Preskoči na glavni sadržaj

Za rajčicu kažu da je biljka izašla iz raja! Evo koje je blagodati za čovjeka Bog stavio u nju!

pixbay.com

Prevenira rak, snižava krvni tlak, čisti otrove iz krvi...

Ona je jedna od najraširenijih povrtnih kultura svijeta! Osvaja nas svojom živopisnom bojom i okusom koji, ako je rajčica domaća, nadmašuje svo drugo povrće. No, mnogi ne znaju da je rajčica, oim što je predivna i ukusna i izrazito ljekovita biljka obasuta brojnim blagodatima! Za rajčicu se često govori da je biljka koja je izašla iz raja, a to je zato što je ona jednostavno savršena!

Kad su je u 15. stoljeću Španjolci donijeli iz Perua, rajčica je među Europljanima dočekana sa sumnjom jer je prije toga smatrana otrovnom i opasnom po ljudsko zdravlje. Tek u 19. stoljeću potvrđena je toksičnost stabljike i listova, ali je u isto vrijeme otkrivena hranjivost i ljekovitost njezina ploda. Nakon toga, rajčica munjevito osvaja svijet te se danas smatra jednom od najraširenijih povrtnih kultura.

Ukoliko učestalo jedete rajčicu, pospješujete izlučivanje suvišne tekućine iz organizma. Na taj način snižavate krvni tlak i olakšavate rad srca i krvožilnog sustava. Budući da rajčica potiče rad gušterače, rajčica se preporuča i dijabetičarima.

Uz vitamine kao poznate antioksidanse koji povoljno utječu na prevenciju brojnih bolesti, rajčica sadrži i likopen, crveni biljni pigment, koji je ja najjači prirodni antioksidans. No, zanimljivo je da ga rajčica ima u sebi više od i jedne druge biljke, stoga je rajčica pravo ljekovito blago koje štiti naše tijelo od slobodnih radikala, a istraživanja potvrđuju ulogu likopena u usporavanju razvoja stanica raka. Likopen u sinergiji s drugim antioksidansima iz rajčice snižava LDL kolesterol i time pridonosi očuvanju zdravlja srca i krvnih žila. Za razliku od vitamina koji se djelomično gube pri visokim temperaturama, iskoristivost likopena se povećava termičkom obradom namirnice. Stoga je najbolji izvor likopena kuhani sok od rajčice i jela koja se od njega pripremaju.

Također, rajčica u velikoj mjeri povisuje izlučivanje želučanih i crijevnih probavnih sokova. Kod pomanjkanja želučanog soka (želučana ahilija) i kod smetnji u izlučivanju gušterače, nema boljeg biološkog lijeka od rajčice. Kod reumatskih oboljenja i gihta, kao i kod oboljenja srca i bubrega, rajčica je važan faktor u dijeti, te se moderna dijetalna kuhinja jedva može zamisliti bez tog ploda.

Važno je uživanje plodova rajčice naročito kod slabokrvnosti, kod gubitka krvi nakon operacija ili nesretnog slučaja, i konačno, za djecu i mlade ljude čije se tijelo nalazi još u razvoju.

Od rajčice možete jednostavno napraviti i sok izuzetne ljekovitosti koji stimulira probavu i smanjuje rizik od raka. Vrlo je koristan za trudnice i dojilje. Sadrži malo kalorija i to je razlog zašto ga ljudi sa viškom kilograma mogu piti. Svježi sok sadrži fitoncide, suzbija fermentaciju i truljenje u crijevima.

Pijte sok od rajčice 20-30 minuta prije obroka, jer povećava sposobnost želuca i crijeva za probavu hrane. Dodavanje soli smanjuje ljekovita svojstva soka. Umjesto soli možete dodati češnjak, peršin ili komorač. Uživajte u ovim blagodatima!

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Porodica travara Asima Kljuna upozorava: Pojavili se prevaranti, terapije uzimati samo kod Asimovog sina Semira!

Prvog dana nove, 2016. godine, mnoge je zatekla vijest da je poznati travar, Asim Kljun, zauvijek napustio ovaj svijet. Njegov odlazak s ovog svijeta, kako saznajemo, neki su pokušali iskoristiti za raznorazne malverzacije, koje bi mogle biti kobne za Asimove pacijente, neke nove ali i one koje je Asimova smrt zatekla u sred, na početku ili pri kraju trerapije. Zato, porodica Asima Kljuna javnost upozorava: “Prije svega želimo da uputimo iskrene izraze zahvalnosti za podršku koju ste nam pružili u najtežem trenutku. Divno je bilo vidjeti izraze duboke boli i iskrene sućuti iz svih krajeva svijeta. Još jednom hvala svima! Ovim putem želimo da obavijestimo sve klijente koje je Asimova smrt zatekla u nedovršenoj fazi liječenja, da nastavak terapije mogu obezbijediti pozivom na neki od ranije poznatih brojeva, bilo u BiH (062/284-179) ili u Crnoj Gori (00 382 69 331 835). Naime, ekipa koja je zajedno sa Asimom radila na prikupljanju, sortiranju, obradi i kombinovanju iscjeljite

Znate li zašto je zdravo čuvati vodu u bakarnim posudama?

Ayurvedski tekstovi preporučuju pijenje vode čuvane u bakarnim posudama, jer se veruje da bakar ima antimikrobna, antioksidativna, antikancerogena i protivupalna svojstva. On je mineral esencijalan za naše telo, a medicinske su studije dokazale prednosti pijenja vode držane u bakarnim bokalima. Prema studiji iz 2012. godine, skladištenje kontaminirane vode u bakarnim loncima do 16 sati na sobnoj temperaturi, znatno smanjuje prisutnost štetnih mikroba, toliko da su istraživači zaključili da je bakar rešenje za pročišćavanje pitke vode od mikroba, posebno u zemljama u razvoju. Drugo istraživanje je pokazalo da su bakarne površine u bolnici ubile 97% ICU bakterija koje mogu izazvati infekcije, što je rezultovalo u 40% smanjenja stope zaraze. Sadhguru, indijski yogi, mistik, filantrop, rekao je, “Ako držite u bakarnoj posudi, najbolje preko noći ili najmanje četiri sata, voda od bakra poprima određene kvalitete koji su prvenstveno dobre za vašu jetru, ali za i vaše zdravlje i e

Proverena i uspešna mešavina lekovitog bilja i čaj za miome na materici, ciste i polipe, hiperplazije i poliistične jajnike

Čaj za miome na materici i ciste BioMiom je provereno dobar i potvrdjen čaj za ženske probleme koji je dao izvanredne rezultate u praksi. Savremena žena usled loše ishrane, unosa hormona, stresa i prekomerne upotrebe masnoća i životinjskih proteina postaje sve osetljivija u predelu urogenitalnih organa. Masovna je pojava da žene dobijaju miome, ciste, polipe, da imaju česte upale jajnika, da su im jajnici policistični, i da te tegobe prerastaju u hronične tegobe. Čaj za miome na materici, ciste, upale jajnika, polipe i ženske probleme BioMiom je već dugo godina prisutno rešenje za ženske probleme koje postoji na tržištu i daje odlične rezultate. Šta je miom i kako nastaje? Myoma, miom je benigna neoplazma – tumor, nastala umnožavanjem mišićnih ćelija. Postoje sledeći oblici mioma; fibroleiomyoma, tumor koji je sastavljen od glatkih mišićnih vlakana i vezivnog tkiva; leiomyom ili lejomiom je benigni tumor koji potiče od glatkih mišića i raste ekspanzivno u obliku okruglastog čvor