Preskoči na glavni sadržaj

Bosanska avlija u kojoj zriju banane: Nesvakidašnji hobi penzionera Dževada Hamzića iz kakanjskog naselja Povezice

Osam punih godina ovaj Kakanjac uzgaja banane u svojoj avliji u koju svraćaju znatiželjnici koji se žele uvjeriti kako ovo egzotično voće može egzistirati u “bosanskim” klimatskim uslovima

Egzotična voćka
Vijest da kakanjski penzioner Dževad Hamzić već osam godina uzgaja banane u svojoj avliji nadaleko se pročula, pa i danas ima znatiželjnika koji maksuz navrate u urbano naselje Povezice kako bi se uvjerili da ove egzotične biljke mogu egzistirati u “bosanskim” klimatskim uslovima. Susretljivi starina s ponosom veli da će i ove godine njegovu avliju krasiti listovi i plodovi ove egzotične biljke koja raste u tropskim krajevima.
– Zimus sam brinuo o tome da se ponovo u moju avliju vrati zelenilo. Listovi su opali, ali su stabljike banane sačuvane i čim bude toplije vrijeme sklanjam najlonsku zaštitu kako bi ih sunce probudilo – kaže ovaj starina koji je prije rata živio u Prnjavoru.
Zaljubljenik u zelenilo
Dževad je u rodnom Prnjavoru bio poznat po tome što je dobijao brojne nagrade za najljepše uređeno dvorište, a tu ljubav je prenio i u rudarski gradić u kome je pronašao novo životno utočište.
Biljka koja trazi pažnju– Donio sam sa sobom i stare dobre zavičajne navike, da avlija lijepo izgleda i da čovjek uživa u zelenilu– kaže ovaj dobrodušni starina i dodaje kako je malo potrebno da čovjek učini život ljepšim. S ponosom gostima pokazuje svoju minijaturnu fontanu u kojoj žubor vode stvara poseban ugođaj, a sve je to u avlijskom ambijentu koji s proljeća postaje oaza zelenila i cvijetnog šarenila.
Sadnice u saksijama
O egotičnim voćkama i drugom rastinju u svojoj avliji Dževad može satima pričati, ali veli da je najbolje ljetos doći i sve to vidjeti.
– Stabljike banana znaju narasti preko tri metra, dobro rode, a ko poznaje ovo tropsko voće u tropskim uslovima rađaju svake godine, a ovdje, kod mene, svake četvrte godine – kaže Dževad i ističe kako posjeduje sadnice i u saksijama koje rado poklanja ljubiteljima egzotičnog bilja. Zna ovaj starina da su Kostarika i Ekvador najveći proizvođači banana, ali isto tako zna da se ovo tropsko voće može uzgajati uz određene uslove i tamo gdje su ekstremni minusi.
Dževad Hamzic - Udomaćila se u avliji

– Primjer je Island, zemlja leda i vode, pa ne uvozi banane već ih proizvodi u svojim “klimatiziranim” voćnjacima – uz osmijeh zaključuje ovaj penzioner nesvakidašnjeg hobija.
Za bogatiji urod  
Starina Dževad i ove godine priprema iznenađenja. Kaže kako je pretprošle godine na stabljici bilo preko 200 plodova, prošle godine 80, a ove godine očekuje bogatiji urod.
– Eh, da sam mlađi, pa da imam uslove, razvio bih pravu proizvodnju ovog voća – kaže i dodaje:
– Čuo sam da neke porodice oko Tuzle u svom dvorištu uzgajaju smokve, nar, mandarine, limun, hurme… Bitno je samo se zimi iste zaštite od mraza.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Čaj za šum u uhu (zvonjenje)

Jedan zdravstveni problem prouzrokuje drugi.
Zujanje u ušima, poznato kao tinitus, više je svojstveno muškarcima srednjih godina. Ono se definiše kao osećaj zvuka bez prisustva spoljašnjeg zvučnog stimulansa.

Zapravo, čovjek čuje ono čega nema. Statistika pokazuje da se kod 10 % odraslih osoba javlja zujanje u ušima.

Uzroci mogu biti razni poput promijena na krvnim žilama glave i vrata, grčenja mišića srednjeg uha, oboljenja u samom uhu. Ono što još može izazivati tinitus jesu multriplaskleroza, infektivna oboljenja, sifilis ali i pojedini lijekovi. U slučaju da dođe do toga, konsultujte se sa ljekarom, kako bi vam prepisao drugu terapiju.

Problem zujanja u ušima imaju ljudi sa lošom cirkulacijom, i zbog toga se njima savetuje da izbace kofein, cigarete, alkohol i manji unos soli u organizam. U slučaju da vam se nakupio vosak u ušima, pojavljuje se zujanje.

Niti unutar pužnice se nazivaju ćelijama kose i nalikuju sitnim dlačicama. Kreču se sa tečnošću unutar pužnice i prenose elektri…

OVI LISTOVI SU NAM NA DOHVAT RUKE,A NOVA ISTRAŽIVANJA ŠOKIRAJU KOLIKU LJEKOVITOST IMAJU!

U listu vinove loze ima dosta vitamina C, E, A, K i B6, kao i niacina, željeza, vlakana, riboflavina, folata, kalcijuma, magnezijuma, bakra i mangana. Koristi se kao protivupalno i sredstvo za bolju cirkulaciju.

Protivupalno djelovanje

Listovi vinove loze imaju blago protivupalno djelovanje.

Hronična upala je uzročnik mnogih ozbiljnih bolesti, kao što su bolesti srca, mnoge vrste raka i Alzheimerova bolest, ali i artritisa, te bolesti probavnog sistema, poput Crohnove bolesti.

Dok životni stil i genetika pridonose razvoju hroničnih upala, ishrana koja je bogata protivupalnim namirnicama najbolja je strategija za smanjenje dugoročnih rizika od bolesti.
Hronična venska insuficijencija

Prema istraživanju sprovedenom 2010. na Odjeljenju za dermatologiju Univerziteta u Freiburgu, biljni ekstrakti iz vinove loze smanjuju edem u bolesnika s hroničnom venskom insuficijencijom. To je stanje koje karakteristiše problem povratka krvi iz nogu nazad u srce. Kad se krv teško vraća u srce, noge mog…

Pomaže u menopauzi,liječi astmu, čisti krv i jetru! CVIJET BOLJI OD HORMONA

Budući da sadrži izoflavone, crvena djetelina (Trifolium pratense) koristi se decenijama kao lijek za ublažavanje simptoma menopauze, pa je zbog svojih ljekovitih svojstava ova vrsta deteline prirodna alternativa tradicionalnoj hormonskoj terapiji. Pored toga, ima priznato mjesto u širokoj lepezi ljekovitih biljaka za liječenje mnogih bolesti.

Zdravstvene prednosti povezane s crvenom detelinom su brojne: korisna je u liječenju bronhitisa i astme, a izvrstan je i prirodni protivupalni lijek. Koristi i onima koji pate od osteoporoze jer izoflavoni skriveni u ljekovitoj biljci djeluju kao fitoestrogeni koji mogu pomoći u izgradnji gustoće kostiju. Osim toga, crvena detelina poboljšava cirkulaciju, povećava nivo dobrog holesterola u organizmu i jača arterije. Riječ je, takođe, o izvrsnom prečišćivaču krvi i jetre.

Tako, kažu, da kombinovana u istoj razmeri sa čičkom, štavljem, korijenom maslačka, žutom ružicom liječi i kancerozne tumore.

Kod raka grkljana koristi se jači čaj za ispiranje…