Preskoči na glavni sadržaj

NE PERETE ZUBE? Evo šta će da vas snađe!

500

Kada vidite od čega sve možete da obolite zbog nepranja zuba, možda ćete od sada na higijenu usta gledati kao na ulaganje u sopstveno zdravlje!
500

Istraživanje predstavljeno u BBC-evoj emisiji jasno je pokazalo koje sve komplikacije možete očekivati ukoliko ne perete redovno zube. Naime, stomatolog Kristofer Van Tuleken je, u saradnji sa svojim kolegama sa Stomatološkog fakulteta u Birmingenu, na sebi izvršio mali eksperiment – tokom dve nedelje prao je samo zube na jednoj strani usne duplje, dok je na drugoj preko zuba i desni nosio zaštitu od gume kako četkica ne bi mogla da dopre do njih. Ishod neodržavanja higijene „pokrivene“ strane usta bio je zapanjujući!

Na njegovim desnima značajno se razvio zapaljenski proces (paradontopatije) koji je uzrokovao krvarenje desni prilikom prvog pranja zuba nakon dvonedeljnog „posta“.

Osim ovoga, usledilo je još jedno neprijatno iznenađenje. Nalazi krvi dr Van Tulekena pokazali su da je njegov imuni sistem značajno opao – bela krvna zrnca imala su smanjenu efikasnost u odbrani od ćelija „napadača“ virusa i bakterija.

Lekari su zaključili da je ovo dokaz da je zapaljenje desni, koje svi uzimamo zdravo za gotovo, zapravo uzrok mnogih zdravstvenih poremećaja koji nastaju ukoliko ovo stanje potraje ili vam nepranje zuba postane praksa.

Kao najčešća oboljenja izazvana hroničnom upalom desni navedena su – upale organa i česte crevne infekcije, oštećenja kardiovaskularnog sistema, infarkt, dijabetes tipa 2, ali i Alchajmerova bolest i razvoj raznih vrsta kancera.

Dr Van Tuleken je naglasio da, iako se školovao za stomatologa, do sada nije mnogo znao o tome koliko paradontopatije može biti opasna po kompletno zdravstveno stanje jednog čoveka jer se u stomatološkoj praksi desnima nepravedno posvećuje znatno manje pažnje nego zubima.

On je dodao da jednako rizično može da bude nepravilno pranje zuba, a pod tim, pre svega, podrazumeva brzinsko pranje zuba koje ljudi smatraju dovoljnim za održavanje svakodnevne higijene.

- Dva minuta je minimum kada govorimo o tome koliko bi pranje zuba trebalo da traje. U tom smislu, jednako je važno i ispiranje usta. Tokom ta dva minuta ne uzimajte vodu i ne ispirajte pastu! Poenta je da samo četkate zube sa svih strana, uz jedno završno ispiranje. U suprotnom, fluor iz paste za zube neće imati nikakvu funkciju.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVI LISTOVI SU NAM NA DOHVAT RUKE,A NOVA ISTRAŽIVANJA ŠOKIRAJU KOLIKU LJEKOVITOST IMAJU!

U listu vinove loze ima dosta vitamina C, E, A, K i B6, kao i niacina, željeza, vlakana, riboflavina, folata, kalcijuma, magnezijuma, bakra i mangana. Koristi se kao protivupalno i sredstvo za bolju cirkulaciju.

Protivupalno djelovanje

Listovi vinove loze imaju blago protivupalno djelovanje.

Hronična upala je uzročnik mnogih ozbiljnih bolesti, kao što su bolesti srca, mnoge vrste raka i Alzheimerova bolest, ali i artritisa, te bolesti probavnog sistema, poput Crohnove bolesti.

Dok životni stil i genetika pridonose razvoju hroničnih upala, ishrana koja je bogata protivupalnim namirnicama najbolja je strategija za smanjenje dugoročnih rizika od bolesti.
Hronična venska insuficijencija

Prema istraživanju sprovedenom 2010. na Odjeljenju za dermatologiju Univerziteta u Freiburgu, biljni ekstrakti iz vinove loze smanjuju edem u bolesnika s hroničnom venskom insuficijencijom. To je stanje koje karakteristiše problem povratka krvi iz nogu nazad u srce. Kad se krv teško vraća u srce, noge mog…

Pomaže u menopauzi,liječi astmu, čisti krv i jetru! CVIJET BOLJI OD HORMONA

Budući da sadrži izoflavone, crvena djetelina (Trifolium pratense) koristi se decenijama kao lijek za ublažavanje simptoma menopauze, pa je zbog svojih ljekovitih svojstava ova vrsta deteline prirodna alternativa tradicionalnoj hormonskoj terapiji. Pored toga, ima priznato mjesto u širokoj lepezi ljekovitih biljaka za liječenje mnogih bolesti.

Zdravstvene prednosti povezane s crvenom detelinom su brojne: korisna je u liječenju bronhitisa i astme, a izvrstan je i prirodni protivupalni lijek. Koristi i onima koji pate od osteoporoze jer izoflavoni skriveni u ljekovitoj biljci djeluju kao fitoestrogeni koji mogu pomoći u izgradnji gustoće kostiju. Osim toga, crvena detelina poboljšava cirkulaciju, povećava nivo dobrog holesterola u organizmu i jača arterije. Riječ je, takođe, o izvrsnom prečišćivaču krvi i jetre.

Tako, kažu, da kombinovana u istoj razmeri sa čičkom, štavljem, korijenom maslačka, žutom ružicom liječi i kancerozne tumore.

Kod raka grkljana koristi se jači čaj za ispiranje…

ZA SVAKU BOLJKU: URADITE UNUTRAŠNJU OPERACIJU ORGANIZMA I TO BEZ NOŽA!

Priroda umije jednim te istim sredstvom i uništiti i lječiti. Njene metode čovjek teško usvaja i sporo shvaća. Možda je to posljedica slabog poznavanja zakona prirode, jer priroda dobro čuva svoje tajne.Zato trebamo još puno učiti od nje. Međutim, i ako upoznamo njene tajne – ne slijedimo ih. Prilikom posta daje se dugotrajna pošteda svim organima tijela. Post je naročito koristan organima za probavu, koji dobivaju mogućnost obnavljanja. Post ima veliki utjecaj na stanje krvotoka.

Zakone prirode treba upoznati, živjeti s njima i poštovati ih. Na taj način prirodu možemo višestruko koristiti za svoje potrebe, odnosno za potrebe čovječanstva.

U drugoj polovini 19. stoljeća prof. Pušutin počeo je među prvima ispitivati mehanizam djelovanja posta. On je otkrio da je post stanje organizma u kojem se njegovi “rashodi” ne nadoknađuju potpuno. Zbog toga je organizam prinuđen funkcionirati na račun svojih vlastitih rezervi.
Brojni efekti

Istraživanja su pokazala da je pokretač gladi sam centa…