Preskoči na glavni sadržaj

Za rajčicu kažu da je biljka izašla iz raja! Evo koje je blagodati za čovjeka Bog stavio u nju!

pixbay.com

Prevenira rak, snižava krvni tlak, čisti otrove iz krvi...

Ona je jedna od najraširenijih povrtnih kultura svijeta! Osvaja nas svojom živopisnom bojom i okusom koji, ako je rajčica domaća, nadmašuje svo drugo povrće. No, mnogi ne znaju da je rajčica, oim što je predivna i ukusna i izrazito ljekovita biljka obasuta brojnim blagodatima! Za rajčicu se često govori da je biljka koja je izašla iz raja, a to je zato što je ona jednostavno savršena!

Kad su je u 15. stoljeću Španjolci donijeli iz Perua, rajčica je među Europljanima dočekana sa sumnjom jer je prije toga smatrana otrovnom i opasnom po ljudsko zdravlje. Tek u 19. stoljeću potvrđena je toksičnost stabljike i listova, ali je u isto vrijeme otkrivena hranjivost i ljekovitost njezina ploda. Nakon toga, rajčica munjevito osvaja svijet te se danas smatra jednom od najraširenijih povrtnih kultura.

Ukoliko učestalo jedete rajčicu, pospješujete izlučivanje suvišne tekućine iz organizma. Na taj način snižavate krvni tlak i olakšavate rad srca i krvožilnog sustava. Budući da rajčica potiče rad gušterače, rajčica se preporuča i dijabetičarima.

Uz vitamine kao poznate antioksidanse koji povoljno utječu na prevenciju brojnih bolesti, rajčica sadrži i likopen, crveni biljni pigment, koji je ja najjači prirodni antioksidans. No, zanimljivo je da ga rajčica ima u sebi više od i jedne druge biljke, stoga je rajčica pravo ljekovito blago koje štiti naše tijelo od slobodnih radikala, a istraživanja potvrđuju ulogu likopena u usporavanju razvoja stanica raka. Likopen u sinergiji s drugim antioksidansima iz rajčice snižava LDL kolesterol i time pridonosi očuvanju zdravlja srca i krvnih žila. Za razliku od vitamina koji se djelomično gube pri visokim temperaturama, iskoristivost likopena se povećava termičkom obradom namirnice. Stoga je najbolji izvor likopena kuhani sok od rajčice i jela koja se od njega pripremaju.

Također, rajčica u velikoj mjeri povisuje izlučivanje želučanih i crijevnih probavnih sokova. Kod pomanjkanja želučanog soka (želučana ahilija) i kod smetnji u izlučivanju gušterače, nema boljeg biološkog lijeka od rajčice. Kod reumatskih oboljenja i gihta, kao i kod oboljenja srca i bubrega, rajčica je važan faktor u dijeti, te se moderna dijetalna kuhinja jedva može zamisliti bez tog ploda.

Važno je uživanje plodova rajčice naročito kod slabokrvnosti, kod gubitka krvi nakon operacija ili nesretnog slučaja, i konačno, za djecu i mlade ljude čije se tijelo nalazi još u razvoju.

Od rajčice možete jednostavno napraviti i sok izuzetne ljekovitosti koji stimulira probavu i smanjuje rizik od raka. Vrlo je koristan za trudnice i dojilje. Sadrži malo kalorija i to je razlog zašto ga ljudi sa viškom kilograma mogu piti. Svježi sok sadrži fitoncide, suzbija fermentaciju i truljenje u crijevima.

Pijte sok od rajčice 20-30 minuta prije obroka, jer povećava sposobnost želuca i crijeva za probavu hrane. Dodavanje soli smanjuje ljekovita svojstva soka. Umjesto soli možete dodati češnjak, peršin ili komorač. Uživajte u ovim blagodatima!

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVI LISTOVI SU NAM NA DOHVAT RUKE,A NOVA ISTRAŽIVANJA ŠOKIRAJU KOLIKU LJEKOVITOST IMAJU!

U listu vinove loze ima dosta vitamina C, E, A, K i B6, kao i niacina, željeza, vlakana, riboflavina, folata, kalcijuma, magnezijuma, bakra i mangana. Koristi se kao protivupalno i sredstvo za bolju cirkulaciju.

Protivupalno djelovanje

Listovi vinove loze imaju blago protivupalno djelovanje.

Hronična upala je uzročnik mnogih ozbiljnih bolesti, kao što su bolesti srca, mnoge vrste raka i Alzheimerova bolest, ali i artritisa, te bolesti probavnog sistema, poput Crohnove bolesti.

Dok životni stil i genetika pridonose razvoju hroničnih upala, ishrana koja je bogata protivupalnim namirnicama najbolja je strategija za smanjenje dugoročnih rizika od bolesti.
Hronična venska insuficijencija

Prema istraživanju sprovedenom 2010. na Odjeljenju za dermatologiju Univerziteta u Freiburgu, biljni ekstrakti iz vinove loze smanjuju edem u bolesnika s hroničnom venskom insuficijencijom. To je stanje koje karakteristiše problem povratka krvi iz nogu nazad u srce. Kad se krv teško vraća u srce, noge mog…

Pomaže u menopauzi,liječi astmu, čisti krv i jetru! CVIJET BOLJI OD HORMONA

Budući da sadrži izoflavone, crvena djetelina (Trifolium pratense) koristi se decenijama kao lijek za ublažavanje simptoma menopauze, pa je zbog svojih ljekovitih svojstava ova vrsta deteline prirodna alternativa tradicionalnoj hormonskoj terapiji. Pored toga, ima priznato mjesto u širokoj lepezi ljekovitih biljaka za liječenje mnogih bolesti.

Zdravstvene prednosti povezane s crvenom detelinom su brojne: korisna je u liječenju bronhitisa i astme, a izvrstan je i prirodni protivupalni lijek. Koristi i onima koji pate od osteoporoze jer izoflavoni skriveni u ljekovitoj biljci djeluju kao fitoestrogeni koji mogu pomoći u izgradnji gustoće kostiju. Osim toga, crvena detelina poboljšava cirkulaciju, povećava nivo dobrog holesterola u organizmu i jača arterije. Riječ je, takođe, o izvrsnom prečišćivaču krvi i jetre.

Tako, kažu, da kombinovana u istoj razmeri sa čičkom, štavljem, korijenom maslačka, žutom ružicom liječi i kancerozne tumore.

Kod raka grkljana koristi se jači čaj za ispiranje…

ZA SVAKU BOLJKU: URADITE UNUTRAŠNJU OPERACIJU ORGANIZMA I TO BEZ NOŽA!

Priroda umije jednim te istim sredstvom i uništiti i lječiti. Njene metode čovjek teško usvaja i sporo shvaća. Možda je to posljedica slabog poznavanja zakona prirode, jer priroda dobro čuva svoje tajne.



Zato trebamo još puno učiti od nje. Međutim, i ako upoznamo njene tajne – ne slijedimo ih. Prilikom posta daje se dugotrajna pošteda svim organima tijela. Post je naročito koristan organima za probavu, koji dobivaju mogućnost obnavljanja. Post ima veliki utjecaj na stanje krvotoka.

Zakone prirode treba upoznati, živjeti s njima i poštovati ih. Na taj način prirodu možemo višestruko koristiti za svoje potrebe, odnosno za potrebe čovječanstva.

U drugoj polovini 19. stoljeća prof. Pušutin počeo je među prvima ispitivati mehanizam djelovanja posta. On je otkrio da je post stanje organizma u kojem se njegovi “rashodi” ne nadoknađuju potpuno. Zbog toga je organizam prinuđen funkcionirati na račun svojih vlastitih rezervi.
Brojni efekti

Istraživanja su pokazala da je pokretač gladi sam centa…