Preskoči na glavni sadržaj

NE DIRAJTE OVU BILJKU AKO JE VIDITE: SPRŽIT ĆE VAM KOŽU, MOŽDA I OSLIJEPITI!Putem društvenih mreža i kod nas se počelo širiti upozorenje građanima na opasnu biljku lijepih cvjetova, koja može izazvati ozbiljna oštećenja kože, pa čak i potpuno ili djelimično sljepilo.

 
Riječ je o biljci čiji je latinski naziv Heracleum mantegazzianum Somm. et Lev., a navodno se ponovo pojavila u Mađarskoj, državi koja i nije tako daleko.


U upozorenju koje kruži društvenim mrežama stoji sljedeće:

- Slike su zastrašujuće! Ova biljka koja počinje da se širi i u Madjarskoj (možda i kod nas), veoma je opasna – vide se na slikama posljedica, a dovoljno je samo dotaći list, a na mjestu se pojave rane, slične opekotinama – mejsecima traju, a trajno ostaje na koži tamnobordo fleka. Raste od 2-5 m. visine. Ima lijep bijeli cvet. Toksini biljke su kancerogeni, ako dospije u oko, nastupa sljepilo, koja se najčešče ne može liječiti. Veoma ju je teško istrijebiti. Izbjegavajte ovu opasnu biljku, ukoliko biste je sreli, nemojte da Vas prevari njen lijepi bijeli cvijet.

Zaista, i u stručnoj literaturi našli smo potvrdu dobrog dijela ovih navoda, gdje se precizira kako je Heracleum mantegazzianum Somm. et Lev. zapravo možda i biljka sa najopasnijim otrovom kada je u cvatu.

Toksin je vrlo otrovan i izaziva tzv. fotodermatitis. Odnosno, kada je koža istovremeno izložena djelovanju soka biljke i suncu, pojavljuju se teški osip, plikovi, a ponekad ostaju i trajni ožiljci ili mrlje na koži. U roku od 24 do 48 sati. U očima može prouzrokovati privremeno ili u teškim slučajevima trajno sljepilo.


Ako nekim slučajem koža dođe u dodir sa ovim toksinom, treba je što prije zaštititi od sunčevog svjetla te isprati hladnom vodom i obavezno se javiti doktoru.

Na fotografijama pogledajte kako izgleda biljka te neke slučajeve fotodermatitisa.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Porodica travara Asima Kljuna upozorava: Pojavili se prevaranti, terapije uzimati samo kod Asimovog sina Semira!

Prvog dana nove, 2016. godine, mnoge je zatekla vijest da je poznati travar, Asim Kljun, zauvijek napustio ovaj svijet. Njegov odlazak s ovog svijeta, kako saznajemo, neki su pokušali iskoristiti za raznorazne malverzacije, koje bi mogle biti kobne za Asimove pacijente, neke nove ali i one koje je Asimova smrt zatekla u sred, na početku ili pri kraju trerapije. Zato, porodica Asima Kljuna javnost upozorava: “Prije svega želimo da uputimo iskrene izraze zahvalnosti za podršku koju ste nam pružili u najtežem trenutku. Divno je bilo vidjeti izraze duboke boli i iskrene sućuti iz svih krajeva svijeta. Još jednom hvala svima! Ovim putem želimo da obavijestimo sve klijente koje je Asimova smrt zatekla u nedovršenoj fazi liječenja, da nastavak terapije mogu obezbijediti pozivom na neki od ranije poznatih brojeva, bilo u BiH (062/284-179) ili u Crnoj Gori (00 382 69 331 835). Naime, ekipa koja je zajedno sa Asimom radila na prikupljanju, sortiranju, obradi i kombinovanju iscjeljite

Znate li zašto je zdravo čuvati vodu u bakarnim posudama?

Ayurvedski tekstovi preporučuju pijenje vode čuvane u bakarnim posudama, jer se veruje da bakar ima antimikrobna, antioksidativna, antikancerogena i protivupalna svojstva. On je mineral esencijalan za naše telo, a medicinske su studije dokazale prednosti pijenja vode držane u bakarnim bokalima. Prema studiji iz 2012. godine, skladištenje kontaminirane vode u bakarnim loncima do 16 sati na sobnoj temperaturi, znatno smanjuje prisutnost štetnih mikroba, toliko da su istraživači zaključili da je bakar rešenje za pročišćavanje pitke vode od mikroba, posebno u zemljama u razvoju. Drugo istraživanje je pokazalo da su bakarne površine u bolnici ubile 97% ICU bakterija koje mogu izazvati infekcije, što je rezultovalo u 40% smanjenja stope zaraze. Sadhguru, indijski yogi, mistik, filantrop, rekao je, “Ako držite u bakarnoj posudi, najbolje preko noći ili najmanje četiri sata, voda od bakra poprima određene kvalitete koji su prvenstveno dobre za vašu jetru, ali za i vaše zdravlje i e

Proverena i uspešna mešavina lekovitog bilja i čaj za miome na materici, ciste i polipe, hiperplazije i poliistične jajnike

Čaj za miome na materici i ciste BioMiom je provereno dobar i potvrdjen čaj za ženske probleme koji je dao izvanredne rezultate u praksi. Savremena žena usled loše ishrane, unosa hormona, stresa i prekomerne upotrebe masnoća i životinjskih proteina postaje sve osetljivija u predelu urogenitalnih organa. Masovna je pojava da žene dobijaju miome, ciste, polipe, da imaju česte upale jajnika, da su im jajnici policistični, i da te tegobe prerastaju u hronične tegobe. Čaj za miome na materici, ciste, upale jajnika, polipe i ženske probleme BioMiom je već dugo godina prisutno rešenje za ženske probleme koje postoji na tržištu i daje odlične rezultate. Šta je miom i kako nastaje? Myoma, miom je benigna neoplazma – tumor, nastala umnožavanjem mišićnih ćelija. Postoje sledeći oblici mioma; fibroleiomyoma, tumor koji je sastavljen od glatkih mišićnih vlakana i vezivnog tkiva; leiomyom ili lejomiom je benigni tumor koji potiče od glatkih mišića i raste ekspanzivno u obliku okruglastog čvor