nedjelja, 16. kolovoza 2015.

LICE JE OGLEDALO NAŠEG ZDRAVLJA: Pogledajte svoje lice i OTKRIJTE od čega bolujete!

 Ako su oči ogledalo naše duše, onda je lice ogledalo našeg zdravlja. Prema tradicionalnoj kineskoj medicini sve pojave na koži našeg lica direktno ili indirektno su povezane sa stanjem unutrašnjih organa, jer predstavljaju znake neravnoteže organizma.

10543616_638582249571543_1839470833612445864_n

Ova metoda se naziva mapiranje lica, vjekova se koristila kao način dijanostikovanja u Kini i Indiji. Svi simptomi na koži, poput bubuljica, osipa, crvenila, hiperpigmentacije ili bora povezane su sa određenim djelovima tijela i pomažu da se otkrije uzrok njihovog nastanka. Promjene na određenim djelovima lica ukazuju na slijedeće:

Zona 1 i 2 – Sistem za varenje

Izbjegavajte prerađene namirnice i umjesto njih odlučite se za svježije i prirodne alternative. Jedite sporije, žvaćite hranu i povećajte unos vlakana. Ne zaboravite da pijete dosta vode.

Zona 3 – Jetra

Smanjite alkohol, masnu hranu i unos mliječnih proizvoda, sve ono što stvara pritisak na jetru. Ovo je zona lica u kojoj se ispoljavaju alergije na hranu. Pijte dosta vode da bi se organizam očistio od toksina i spavajte dovoljno, a jetra će uraditi sve ostalo.

Zona 4 i 5 – Bubrezi

Sve pojave oko očiju ukazuju na dehidrataciju, rješenje je voda, zato pijte, pijte, pijte…

Zona 6 – Srce

Ovo ukazuje na hipertenziju i deficit vitamina B, provjerite pritisak i nadokandite nedostatak vitamina. Pokušajte da izbjegnete previše začinjenu harnu i da smanjite unos mesa. Snizite nivo holesterola u krvi, tako što ćete loše masti zamijeniti dobrim. Kao što su omega 3 i omega 6 masne kiseline, koje se nalaze u orasima, avokadu, ribi i lanenom sjemenu. Provodite vrijeme na svježem vazduhu.

Zona 7 i 8 – Bubrezi

I ovaj predio lica ukazuje na probleme sa bubrezima i dehidratacijom, zao smanjite unos alkoholnih pića i kafe, jer oni dovode do dalje dehidratacije.

Zona 9 i 10 – Respiratorni sistem

Da li pušite? Imate alergiju? Patite li do bronhijalne astme ili prehlade? Ova oblast je vezana za pluća. Izbjegavajte pregrijane prostorije, jedite hranu koja ima efekat “hlađena” tijela. Listu zbaranjih namirnica čine meso, mliječni proizvodi, alkohol, kofein i šećer, dok se preporučuje zeleno povrće.

Zona 11 i 12 – Hormoni

Ovo je područje povezano sa stresom i hormonskim promjenama. Obezbjedite vašem tijelu dovoljno sna, pijete dosta vode, jedite lisnato povrće i održavajte vašu kožu besprijekorno čistom. Još jedna zanimljiva činjenica- promjene na ovom djelu lica javljaju se u periodu ovaluacije.

Zona 13 – Stomak

Povećajte unos vlakana i pijte biljne čajeve koji olakavšavaju varenje.

Zona 14 –  Bolest

Promjene u ovoj oblasti javlaju se kao znak bolesti organizma, zato se odmarajte, pijte vodu, nađite način da se opustite i da se naspavate. Dozvolite vašem tijelu da vrati energiju i vitalnost.

Slijedeći put kada primjetite nadustost, suhoću ili tamne kolutove na licu, imajte na umu ovu mapu, jer vaša koža pokušava da komunicira sa vama i da vam otkrije probleme unutrašnjih organa. Međutim, kao i kod ostalih medicinskih pitanja, uvjek je najbolje otići ljekaru koji će postaviti pravilnu dijagnozu, ovdje je riječ o jednom opštem vodiču koji ukazuje na izvor problema.

Nema komentara:

Objavi komentar