Preskoči na glavni sadržaj

Bosanska avlija u kojoj zriju banane: Nesvakidašnji hobi penzionera Dževada Hamzića iz kakanjskog naselja Povezice

Osam punih godina ovaj Kakanjac uzgaja banane u svojoj avliji u koju svraćaju znatiželjnici koji se žele uvjeriti kako ovo egzotično voće može egzistirati u “bosanskim” klimatskim uslovima

Egzotična voćka
Vijest da kakanjski penzioner Dževad Hamzić već osam godina uzgaja banane u svojoj avliji nadaleko se pročula, pa i danas ima znatiželjnika koji maksuz navrate u urbano naselje Povezice kako bi se uvjerili da ove egzotične biljke mogu egzistirati u “bosanskim” klimatskim uslovima. Susretljivi starina s ponosom veli da će i ove godine njegovu avliju krasiti listovi i plodovi ove egzotične biljke koja raste u tropskim krajevima.
– Zimus sam brinuo o tome da se ponovo u moju avliju vrati zelenilo. Listovi su opali, ali su stabljike banane sačuvane i čim bude toplije vrijeme sklanjam najlonsku zaštitu kako bi ih sunce probudilo – kaže ovaj starina koji je prije rata živio u Prnjavoru.
Zaljubljenik u zelenilo
Dževad je u rodnom Prnjavoru bio poznat po tome što je dobijao brojne nagrade za najljepše uređeno dvorište, a tu ljubav je prenio i u rudarski gradić u kome je pronašao novo životno utočište.
Biljka koja trazi pažnju– Donio sam sa sobom i stare dobre zavičajne navike, da avlija lijepo izgleda i da čovjek uživa u zelenilu– kaže ovaj dobrodušni starina i dodaje kako je malo potrebno da čovjek učini život ljepšim. S ponosom gostima pokazuje svoju minijaturnu fontanu u kojoj žubor vode stvara poseban ugođaj, a sve je to u avlijskom ambijentu koji s proljeća postaje oaza zelenila i cvijetnog šarenila.
Sadnice u saksijama
O egotičnim voćkama i drugom rastinju u svojoj avliji Dževad može satima pričati, ali veli da je najbolje ljetos doći i sve to vidjeti.
– Stabljike banana znaju narasti preko tri metra, dobro rode, a ko poznaje ovo tropsko voće u tropskim uslovima rađaju svake godine, a ovdje, kod mene, svake četvrte godine – kaže Dževad i ističe kako posjeduje sadnice i u saksijama koje rado poklanja ljubiteljima egzotičnog bilja. Zna ovaj starina da su Kostarika i Ekvador najveći proizvođači banana, ali isto tako zna da se ovo tropsko voće može uzgajati uz određene uslove i tamo gdje su ekstremni minusi.
Dževad Hamzic - Udomaćila se u avliji

– Primjer je Island, zemlja leda i vode, pa ne uvozi banane već ih proizvodi u svojim “klimatiziranim” voćnjacima – uz osmijeh zaključuje ovaj penzioner nesvakidašnjeg hobija.
Za bogatiji urod  
Starina Dževad i ove godine priprema iznenađenja. Kaže kako je pretprošle godine na stabljici bilo preko 200 plodova, prošle godine 80, a ove godine očekuje bogatiji urod.
– Eh, da sam mlađi, pa da imam uslove, razvio bih pravu proizvodnju ovog voća – kaže i dodaje:
– Čuo sam da neke porodice oko Tuzle u svom dvorištu uzgajaju smokve, nar, mandarine, limun, hurme… Bitno je samo se zimi iste zaštite od mraza.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Porodica travara Asima Kljuna upozorava: Pojavili se prevaranti, terapije uzimati samo kod Asimovog sina Semira!

Prvog dana nove, 2016. godine, mnoge je zatekla vijest da je poznati travar, Asim Kljun, zauvijek napustio ovaj svijet. Njegov odlazak s ovog svijeta, kako saznajemo, neki su pokušali iskoristiti za raznorazne malverzacije, koje bi mogle biti kobne za Asimove pacijente, neke nove ali i one koje je Asimova smrt zatekla u sred, na početku ili pri kraju trerapije. Zato, porodica Asima Kljuna javnost upozorava: “Prije svega želimo da uputimo iskrene izraze zahvalnosti za podršku koju ste nam pružili u najtežem trenutku. Divno je bilo vidjeti izraze duboke boli i iskrene sućuti iz svih krajeva svijeta. Još jednom hvala svima! Ovim putem želimo da obavijestimo sve klijente koje je Asimova smrt zatekla u nedovršenoj fazi liječenja, da nastavak terapije mogu obezbijediti pozivom na neki od ranije poznatih brojeva, bilo u BiH (062/284-179) ili u Crnoj Gori (00 382 69 331 835). Naime, ekipa koja je zajedno sa Asimom radila na prikupljanju, sortiranju, obradi i kombinovanju iscjeljite

Znate li zašto je zdravo čuvati vodu u bakarnim posudama?

Ayurvedski tekstovi preporučuju pijenje vode čuvane u bakarnim posudama, jer se veruje da bakar ima antimikrobna, antioksidativna, antikancerogena i protivupalna svojstva. On je mineral esencijalan za naše telo, a medicinske su studije dokazale prednosti pijenja vode držane u bakarnim bokalima. Prema studiji iz 2012. godine, skladištenje kontaminirane vode u bakarnim loncima do 16 sati na sobnoj temperaturi, znatno smanjuje prisutnost štetnih mikroba, toliko da su istraživači zaključili da je bakar rešenje za pročišćavanje pitke vode od mikroba, posebno u zemljama u razvoju. Drugo istraživanje je pokazalo da su bakarne površine u bolnici ubile 97% ICU bakterija koje mogu izazvati infekcije, što je rezultovalo u 40% smanjenja stope zaraze. Sadhguru, indijski yogi, mistik, filantrop, rekao je, “Ako držite u bakarnoj posudi, najbolje preko noći ili najmanje četiri sata, voda od bakra poprima određene kvalitete koji su prvenstveno dobre za vašu jetru, ali za i vaše zdravlje i e

Proverena i uspešna mešavina lekovitog bilja i čaj za miome na materici, ciste i polipe, hiperplazije i poliistične jajnike

Čaj za miome na materici i ciste BioMiom je provereno dobar i potvrdjen čaj za ženske probleme koji je dao izvanredne rezultate u praksi. Savremena žena usled loše ishrane, unosa hormona, stresa i prekomerne upotrebe masnoća i životinjskih proteina postaje sve osetljivija u predelu urogenitalnih organa. Masovna je pojava da žene dobijaju miome, ciste, polipe, da imaju česte upale jajnika, da su im jajnici policistični, i da te tegobe prerastaju u hronične tegobe. Čaj za miome na materici, ciste, upale jajnika, polipe i ženske probleme BioMiom je već dugo godina prisutno rešenje za ženske probleme koje postoji na tržištu i daje odlične rezultate. Šta je miom i kako nastaje? Myoma, miom je benigna neoplazma – tumor, nastala umnožavanjem mišićnih ćelija. Postoje sledeći oblici mioma; fibroleiomyoma, tumor koji je sastavljen od glatkih mišićnih vlakana i vezivnog tkiva; leiomyom ili lejomiom je benigni tumor koji potiče od glatkih mišića i raste ekspanzivno u obliku okruglastog čvor