Preskoči na glavni sadržaj

PROVJERITE: Ako radite OVIH 12 stvari, znači da ste MENTALNO OBOLJELI

Neke loše navike koje svakodnevno praktikujemo, a da toga nismo ni svesni, mogu ozbiljno da ugroze naše mentalno zdravlje.


Tuga-depresija-depresivna-devojka-620x350

Depresija se najčešće pojavljuje usled nekih teških životnih situacija – iskušenja, problema, gubitaka ili događaja na koje jednostavno ne možemo da utičemo. Međutim, postoje stvari na koje i u takvoj situaciji beznađa i tuge možemo da povedemo računa i na taj način sačuvamo svoje mentalno zdravlje.

U pitanju su navike kojima nesvesno sabotiramo dobro raspoloženje, a kojih bi trebalo odmah da se odreknete. Evo o kojim navika je reč.

Pogrbljeni ste

Osobe koje hodaju “snuždeno” osećaju se mnogo lošije i manje su sigurne u sebe od onih koji se drže uspravno i hodaju s podignutom glavom.

Sve fotografišete

Ako mislite da ćete se gledanjem fotografija lakše sećati svega što ste videli, grešite. Bolje ćete zapamtiti ono čemu ste zaista posvetili nekoliko minuta svoje pažnje.

Dopuštate da vas iskorištavaju

Maltretiranje i začikavanje se ne događa samo u školi, već celog života. Više od 70 odsto osoba iskusilo je maltretiranje na poslu samo zato što nisu znale da kažu “ne”. Zato, potražite stručnu pomoć i prestanite da se svima klimate glavom.

Ne vežbate

Odsustvo fizičke aktivnosti sokazano loše utiče na psihu. Ako vežbate samo tri puta nedeljno imate 19 odsto manje šanse da zapadnete u depresiju.

Odugovlačite

Setite se koliko ste samo obaveza koje su mogle biti završene danas, ostavili za sutra. Zbog toga se sigurno ne osećate bolje nego lošije.U nezdravoj ste vezi

Stalno se svađate, ni oko se se ne slažete, vaš partner misli samo na sebe i nije vam podrška. Naravno da se zbog toga osećate loše i da ste stalno nervozni. Vreme je da prekinete tu vezu.

Život shvatate preozbiljno

Kad ste se zadnji put dobro nasmejali? Ako se ne sećate, to je znak da ste u problemu i da treba da se opustite. Stručnjaci kažu da je smeh najbolji lek za anksioznost i depresiju.

Loše spavate ili ne spavate

Ako često imate problema sa spavanjem trebalo bi da što pre potražite stručnu pomoć. Ukoliko ne spavate samo zato što ne stižete, onda je krajnje vreme da promenite svoje navike.

Nemate vremena za sebe

Između dece, partnera, posla, kućnih poslova, vi jednostavno ne uspevate da pronađete vreme za sebe. Ako nemate bar dva sata nedeljno koje ćete potrošiti samo na ono što zaista želite da radite, sigurno ćete postati depresivni.

Jako malo razgovarate s ljudima

Ako prijateljstva održavate preko društvenim mreža i SMS-poruka, a veoma malo razgovarate s ljudima licem u lice, velika je verovatnoća da ćete zapasti u depresiju.

Ne možete bez mobilnog telefona

Kada ste poslednji put jedan ceo dan proveli bez pametnog telefona, tableta ili laptopa? Ne sećate se? Onda ste pod gadnim stresom i trebalo bi da posetite psihologa.

Obavljate više radnji u isto vreme

Ako mislite da je super to što ste multitasking mašina, varate se. Stručnjaci kažu da je to pogubno za vašu psihu jer se zapravo ničemu ne posvećujete dovoljno.

Izvor: Večernji

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVI LISTOVI SU NAM NA DOHVAT RUKE,A NOVA ISTRAŽIVANJA ŠOKIRAJU KOLIKU LJEKOVITOST IMAJU!

U listu vinove loze ima dosta vitamina C, E, A, K i B6, kao i niacina, željeza, vlakana, riboflavina, folata, kalcijuma, magnezijuma, bakra i mangana. Koristi se kao protivupalno i sredstvo za bolju cirkulaciju.

Protivupalno djelovanje

Listovi vinove loze imaju blago protivupalno djelovanje.

Hronična upala je uzročnik mnogih ozbiljnih bolesti, kao što su bolesti srca, mnoge vrste raka i Alzheimerova bolest, ali i artritisa, te bolesti probavnog sistema, poput Crohnove bolesti.

Dok životni stil i genetika pridonose razvoju hroničnih upala, ishrana koja je bogata protivupalnim namirnicama najbolja je strategija za smanjenje dugoročnih rizika od bolesti.
Hronična venska insuficijencija

Prema istraživanju sprovedenom 2010. na Odjeljenju za dermatologiju Univerziteta u Freiburgu, biljni ekstrakti iz vinove loze smanjuju edem u bolesnika s hroničnom venskom insuficijencijom. To je stanje koje karakteristiše problem povratka krvi iz nogu nazad u srce. Kad se krv teško vraća u srce, noge mog…

Pomaže u menopauzi,liječi astmu, čisti krv i jetru! CVIJET BOLJI OD HORMONA

Budući da sadrži izoflavone, crvena djetelina (Trifolium pratense) koristi se decenijama kao lijek za ublažavanje simptoma menopauze, pa je zbog svojih ljekovitih svojstava ova vrsta deteline prirodna alternativa tradicionalnoj hormonskoj terapiji. Pored toga, ima priznato mjesto u širokoj lepezi ljekovitih biljaka za liječenje mnogih bolesti.

Zdravstvene prednosti povezane s crvenom detelinom su brojne: korisna je u liječenju bronhitisa i astme, a izvrstan je i prirodni protivupalni lijek. Koristi i onima koji pate od osteoporoze jer izoflavoni skriveni u ljekovitoj biljci djeluju kao fitoestrogeni koji mogu pomoći u izgradnji gustoće kostiju. Osim toga, crvena detelina poboljšava cirkulaciju, povećava nivo dobrog holesterola u organizmu i jača arterije. Riječ je, takođe, o izvrsnom prečišćivaču krvi i jetre.

Tako, kažu, da kombinovana u istoj razmeri sa čičkom, štavljem, korijenom maslačka, žutom ružicom liječi i kancerozne tumore.

Kod raka grkljana koristi se jači čaj za ispiranje…

Nema onoga kome ovo nije pomoglo: Najljekovitija tinktura svijeta – recept

Kolika je ljekovita moć gaveza najbolje kazuje jedna narodna izreka. Dva zdrava prsta bi srasla, ako bi bila vezana žilicama od gavezovog korijena.

Gavez. Ovaj neugledni, izvana crni, a iznutra bjelkast ili žut korijen pomaže kod SVEGA!

Kod prijeloma (pa i zagnojenih) kosti, kod izraslina na kostima, rukama i nogama, kod proširenih vena, vena koje su otvorene, bolova u vratu, amputiranih udova pa čak i kod prorjeđivanja koštanog tkiva, bolova u rukama i nogama nakon lomova i skidanja gipsa, bolova u donjem dijelu kralježnice i oštećenja kralježnjaka, bolova u ramenima, laktu i koljenima, problema zbog osteoporoze, raznih bradavičastih i ostalih izraslina, trnjenja nogu od tabana do kuka, hemoroida, reumatskog zadebljanja mišića, otvrdllina od gihta, kostobolje, poremećaja cirkulacije.

Sve vrste ozljeda, ubode, modrice, rane, zgrušavanje krvi, liječi TINKTURA spravljena od korijena gaveza.

Gavez sadrži hormon auksin koji s lakoćom stvara novo tkivo pa stoga rana brzo zarasta, a alanto…