Preskoči na glavni sadržaj

NE PERETE ZUBE? Evo šta će da vas snađe!

500

Kada vidite od čega sve možete da obolite zbog nepranja zuba, možda ćete od sada na higijenu usta gledati kao na ulaganje u sopstveno zdravlje!
500

Istraživanje predstavljeno u BBC-evoj emisiji jasno je pokazalo koje sve komplikacije možete očekivati ukoliko ne perete redovno zube. Naime, stomatolog Kristofer Van Tuleken je, u saradnji sa svojim kolegama sa Stomatološkog fakulteta u Birmingenu, na sebi izvršio mali eksperiment – tokom dve nedelje prao je samo zube na jednoj strani usne duplje, dok je na drugoj preko zuba i desni nosio zaštitu od gume kako četkica ne bi mogla da dopre do njih. Ishod neodržavanja higijene „pokrivene“ strane usta bio je zapanjujući!

Na njegovim desnima značajno se razvio zapaljenski proces (paradontopatije) koji je uzrokovao krvarenje desni prilikom prvog pranja zuba nakon dvonedeljnog „posta“.

Osim ovoga, usledilo je još jedno neprijatno iznenađenje. Nalazi krvi dr Van Tulekena pokazali su da je njegov imuni sistem značajno opao – bela krvna zrnca imala su smanjenu efikasnost u odbrani od ćelija „napadača“ virusa i bakterija.

Lekari su zaključili da je ovo dokaz da je zapaljenje desni, koje svi uzimamo zdravo za gotovo, zapravo uzrok mnogih zdravstvenih poremećaja koji nastaju ukoliko ovo stanje potraje ili vam nepranje zuba postane praksa.

Kao najčešća oboljenja izazvana hroničnom upalom desni navedena su – upale organa i česte crevne infekcije, oštećenja kardiovaskularnog sistema, infarkt, dijabetes tipa 2, ali i Alchajmerova bolest i razvoj raznih vrsta kancera.

Dr Van Tuleken je naglasio da, iako se školovao za stomatologa, do sada nije mnogo znao o tome koliko paradontopatije može biti opasna po kompletno zdravstveno stanje jednog čoveka jer se u stomatološkoj praksi desnima nepravedno posvećuje znatno manje pažnje nego zubima.

On je dodao da jednako rizično može da bude nepravilno pranje zuba, a pod tim, pre svega, podrazumeva brzinsko pranje zuba koje ljudi smatraju dovoljnim za održavanje svakodnevne higijene.

- Dva minuta je minimum kada govorimo o tome koliko bi pranje zuba trebalo da traje. U tom smislu, jednako je važno i ispiranje usta. Tokom ta dva minuta ne uzimajte vodu i ne ispirajte pastu! Poenta je da samo četkate zube sa svih strana, uz jedno završno ispiranje. U suprotnom, fluor iz paste za zube neće imati nikakvu funkciju.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Porodica travara Asima Kljuna upozorava: Pojavili se prevaranti, terapije uzimati samo kod Asimovog sina Semira!

Prvog dana nove, 2016. godine, mnoge je zatekla vijest da je poznati travar, Asim Kljun, zauvijek napustio ovaj svijet. Njegov odlazak s ovog svijeta, kako saznajemo, neki su pokušali iskoristiti za raznorazne malverzacije, koje bi mogle biti kobne za Asimove pacijente, neke nove ali i one koje je Asimova smrt zatekla u sred, na početku ili pri kraju trerapije. Zato, porodica Asima Kljuna javnost upozorava: “Prije svega želimo da uputimo iskrene izraze zahvalnosti za podršku koju ste nam pružili u najtežem trenutku. Divno je bilo vidjeti izraze duboke boli i iskrene sućuti iz svih krajeva svijeta. Još jednom hvala svima! Ovim putem želimo da obavijestimo sve klijente koje je Asimova smrt zatekla u nedovršenoj fazi liječenja, da nastavak terapije mogu obezbijediti pozivom na neki od ranije poznatih brojeva, bilo u BiH (062/284-179) ili u Crnoj Gori (00 382 69 331 835). Naime, ekipa koja je zajedno sa Asimom radila na prikupljanju, sortiranju, obradi i kombinovanju iscjeljite

Znate li zašto je zdravo čuvati vodu u bakarnim posudama?

Ayurvedski tekstovi preporučuju pijenje vode čuvane u bakarnim posudama, jer se veruje da bakar ima antimikrobna, antioksidativna, antikancerogena i protivupalna svojstva. On je mineral esencijalan za naše telo, a medicinske su studije dokazale prednosti pijenja vode držane u bakarnim bokalima. Prema studiji iz 2012. godine, skladištenje kontaminirane vode u bakarnim loncima do 16 sati na sobnoj temperaturi, znatno smanjuje prisutnost štetnih mikroba, toliko da su istraživači zaključili da je bakar rešenje za pročišćavanje pitke vode od mikroba, posebno u zemljama u razvoju. Drugo istraživanje je pokazalo da su bakarne površine u bolnici ubile 97% ICU bakterija koje mogu izazvati infekcije, što je rezultovalo u 40% smanjenja stope zaraze. Sadhguru, indijski yogi, mistik, filantrop, rekao je, “Ako držite u bakarnoj posudi, najbolje preko noći ili najmanje četiri sata, voda od bakra poprima određene kvalitete koji su prvenstveno dobre za vašu jetru, ali za i vaše zdravlje i e

Proverena i uspešna mešavina lekovitog bilja i čaj za miome na materici, ciste i polipe, hiperplazije i poliistične jajnike

Čaj za miome na materici i ciste BioMiom je provereno dobar i potvrdjen čaj za ženske probleme koji je dao izvanredne rezultate u praksi. Savremena žena usled loše ishrane, unosa hormona, stresa i prekomerne upotrebe masnoća i životinjskih proteina postaje sve osetljivija u predelu urogenitalnih organa. Masovna je pojava da žene dobijaju miome, ciste, polipe, da imaju česte upale jajnika, da su im jajnici policistični, i da te tegobe prerastaju u hronične tegobe. Čaj za miome na materici, ciste, upale jajnika, polipe i ženske probleme BioMiom je već dugo godina prisutno rešenje za ženske probleme koje postoji na tržištu i daje odlične rezultate. Šta je miom i kako nastaje? Myoma, miom je benigna neoplazma – tumor, nastala umnožavanjem mišićnih ćelija. Postoje sledeći oblici mioma; fibroleiomyoma, tumor koji je sastavljen od glatkih mišićnih vlakana i vezivnog tkiva; leiomyom ili lejomiom je benigni tumor koji potiče od glatkih mišića i raste ekspanzivno u obliku okruglastog čvor