Preskoči na glavni sadržaj

ŠTAPIĆI ZA UŠI SU ŠTETNI: Nakon ovoga ih više nećete koristiti!

ŠTAPIĆI ZA UŠI SU ŠTETNI: Nakon ovoga ih više nećete koristiti!

Štapići za uši mnogima su neizostavan dio pomagala za održavanja higijene, no stručnjaci se slažu – mogu biti itekako štetni za zdravlje.

Da je čistoća polovica zdravlja istinita je izreka, no kada je u pitanju čistoća ušiju, dolazi se do iznenađujuće spoznaje. Naime, mnogo ljudi štapiće za uši koristi pogrešno i tu je već prvi korak koji vodi u mnogobrojne probleme. Stručnjaci ističu da se štapićima treba čistiti samo dio ušne školje, i to onaj “vanjski”. Odnosno, štapić ne biste smjeli gurati duboko u uho, piše Dnevno.

Vosak štiti uši, a uši se čiste same!

Ušni vosak, tj. cerumen, zapravo štiti uho, sprječava ulazak prljavštine koja bi mogla doprijeti i do bubnjića, djeluje antibakterijski i antigljivično, sprječava zadržavanje vode u uhu. Kada se voska stvori više, on sam izlazi kako pomičemo čeljust (kod govora ili pak žvakanja).

Štapićima cerumen gurate natrag u uho te tako možete uzrokovati bolokadu ušnog kanala i oslabljenje sluha. Također, štapićem možete ozlijediti bubnjić ili pak izazvati svrbež jer stalno čišćenje uha isušuje kožu koja potom puca i otvara put bakterijama i gljivicama koje slobodno ulaze u tijelo.

Kako onda čistiti uši?

Umjesto da u uho gurate štapiće koji mogu nanijeti više štete nego koristi, uši možete čistiti otopinom octa, medicinskog alkohola i obične vode. Tom otopinom možete nakapati uho, a čistiti ga možete i običnim ručnikom – samo vanjski dio ušne školjke.

Ako se pak ne možete odreći štapića, koristite ih što manje i nemojte ih gurati duboko u uho.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVI LISTOVI SU NAM NA DOHVAT RUKE,A NOVA ISTRAŽIVANJA ŠOKIRAJU KOLIKU LJEKOVITOST IMAJU!

U listu vinove loze ima dosta vitamina C, E, A, K i B6, kao i niacina, željeza, vlakana, riboflavina, folata, kalcijuma, magnezijuma, bakra i mangana. Koristi se kao protivupalno i sredstvo za bolju cirkulaciju.

Protivupalno djelovanje

Listovi vinove loze imaju blago protivupalno djelovanje.

Hronična upala je uzročnik mnogih ozbiljnih bolesti, kao što su bolesti srca, mnoge vrste raka i Alzheimerova bolest, ali i artritisa, te bolesti probavnog sistema, poput Crohnove bolesti.

Dok životni stil i genetika pridonose razvoju hroničnih upala, ishrana koja je bogata protivupalnim namirnicama najbolja je strategija za smanjenje dugoročnih rizika od bolesti.
Hronična venska insuficijencija

Prema istraživanju sprovedenom 2010. na Odjeljenju za dermatologiju Univerziteta u Freiburgu, biljni ekstrakti iz vinove loze smanjuju edem u bolesnika s hroničnom venskom insuficijencijom. To je stanje koje karakteristiše problem povratka krvi iz nogu nazad u srce. Kad se krv teško vraća u srce, noge mog…

Pomaže u menopauzi,liječi astmu, čisti krv i jetru! CVIJET BOLJI OD HORMONA

Budući da sadrži izoflavone, crvena djetelina (Trifolium pratense) koristi se decenijama kao lijek za ublažavanje simptoma menopauze, pa je zbog svojih ljekovitih svojstava ova vrsta deteline prirodna alternativa tradicionalnoj hormonskoj terapiji. Pored toga, ima priznato mjesto u širokoj lepezi ljekovitih biljaka za liječenje mnogih bolesti.

Zdravstvene prednosti povezane s crvenom detelinom su brojne: korisna je u liječenju bronhitisa i astme, a izvrstan je i prirodni protivupalni lijek. Koristi i onima koji pate od osteoporoze jer izoflavoni skriveni u ljekovitoj biljci djeluju kao fitoestrogeni koji mogu pomoći u izgradnji gustoće kostiju. Osim toga, crvena detelina poboljšava cirkulaciju, povećava nivo dobrog holesterola u organizmu i jača arterije. Riječ je, takođe, o izvrsnom prečišćivaču krvi i jetre.

Tako, kažu, da kombinovana u istoj razmeri sa čičkom, štavljem, korijenom maslačka, žutom ružicom liječi i kancerozne tumore.

Kod raka grkljana koristi se jači čaj za ispiranje…

ZA SVAKU BOLJKU: URADITE UNUTRAŠNJU OPERACIJU ORGANIZMA I TO BEZ NOŽA!

Priroda umije jednim te istim sredstvom i uništiti i lječiti. Njene metode čovjek teško usvaja i sporo shvaća. Možda je to posljedica slabog poznavanja zakona prirode, jer priroda dobro čuva svoje tajne.Zato trebamo još puno učiti od nje. Međutim, i ako upoznamo njene tajne – ne slijedimo ih. Prilikom posta daje se dugotrajna pošteda svim organima tijela. Post je naročito koristan organima za probavu, koji dobivaju mogućnost obnavljanja. Post ima veliki utjecaj na stanje krvotoka.

Zakone prirode treba upoznati, živjeti s njima i poštovati ih. Na taj način prirodu možemo višestruko koristiti za svoje potrebe, odnosno za potrebe čovječanstva.

U drugoj polovini 19. stoljeća prof. Pušutin počeo je među prvima ispitivati mehanizam djelovanja posta. On je otkrio da je post stanje organizma u kojem se njegovi “rashodi” ne nadoknađuju potpuno. Zbog toga je organizam prinuđen funkcionirati na račun svojih vlastitih rezervi.
Brojni efekti

Istraživanja su pokazala da je pokretač gladi sam centa…