Preskoči na glavni sadržaj

PROVJERITE: Ako radite OVIH 12 stvari, znači da ste MENTALNO OBOLJELI

Neke loše navike koje svakodnevno praktikujemo, a da toga nismo ni svesni, mogu ozbiljno da ugroze naše mentalno zdravlje.


Tuga-depresija-depresivna-devojka-620x350

Depresija se najčešće pojavljuje usled nekih teških životnih situacija – iskušenja, problema, gubitaka ili događaja na koje jednostavno ne možemo da utičemo. Međutim, postoje stvari na koje i u takvoj situaciji beznađa i tuge možemo da povedemo računa i na taj način sačuvamo svoje mentalno zdravlje.

U pitanju su navike kojima nesvesno sabotiramo dobro raspoloženje, a kojih bi trebalo odmah da se odreknete. Evo o kojim navika je reč.

Pogrbljeni ste

Osobe koje hodaju “snuždeno” osećaju se mnogo lošije i manje su sigurne u sebe od onih koji se drže uspravno i hodaju s podignutom glavom.

Sve fotografišete

Ako mislite da ćete se gledanjem fotografija lakše sećati svega što ste videli, grešite. Bolje ćete zapamtiti ono čemu ste zaista posvetili nekoliko minuta svoje pažnje.

Dopuštate da vas iskorištavaju

Maltretiranje i začikavanje se ne događa samo u školi, već celog života. Više od 70 odsto osoba iskusilo je maltretiranje na poslu samo zato što nisu znale da kažu “ne”. Zato, potražite stručnu pomoć i prestanite da se svima klimate glavom.

Ne vežbate

Odsustvo fizičke aktivnosti sokazano loše utiče na psihu. Ako vežbate samo tri puta nedeljno imate 19 odsto manje šanse da zapadnete u depresiju.

Odugovlačite

Setite se koliko ste samo obaveza koje su mogle biti završene danas, ostavili za sutra. Zbog toga se sigurno ne osećate bolje nego lošije.U nezdravoj ste vezi

Stalno se svađate, ni oko se se ne slažete, vaš partner misli samo na sebe i nije vam podrška. Naravno da se zbog toga osećate loše i da ste stalno nervozni. Vreme je da prekinete tu vezu.

Život shvatate preozbiljno

Kad ste se zadnji put dobro nasmejali? Ako se ne sećate, to je znak da ste u problemu i da treba da se opustite. Stručnjaci kažu da je smeh najbolji lek za anksioznost i depresiju.

Loše spavate ili ne spavate

Ako često imate problema sa spavanjem trebalo bi da što pre potražite stručnu pomoć. Ukoliko ne spavate samo zato što ne stižete, onda je krajnje vreme da promenite svoje navike.

Nemate vremena za sebe

Između dece, partnera, posla, kućnih poslova, vi jednostavno ne uspevate da pronađete vreme za sebe. Ako nemate bar dva sata nedeljno koje ćete potrošiti samo na ono što zaista želite da radite, sigurno ćete postati depresivni.

Jako malo razgovarate s ljudima

Ako prijateljstva održavate preko društvenim mreža i SMS-poruka, a veoma malo razgovarate s ljudima licem u lice, velika je verovatnoća da ćete zapasti u depresiju.

Ne možete bez mobilnog telefona

Kada ste poslednji put jedan ceo dan proveli bez pametnog telefona, tableta ili laptopa? Ne sećate se? Onda ste pod gadnim stresom i trebalo bi da posetite psihologa.

Obavljate više radnji u isto vreme

Ako mislite da je super to što ste multitasking mašina, varate se. Stručnjaci kažu da je to pogubno za vašu psihu jer se zapravo ničemu ne posvećujete dovoljno.

Izvor: Večernji

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Porodica travara Asima Kljuna upozorava: Pojavili se prevaranti, terapije uzimati samo kod Asimovog sina Semira!

Prvog dana nove, 2016. godine, mnoge je zatekla vijest da je poznati travar, Asim Kljun, zauvijek napustio ovaj svijet. Njegov odlazak s ovog svijeta, kako saznajemo, neki su pokušali iskoristiti za raznorazne malverzacije, koje bi mogle biti kobne za Asimove pacijente, neke nove ali i one koje je Asimova smrt zatekla u sred, na početku ili pri kraju trerapije. Zato, porodica Asima Kljuna javnost upozorava: “Prije svega želimo da uputimo iskrene izraze zahvalnosti za podršku koju ste nam pružili u najtežem trenutku. Divno je bilo vidjeti izraze duboke boli i iskrene sućuti iz svih krajeva svijeta. Još jednom hvala svima! Ovim putem želimo da obavijestimo sve klijente koje je Asimova smrt zatekla u nedovršenoj fazi liječenja, da nastavak terapije mogu obezbijediti pozivom na neki od ranije poznatih brojeva, bilo u BiH (062/284-179) ili u Crnoj Gori (00 382 69 331 835). Naime, ekipa koja je zajedno sa Asimom radila na prikupljanju, sortiranju, obradi i kombinovanju iscjeljite

Znate li zašto je zdravo čuvati vodu u bakarnim posudama?

Ayurvedski tekstovi preporučuju pijenje vode čuvane u bakarnim posudama, jer se veruje da bakar ima antimikrobna, antioksidativna, antikancerogena i protivupalna svojstva. On je mineral esencijalan za naše telo, a medicinske su studije dokazale prednosti pijenja vode držane u bakarnim bokalima. Prema studiji iz 2012. godine, skladištenje kontaminirane vode u bakarnim loncima do 16 sati na sobnoj temperaturi, znatno smanjuje prisutnost štetnih mikroba, toliko da su istraživači zaključili da je bakar rešenje za pročišćavanje pitke vode od mikroba, posebno u zemljama u razvoju. Drugo istraživanje je pokazalo da su bakarne površine u bolnici ubile 97% ICU bakterija koje mogu izazvati infekcije, što je rezultovalo u 40% smanjenja stope zaraze. Sadhguru, indijski yogi, mistik, filantrop, rekao je, “Ako držite u bakarnoj posudi, najbolje preko noći ili najmanje četiri sata, voda od bakra poprima određene kvalitete koji su prvenstveno dobre za vašu jetru, ali za i vaše zdravlje i e

Proverena i uspešna mešavina lekovitog bilja i čaj za miome na materici, ciste i polipe, hiperplazije i poliistične jajnike

Čaj za miome na materici i ciste BioMiom je provereno dobar i potvrdjen čaj za ženske probleme koji je dao izvanredne rezultate u praksi. Savremena žena usled loše ishrane, unosa hormona, stresa i prekomerne upotrebe masnoća i životinjskih proteina postaje sve osetljivija u predelu urogenitalnih organa. Masovna je pojava da žene dobijaju miome, ciste, polipe, da imaju česte upale jajnika, da su im jajnici policistični, i da te tegobe prerastaju u hronične tegobe. Čaj za miome na materici, ciste, upale jajnika, polipe i ženske probleme BioMiom je već dugo godina prisutno rešenje za ženske probleme koje postoji na tržištu i daje odlične rezultate. Šta je miom i kako nastaje? Myoma, miom je benigna neoplazma – tumor, nastala umnožavanjem mišićnih ćelija. Postoje sledeći oblici mioma; fibroleiomyoma, tumor koji je sastavljen od glatkih mišićnih vlakana i vezivnog tkiva; leiomyom ili lejomiom je benigni tumor koji potiče od glatkih mišića i raste ekspanzivno u obliku okruglastog čvor