srijeda, 9. rujna 2015.

Evo kako da spriječite neugodno znojenje i to iznutra…

Evo kako da spriječite neugodno znojenje i to iznutra…

Prekomerno znojenje je pre svega socijalni problem, jer je vrlo neprijatno.

Koliko puta ste vidjeli osobu sa mokrom majicom na sebi, koju obliva znoj, pri uobičajenim uslovima temperature i vlažnosti.

Ljudi koji se pojačano znoje su stalno mokri, često mijenjaju majice, jer im je neprijatno da se pojave mokri krugovi ispod pazuha.često su im dlanovi mokri, pa ih odaju pri običnom rukovanju, lice za čas postane puno grašak znoja, iako stalno kod sebe imaju dovoljno maramica da ga brišu.

Stopala su takođe, često mokra, pa to pogoduje razvoju neprijatnih mirisa.

Znojenje je proces kojim organizam pokušava da se rashladi. Kada je spoljna temperatura visoka, u stanijma povišene tjelesne temperature, u stanima straha i drugim intenzivnim emocijama može da se javi intenzivno znojenje. Pojačano znojenje može biti po cijelom tijelu ili samo u određenim regijama (fokalno) najčešće u predjelu dlanova, pazuha, stopala…

Posebno u pubertetu sa hormonskim promjenama dolazi do pojave pojačanog znojenja, koje može biti vrlo neprijatno.Redovno tuširanje (čak i više puta dnenvo), upotreba antiperspirantnih krema i dezodoranasa, nekada nisu dovoljni, jer se organizam stalno znoji.

U ovim slučajevima vrlo je korisno uzimati čaj od žalfije.

Žalfija ima svojstvo da smanjuje prekomjerno znojenje. Treba piti do litar  čaja od žalfije dnevno, da bi se postiglo efikasno smanjenje znojenja, kod jako izraženog prekomjernog znojenja. Kod manje izraženog prekomernog znojenja, dovoljno je i 1-2 šoljice dnevno.

Čaj od žalfije koriste i stari i mladi, dakle ne djeluje imitirajući hormone koji nedostaju kod žena u menopauzi.

Žalfija se može koristiti i za prekomjerno znojenje nogu tj. stopala, što je čest slučaj danas, jer se stalno nose patike.

Često ulazi u sastav biljnih krema za prekomjerno znojenje nogu zajedno sa nekim adstrigentnim biljkama (koje imaju svojstvo da skupljaju pore znojnih žlezda).Ovakvo dejstvo ispoljavaju: list oraha, list dunje, kora hrasta…

Često se ovi čajevi kombinuju sa žalfijom radi regulacije znojenja. Ovakve čajeve moguće je primjeniti i spolja, kao kupke za noge, pazuha, dlanove ili druge regije koje se intenzivno znoje.

Evo jedan recept za ispiranje ispod pazuha: mješavinu od tri kašike usitnjene mlade hrastove kore, 2 kašike orahovih listova i 1 kašiku majčine dušice, popariti sa 1dl ključale vode, da odstoji 10minuta. Ovaj čaj se koristi za ispiranje ispod pazuha ujutro i uveče.
Nadoknada tečnosti i elektrolita

Znojenjem se gubi velika količina tečnosti i elektrolita, posebno kalijuma. Stoga se preporučuje unos velike količine vode i namirnica bogatih kalijumom, kao što su paradajz, banane, narandže, krompir…Prekomjerno znojenje može voditi ka dehidriranju organizma, što je potencijalno vrlo opasno, pa izgubljenu tečnost treba nadoknađivati.

Nema komentara:

Objavi komentar