeniti i spolja, kao kupke za noge, pazuha, dlanove ili druge regije koje se intenzivno znoje.

Evo jedan recept za ispiranje ispod pazuha: mješavinu od tri kašike usitnjene mlade hrastove kore, 2 kašike orahovih listova i 1 kašiku majčine dušice, popariti sa 1dl ključale vode, da odstoji 10minuta. Ovaj čaj se koristi za ispiranje ispod pazuha ujutro i uveče.
Nadoknada tečnosti i elektrolita

Znojenjem se gubi velika količina tečnosti i elektrolita, posebno kalijuma. Stoga se preporučuje unos velike količine vode i namirnica bogatih kalijumom, kao što su paradajz, banane, narandže, krompir…Prekomjerno znojenje može voditi ka dehidriranju organizma, što je potencijalno vrlo opasno, pa izgubljenu tečnost treba nadoknađivati.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVI LISTOVI SU NAM NA DOHVAT RUKE,A NOVA ISTRAŽIVANJA ŠOKIRAJU KOLIKU LJEKOVITOST IMAJU!

U listu vinove loze ima dosta vitamina C, E, A, K i B6, kao i niacina, željeza, vlakana, riboflavina, folata, kalcijuma, magnezijuma, bakra i mangana. Koristi se kao protivupalno i sredstvo za bolju cirkulaciju.

Protivupalno djelovanje

Listovi vinove loze imaju blago protivupalno djelovanje.

Hronična upala je uzročnik mnogih ozbiljnih bolesti, kao što su bolesti srca, mnoge vrste raka i Alzheimerova bolest, ali i artritisa, te bolesti probavnog sistema, poput Crohnove bolesti.

Dok životni stil i genetika pridonose razvoju hroničnih upala, ishrana koja je bogata protivupalnim namirnicama najbolja je strategija za smanjenje dugoročnih rizika od bolesti.
Hronična venska insuficijencija

Prema istraživanju sprovedenom 2010. na Odjeljenju za dermatologiju Univerziteta u Freiburgu, biljni ekstrakti iz vinove loze smanjuju edem u bolesnika s hroničnom venskom insuficijencijom. To je stanje koje karakteristiše problem povratka krvi iz nogu nazad u srce. Kad se krv teško vraća u srce, noge mog…

Pomaže u menopauzi,liječi astmu, čisti krv i jetru! CVIJET BOLJI OD HORMONA

Budući da sadrži izoflavone, crvena djetelina (Trifolium pratense) koristi se decenijama kao lijek za ublažavanje simptoma menopauze, pa je zbog svojih ljekovitih svojstava ova vrsta deteline prirodna alternativa tradicionalnoj hormonskoj terapiji. Pored toga, ima priznato mjesto u širokoj lepezi ljekovitih biljaka za liječenje mnogih bolesti.

Zdravstvene prednosti povezane s crvenom detelinom su brojne: korisna je u liječenju bronhitisa i astme, a izvrstan je i prirodni protivupalni lijek. Koristi i onima koji pate od osteoporoze jer izoflavoni skriveni u ljekovitoj biljci djeluju kao fitoestrogeni koji mogu pomoći u izgradnji gustoće kostiju. Osim toga, crvena detelina poboljšava cirkulaciju, povećava nivo dobrog holesterola u organizmu i jača arterije. Riječ je, takođe, o izvrsnom prečišćivaču krvi i jetre.

Tako, kažu, da kombinovana u istoj razmeri sa čičkom, štavljem, korijenom maslačka, žutom ružicom liječi i kancerozne tumore.

Kod raka grkljana koristi se jači čaj za ispiranje…

ZA SVAKU BOLJKU: URADITE UNUTRAŠNJU OPERACIJU ORGANIZMA I TO BEZ NOŽA!

Priroda umije jednim te istim sredstvom i uništiti i lječiti. Njene metode čovjek teško usvaja i sporo shvaća. Možda je to posljedica slabog poznavanja zakona prirode, jer priroda dobro čuva svoje tajne.Zato trebamo još puno učiti od nje. Međutim, i ako upoznamo njene tajne – ne slijedimo ih. Prilikom posta daje se dugotrajna pošteda svim organima tijela. Post je naročito koristan organima za probavu, koji dobivaju mogućnost obnavljanja. Post ima veliki utjecaj na stanje krvotoka.

Zakone prirode treba upoznati, živjeti s njima i poštovati ih. Na taj način prirodu možemo višestruko koristiti za svoje potrebe, odnosno za potrebe čovječanstva.

U drugoj polovini 19. stoljeća prof. Pušutin počeo je među prvima ispitivati mehanizam djelovanja posta. On je otkrio da je post stanje organizma u kojem se njegovi “rashodi” ne nadoknađuju potpuno. Zbog toga je organizam prinuđen funkcionirati na račun svojih vlastitih rezervi.
Brojni efekti

Istraživanja su pokazala da je pokretač gladi sam centa…