Preskoči na glavni sadržaj

Smršala BEZ DIJETE u kratkom roku! Evo šta je jela…

Marijen Pauer iz Velike Britanije nikada nije razumjela zašto sve velike zvijezde obožavaju kelj, i stalno ga hvale.

55ca42a1-ecc8-4cf5-aac6-66720a0a0a6c-svi-puludjeli-za-ovom-dijetom-690x480

Od Dženifer Aniston, preko Bijonse, pa sve do zaljubljenice u zdrav život, Gvinet Paltrou, kelj je postao glavna namirnica u jelovnicima svih zgodnih dama.

Zato je Marijen odlučila da isproba neke od recepata, i da vidi kako će nedelju dana ishrane bazirane na kelju uticati na nju.

Nije očekivala da će smršati, ali bila je iznenađena pozitivnim efektima kelja.

Ne samo da je neverovatno zdrav, već je i izuzetno jeftin, tako da je ovaj izazov Marijen rado prihvatila. Sedam dana je jela samo obroke koji se ili baziraju ili u sebi sadrže kelj, i na kraju je videla ne samo da je smršala dva kilograma, već joj je i lice izgledalo zategnutije i čistije.

Ona je takođe otkrila da je kelj višenamenska namirnica, pa je svakog dana pravila drugačije obroke, a uspela je da napravi i jedan veoma zanimljiv slatkiš.

PRVI DAN:

Glavni sastojak svake dijete ili ishrane bazirane na kelju, jeste čuveni zeleni sok.

Ona je odlučila da svoj dan započne zanimljivom i osvežavajućom mešavinom zeleniša i voća. U blender je stavila pet listova kelja, jabuku, sok jednog limuna, šačicu narendanog đumbira i tri listića nane. U sve to je dodala malo vode i bademovog mlijeka.

Iako je isprva bila prijatno iznenađenja sokom, kasnije tokom dana je imala nešto gora iskustva sa ovom zelenom lisnatom biljkom.

Za ručak je pokušala da napravi salatu sa keljom, koji je prelila sokom od limuna i uljem, i dodala je tunjevinu.

– Bilo je jednostavno pogrešno. Žilavo, “ribasno” i jednostavno neprijatno – opisuje ona ovu salatu. Za večeru se odlučila za omlet obogaćen zelenim listovima.

DRUGI DAN: MASIRAJTE VAŠ KELJ

Marijen je ponovo popila sokića za doručak, ovog puta ga je obogatila avokadom i limetom. Ovaj napitak od oko 200 kalorija je bio mnogo ukusniji, i kaže da se duže osjećala sitom. Međutim, kada je došlo vrijeme za ručak, odlučila je da malo promjeni stvari.

Otkrila je da kelj ne može tek tako da se stavi u salatu, već da većina kuvarica na internetu preporučuje da se listovi ostave da odstoje pokriveni limunovim sokom i uljem najmanje 15 minuta pre jela.

Ovo će, kaže ona, malo da omekša vlakna u kelj, i ručak će biti mnogo prijatniji. Drugi način da se to uradi jeste da se listovi masiraju i gnječe rukama.

Nakon što je saznala za taj trik, njena salata je postala mnogo bolja i ukusnija. Za ručak je pojela salatu sa fetom i narom, a za večeru je u blenderu napravila kremastu supu od kelja i slatkog krompira.

TREĆI DAN: OTARASITE SE STABILJKI



– Sada kada sam poznavalac kelja, shvatam da stabiljke kelja ne možete dovoljno da obarite da bi one postale jestive. Zato je najbolje da ih odstranite, pa listove prokuhajte svega minut u slanoj vodi. Zatim izvadite, ocijedite i prodinstajte na puteru, sa bijelim lukom i malo soli – savjetuje ona.

Ovakav zeleniš ostaje hrskav, ali je mnogo ukusniji, mekši i lakši za jelo. Uz to je dodala jedno jaje i malo prodinstane slanine, i to je bio, kako kaže, zadovoljavajući ručak.

Za večeru je u tiganju prodinstala kelj, čili i piletinu, i sve to dobro začinila. Kaže da je i večera bila izuzetno ukusna, a trećeg dana je već počela da osjeća kako joj je stomak sve manji.

ČETVRTI DAN: ČIPS OD KELJA

Do četvrtog dana je već postala majstor za sokove, pa svakog dana pravi drugi. Ovog puta se odlučila za kremastu mješavinu babane, borovnica, kelja i bademovog mlijeka.

Za ručak je napravila zanimljive mafine sa keljom, paradajzom, sirom i pečenim pinjolima. Ovi mafini su mekani, pomalo slani i, kako kaže, divni. Ali, ona naglašava da je sva hrana u koju stavi kelj, postala žilavija, te da je uvijek potrebno dodatno žvakanje.

Za večeru su došli prijatelji, pa je odlučila da ih iznenadi čipsem od kelja. Naime, skinete stabiljke, listove isjeckate na komadiće veličine standardnog čipsa, pa sve pospote maslonvim uljem (ne pretjerujte, ne treba da bude kao salata). Listiće bogato posolite, i dodajte začine po želji, ona je dodala čili. Poređajte ih na pleh u jednom sloju, pa pecite na 180 stepeni svega 8 minuta.

PETI DAN: NAPRAVITE MASKU ZA LICE

Ponovo sok za doručak, salata sa keljom i slaninom za ručak i pasta za pestom od kelja za večeru. Međutim, ono što je zanimljivo jeste otkriće da kelj može da se koristi i na koži – i jako je djelotvoran. Ne samo da mnoge kozmetičke kompanije koriste ovu biljku u proizvodnji prirodnih kremica, već masku možete da napravite i sami.

– Kako bih uštedjela novac, napravila sam svoju masku za lice koristeći recept sa interneta.

Pomješala sam kelj, spanač, maslinovo ulje i običnu kremu za lice u blenderu. Izgledala sam, i mirisala, užasno, ali moja koža je blistala a bubuljice kao da su nestale – kaže Pauerova.

ŠESTI DAN: AKO GA NE JEDETE – NOSITE GA

Marijen se iznenadila kada je na internetu naletjela na veoma zanimljivu ponudu. Naime, najveći zaljubljenici u kelj mogu i da ga nose oko vrata – i to okovanog zlatom.

Ona je na jednom sajtu za prodaju nakita vidjela da nožete da kupite privezak, koji zapravo predstavlja parče kelja umočeno u čisto zlato. Kako privezak nije bio skup – 40 funti – ona ga je kupila kako bi ovjekovečila ljubav prema ovoj zelenolisnatoj biljci.

SEDMI DAN: ZELENA, LIJEPA I MRŠAVA

– Kraj nedelje sam proslavila sladoledom od kelja. Jednostavno sam pomješala kelj, kokosovo mleko, sok limete, javorov sirup i led, i sve to ubacila u blender, pa sam sve zaledila. malo je vodenasto, ali jako prijatno – priča novopečena zaljubljenica u kelj, koja je za nedelju dana smršala 2 kilograma.

Ona i dalje pravi sokove od kelja svakog jutra u blenderu, a sada ga koristi i umjesto zelene salate. Pored bolje linije, primjetila je i da joj koža izgleda ljepše, a linija brade joj djeluje zategnutije.

Napravila je pauzu pa nastavila sa dijetom do željene kilaže, a to možete i vi.

Izvor: zena.blic.rs


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Porodica travara Asima Kljuna upozorava: Pojavili se prevaranti, terapije uzimati samo kod Asimovog sina Semira!

Prvog dana nove, 2016. godine, mnoge je zatekla vijest da je poznati travar, Asim Kljun, zauvijek napustio ovaj svijet. Njegov odlazak s ovog svijeta, kako saznajemo, neki su pokušali iskoristiti za raznorazne malverzacije, koje bi mogle biti kobne za Asimove pacijente, neke nove ali i one koje je Asimova smrt zatekla u sred, na početku ili pri kraju trerapije. Zato, porodica Asima Kljuna javnost upozorava: “Prije svega želimo da uputimo iskrene izraze zahvalnosti za podršku koju ste nam pružili u najtežem trenutku. Divno je bilo vidjeti izraze duboke boli i iskrene sućuti iz svih krajeva svijeta. Još jednom hvala svima! Ovim putem želimo da obavijestimo sve klijente koje je Asimova smrt zatekla u nedovršenoj fazi liječenja, da nastavak terapije mogu obezbijediti pozivom na neki od ranije poznatih brojeva, bilo u BiH (062/284-179) ili u Crnoj Gori (00 382 69 331 835). Naime, ekipa koja je zajedno sa Asimom radila na prikupljanju, sortiranju, obradi i kombinovanju iscjeljite

Znate li zašto je zdravo čuvati vodu u bakarnim posudama?

Ayurvedski tekstovi preporučuju pijenje vode čuvane u bakarnim posudama, jer se veruje da bakar ima antimikrobna, antioksidativna, antikancerogena i protivupalna svojstva. On je mineral esencijalan za naše telo, a medicinske su studije dokazale prednosti pijenja vode držane u bakarnim bokalima. Prema studiji iz 2012. godine, skladištenje kontaminirane vode u bakarnim loncima do 16 sati na sobnoj temperaturi, znatno smanjuje prisutnost štetnih mikroba, toliko da su istraživači zaključili da je bakar rešenje za pročišćavanje pitke vode od mikroba, posebno u zemljama u razvoju. Drugo istraživanje je pokazalo da su bakarne površine u bolnici ubile 97% ICU bakterija koje mogu izazvati infekcije, što je rezultovalo u 40% smanjenja stope zaraze. Sadhguru, indijski yogi, mistik, filantrop, rekao je, “Ako držite u bakarnoj posudi, najbolje preko noći ili najmanje četiri sata, voda od bakra poprima određene kvalitete koji su prvenstveno dobre za vašu jetru, ali za i vaše zdravlje i e

Proverena i uspešna mešavina lekovitog bilja i čaj za miome na materici, ciste i polipe, hiperplazije i poliistične jajnike

Čaj za miome na materici i ciste BioMiom je provereno dobar i potvrdjen čaj za ženske probleme koji je dao izvanredne rezultate u praksi. Savremena žena usled loše ishrane, unosa hormona, stresa i prekomerne upotrebe masnoća i životinjskih proteina postaje sve osetljivija u predelu urogenitalnih organa. Masovna je pojava da žene dobijaju miome, ciste, polipe, da imaju česte upale jajnika, da su im jajnici policistični, i da te tegobe prerastaju u hronične tegobe. Čaj za miome na materici, ciste, upale jajnika, polipe i ženske probleme BioMiom je već dugo godina prisutno rešenje za ženske probleme koje postoji na tržištu i daje odlične rezultate. Šta je miom i kako nastaje? Myoma, miom je benigna neoplazma – tumor, nastala umnožavanjem mišićnih ćelija. Postoje sledeći oblici mioma; fibroleiomyoma, tumor koji je sastavljen od glatkih mišićnih vlakana i vezivnog tkiva; leiomyom ili lejomiom je benigni tumor koji potiče od glatkih mišića i raste ekspanzivno u obliku okruglastog čvor