Preskoči na glavni sadržaj

Tri najjača čuvara vaših kostiju

Tri najjača čuvara vaših kostiju

Da bi se osteoporoza preduprijedila i izbjegla, važno je od malena voditi računa o načinu ishrane.

U adolescentnom dobu je od izuzetnog značaja i da mlada osoba bude fizički aktivna, jer tako podstiče rast i razvoj kostiju. Predstavljamo vam i tri namirnice koje posjeduju najviše neophodnih sastojaka za zdrave i čvrste kosti.

Brokoli je najbolji sirov

Brokoli (Brassica oleracea) pripada porodici zelenog povrća, koje osigurava dovoljno minerala i proteina, a naročito kalcija. Najbolje ga je konzumirati u sirovom stanju kao salatu, pa tek onda pržen na malo ulja ili obaren na pari, s obzirom na to da termičkom obradom gubi važne sastojke.
Obilje minerala, kalcija, magnezija, kalija i željeza, svrstava ga na vrh top-liste namirnica za očuvanje zdravlja kostiju, ali i zdravlja generalno. Prilikom pripreme, brokoli treba kuhati u ključaloj posoljenoj vodi, najduže pet do šest minuta. Na taj način očuvat će se većina korisnih sastojaka, kao i hrskav i lijep ukus.
Ovako skuhan može se servirati na nekoliko načina:
• Začinjen susamom i limunovim sokom.
• Kao jednostavna ukusna čorba sa skuhanim karfiolom, u koju su dodati začini po želji.
• U vidu omleta sa cvjetovima i isjeckanim stabljikama.
• Sa skuhanim tjesteninama uz dodatak sjeckanog kikirikija i maslinovog ulja.

Susam s jogurtom:

Susam (Sesamum indicum) predstavlja jedan od najkorisnijih dodataka u ishrani protiv osteoporoze, dok se susamovo ulje smatra izuzetno kvalitetnim, pa se često koristi kao zamjena za maslinovo.
U velikim količinama prisutan je i izuzetno važan kalcij, mangan, bakar, magnezij i selen. Za osobe koje nemaju u organizmu dovoljno kalcija, susam je pravi izbor. Dovoljno je jednu supenu kašiku ovog sjemena potopiti u 0,5 decilitra jogurta i ostaviti da prenoći. Ujutru sve treba pojesti na prazan stomak, a postupak ponavljati u kontinuitetu.

Jedite ’pjegave’ banane

Banana nije samo plod zadovoljstva, već i djelotvorno voće koje može zamijeniti kompletan obrok ili dopuniti ishranu. Djelotvorna je i protiv osteoporoze jer obiluje mineralima kalijem, manganom, magnezijem, fosforom, kao i folnom kiselinom.
U banani se nalaze i vitamini odgovorni za očuvanje gustine kostiju. Zanimljivo je da naučnici insistiraju na konzumiranju zrelih, „pjegavih“ banana, jer nedovoljno zrele u svom razvojnom stadiju sadrže bjelančevinu, koja prema istraživanjima, suzbija djelovanje određenih enzima važnih za metaboličke procese u organizmu, pa shodno tome i za procese koji obezbjeđuju zdravlje i kvalitet kostiju.
Velika prednost daje se sušenim bananama koje rad metabolizma poboljšavaju, a sve korisne sastojke sadrže u koncentriranijem obliku, zbog čega su još djelotvornije.

LIJEK STARIH GRKA

Za lijek protiv osteoporoze, koji su spravljali još stari Grci, treba pripremiti 10 kašika mljevenih sjemenki lana, po pet kašika mljevenog susama, sjemenki bundeve, zrna pšenice, sjemena suncokreta, tri kašike suhog grožđa i kilogram livadskog meda.
Sve navedene sastojke dobro pomiješati drvenom kašikom ili varjačom, a zatim smjesu sipati u staklenu teglu. Uzimati po jednu kašiku prije doručka i ručka.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVI LISTOVI SU NAM NA DOHVAT RUKE,A NOVA ISTRAŽIVANJA ŠOKIRAJU KOLIKU LJEKOVITOST IMAJU!

U listu vinove loze ima dosta vitamina C, E, A, K i B6, kao i niacina, željeza, vlakana, riboflavina, folata, kalcijuma, magnezijuma, bakra i mangana. Koristi se kao protivupalno i sredstvo za bolju cirkulaciju.

Protivupalno djelovanje

Listovi vinove loze imaju blago protivupalno djelovanje.

Hronična upala je uzročnik mnogih ozbiljnih bolesti, kao što su bolesti srca, mnoge vrste raka i Alzheimerova bolest, ali i artritisa, te bolesti probavnog sistema, poput Crohnove bolesti.

Dok životni stil i genetika pridonose razvoju hroničnih upala, ishrana koja je bogata protivupalnim namirnicama najbolja je strategija za smanjenje dugoročnih rizika od bolesti.
Hronična venska insuficijencija

Prema istraživanju sprovedenom 2010. na Odjeljenju za dermatologiju Univerziteta u Freiburgu, biljni ekstrakti iz vinove loze smanjuju edem u bolesnika s hroničnom venskom insuficijencijom. To je stanje koje karakteristiše problem povratka krvi iz nogu nazad u srce. Kad se krv teško vraća u srce, noge mog…

Pomaže u menopauzi,liječi astmu, čisti krv i jetru! CVIJET BOLJI OD HORMONA

Budući da sadrži izoflavone, crvena djetelina (Trifolium pratense) koristi se decenijama kao lijek za ublažavanje simptoma menopauze, pa je zbog svojih ljekovitih svojstava ova vrsta deteline prirodna alternativa tradicionalnoj hormonskoj terapiji. Pored toga, ima priznato mjesto u širokoj lepezi ljekovitih biljaka za liječenje mnogih bolesti.

Zdravstvene prednosti povezane s crvenom detelinom su brojne: korisna je u liječenju bronhitisa i astme, a izvrstan je i prirodni protivupalni lijek. Koristi i onima koji pate od osteoporoze jer izoflavoni skriveni u ljekovitoj biljci djeluju kao fitoestrogeni koji mogu pomoći u izgradnji gustoće kostiju. Osim toga, crvena detelina poboljšava cirkulaciju, povećava nivo dobrog holesterola u organizmu i jača arterije. Riječ je, takođe, o izvrsnom prečišćivaču krvi i jetre.

Tako, kažu, da kombinovana u istoj razmeri sa čičkom, štavljem, korijenom maslačka, žutom ružicom liječi i kancerozne tumore.

Kod raka grkljana koristi se jači čaj za ispiranje…

ZA SVAKU BOLJKU: URADITE UNUTRAŠNJU OPERACIJU ORGANIZMA I TO BEZ NOŽA!

Priroda umije jednim te istim sredstvom i uništiti i lječiti. Njene metode čovjek teško usvaja i sporo shvaća. Možda je to posljedica slabog poznavanja zakona prirode, jer priroda dobro čuva svoje tajne.



Zato trebamo još puno učiti od nje. Međutim, i ako upoznamo njene tajne – ne slijedimo ih. Prilikom posta daje se dugotrajna pošteda svim organima tijela. Post je naročito koristan organima za probavu, koji dobivaju mogućnost obnavljanja. Post ima veliki utjecaj na stanje krvotoka.

Zakone prirode treba upoznati, živjeti s njima i poštovati ih. Na taj način prirodu možemo višestruko koristiti za svoje potrebe, odnosno za potrebe čovječanstva.

U drugoj polovini 19. stoljeća prof. Pušutin počeo je među prvima ispitivati mehanizam djelovanja posta. On je otkrio da je post stanje organizma u kojem se njegovi “rashodi” ne nadoknađuju potpuno. Zbog toga je organizam prinuđen funkcionirati na račun svojih vlastitih rezervi.
Brojni efekti

Istraživanja su pokazala da je pokretač gladi sam centa…