nedjelja, 23. kolovoza 2015.

ŠTAPIĆI ZA UŠI SU ŠTETNI: Nakon ovoga ih više nećete koristiti!

ŠTAPIĆI ZA UŠI SU ŠTETNI: Nakon ovoga ih više nećete koristiti!

Štapići za uši mnogima su neizostavan dio pomagala za održavanja higijene, no stručnjaci se slažu – mogu biti itekako štetni za zdravlje.

Da je čistoća polovica zdravlja istinita je izreka, no kada je u pitanju čistoća ušiju, dolazi se do iznenađujuće spoznaje. Naime, mnogo ljudi štapiće za uši koristi pogrešno i tu je već prvi korak koji vodi u mnogobrojne probleme. Stručnjaci ističu da se štapićima treba čistiti samo dio ušne školje, i to onaj “vanjski”. Odnosno, štapić ne biste smjeli gurati duboko u uho, piše Dnevno.

Vosak štiti uši, a uši se čiste same!

Ušni vosak, tj. cerumen, zapravo štiti uho, sprječava ulazak prljavštine koja bi mogla doprijeti i do bubnjića, djeluje antibakterijski i antigljivično, sprječava zadržavanje vode u uhu. Kada se voska stvori više, on sam izlazi kako pomičemo čeljust (kod govora ili pak žvakanja).

Štapićima cerumen gurate natrag u uho te tako možete uzrokovati bolokadu ušnog kanala i oslabljenje sluha. Također, štapićem možete ozlijediti bubnjić ili pak izazvati svrbež jer stalno čišćenje uha isušuje kožu koja potom puca i otvara put bakterijama i gljivicama koje slobodno ulaze u tijelo.

Kako onda čistiti uši?

Umjesto da u uho gurate štapiće koji mogu nanijeti više štete nego koristi, uši možete čistiti otopinom octa, medicinskog alkohola i obične vode. Tom otopinom možete nakapati uho, a čistiti ga možete i običnim ručnikom – samo vanjski dio ušne školjke.

Ako se pak ne možete odreći štapića, koristite ih što manje i nemojte ih gurati duboko u uho.

Nema komentara:

Objavi komentar