Preskoči na glavni sadržaj

BENEDIKTINCI SU NJOME LIJEČILI U 12. STOLJEĆU: Nevjerojatna ljekovitost skrivena je u travki koju danas gazimo, trgamo i bacamo!

flickr.com


Ova niska, divlja trava koju najčešće niti ne vidimo, ili ju pak trgamo da nam ne bi smetala, jako je rasprostranjena i raste u cijelom svijetu. Od davnina se upotrebljava u liječenju brojnih problema s kožom. Ljekovita svojstva trputca, kada su u pitanju ubodi insekata, rane i opekline, spominju se još u zapisima iz benediktinskog samostana u Njemačkoj koji datiraju iz 12. stoljeća. Indijanci su se također stoljećima koristili listovima trputca za tretiranje mnogih problema s kožom. Postoji preko 200 vrsta trputca, a najpoznatije su širokolisni i uskolisni trputac. U narodu ga također nazivaju bokvica, bukvica, konjsko rebro, krepotec, muška bokvica i trpotec.  Sebastian Kneipp je za trputac izjavio da će rana, ako se na nju nanese sok trputca, zacijeliti kao da je šivana zlatnim koncem. Sveta Hildegarda je sokom trputca liječila ubode škorpiona. Ovaj stari narodni lijek u nekim je zemljama i službeno odobren za liječenje.

Od malignih rana do zubobolje

Trputac sadrži sluz, gorke tvari, silicijsku kiselinu, glikozid aukubin i antibiotske spojeve. Najpoznatija upotreba trputca je u liječenju kašlja, no on je učinkovit kod svih dišnih oboljenja. Pomaže svim dišnim organima, posebice kod bolesti koje karakterizira izbacivanje sekreta. Preporučuje se kod hripavca, astme, upale pluća, pa čak i kod tuberkuloze pluća. Znanstvenici su otkrili da trputac stvara averziju prema pušenju i smanjuje želju za nikotinom. Zbog toga je on sve češći sastojak preparata za odvikavanje od pušenja. Kao pomoć kod odvikavanja od cigareta možete žvakati list trputca ili piti njegov čaj.

Također, trputac dokazano liječi rane na koži. Odnosno, tretirate li rane trputcem one će zacijeliti brže! Slično je i sa žuljevima koji se mogu tretirati kašom od usitnjenih listova trpuca. Trputac je efikasan i kod kožnih bolesti, različitih rana i ozljeda kože, raka na usnama, gnojnih i inficiranih rana, čireva, čireva na potkoljenici, gnojnih i inficiranih čireva, za regeneraciju kožnog epitela, za liječenje ožiljaka, brazgotina i opeklina, ugriza insekata. Dovoljno je par zgnječenih listova staviti na zagnojeni nokat i već drugo jutro bit će vidljiv rezultat.

Čaj od ove biljke pomoći će i kod problema s prhuti, a ljekovita svojstva ove biljke pomoći će i kod bolesti jetre, žuči, ženskih bolesti (bijelog pranja, tegobe s maternicom, kod sterilnosti žena), zubobolje, bubrega i mjehura, infekcije mokraćnih kanala i mjehura, očnih bolesti…

Osim toga, sjeme jedne vrste trputca, Psyllium, koristi se kao izvor biljnih vlakana u laksativima. Koristi se i za bolesti želuca i crijeva (grčeva u crijevima, raznih nametnika i parazita u crijevima, ameba, katara crijeva, sluzi debelog crijeva, kolitisa, ulceroznog kolitisa, polipa crijeva, žgaravice, hemoroida (oblog kaše od listova), groznice, krvarenja zubnog mesa, kod krvi u mokraći, plućnih krvarenja, krvarenja maternice.

Kako ga koristiti?

Na bolna mjesta opekline, infekcije, maligne čireve, ugrize životinja i insekata potrebno je stavljati svježe listove trputca. Kod ugriza otrovnih zmija, škorpija, kod kožnih bolesti, groznica i različitih rana koristi se korijen trputca, dok se  sjeme ove čudesne biljke uzima kao dobar antihelmetik za izbacivanje različitih parazita i nametnika u crijevima.

Cvjetovi i korijen ove biljke koriste se se za pripravu čaja kojim se liječi sifilis, škrofuloze, krvarenja, leukoreju, kolike, afte, dijareju, dizenteriju, plućna krvarenja…

Čaj od trputca

1 čajnu žličicu listova prelijte vrućom vodom, poklopite i ostavite da odstoji 15 minuta. Procijedite i tijekom dana pijte 2-4 šalice ovog čaja.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVI LISTOVI SU NAM NA DOHVAT RUKE,A NOVA ISTRAŽIVANJA ŠOKIRAJU KOLIKU LJEKOVITOST IMAJU!

U listu vinove loze ima dosta vitamina C, E, A, K i B6, kao i niacina, željeza, vlakana, riboflavina, folata, kalcijuma, magnezijuma, bakra i mangana. Koristi se kao protivupalno i sredstvo za bolju cirkulaciju.

Protivupalno djelovanje

Listovi vinove loze imaju blago protivupalno djelovanje.

Hronična upala je uzročnik mnogih ozbiljnih bolesti, kao što su bolesti srca, mnoge vrste raka i Alzheimerova bolest, ali i artritisa, te bolesti probavnog sistema, poput Crohnove bolesti.

Dok životni stil i genetika pridonose razvoju hroničnih upala, ishrana koja je bogata protivupalnim namirnicama najbolja je strategija za smanjenje dugoročnih rizika od bolesti.
Hronična venska insuficijencija

Prema istraživanju sprovedenom 2010. na Odjeljenju za dermatologiju Univerziteta u Freiburgu, biljni ekstrakti iz vinove loze smanjuju edem u bolesnika s hroničnom venskom insuficijencijom. To je stanje koje karakteristiše problem povratka krvi iz nogu nazad u srce. Kad se krv teško vraća u srce, noge mog…

Pomaže u menopauzi,liječi astmu, čisti krv i jetru! CVIJET BOLJI OD HORMONA

Budući da sadrži izoflavone, crvena djetelina (Trifolium pratense) koristi se decenijama kao lijek za ublažavanje simptoma menopauze, pa je zbog svojih ljekovitih svojstava ova vrsta deteline prirodna alternativa tradicionalnoj hormonskoj terapiji. Pored toga, ima priznato mjesto u širokoj lepezi ljekovitih biljaka za liječenje mnogih bolesti.

Zdravstvene prednosti povezane s crvenom detelinom su brojne: korisna je u liječenju bronhitisa i astme, a izvrstan je i prirodni protivupalni lijek. Koristi i onima koji pate od osteoporoze jer izoflavoni skriveni u ljekovitoj biljci djeluju kao fitoestrogeni koji mogu pomoći u izgradnji gustoće kostiju. Osim toga, crvena detelina poboljšava cirkulaciju, povećava nivo dobrog holesterola u organizmu i jača arterije. Riječ je, takođe, o izvrsnom prečišćivaču krvi i jetre.

Tako, kažu, da kombinovana u istoj razmeri sa čičkom, štavljem, korijenom maslačka, žutom ružicom liječi i kancerozne tumore.

Kod raka grkljana koristi se jači čaj za ispiranje…

ZA SVAKU BOLJKU: URADITE UNUTRAŠNJU OPERACIJU ORGANIZMA I TO BEZ NOŽA!

Priroda umije jednim te istim sredstvom i uništiti i lječiti. Njene metode čovjek teško usvaja i sporo shvaća. Možda je to posljedica slabog poznavanja zakona prirode, jer priroda dobro čuva svoje tajne.Zato trebamo još puno učiti od nje. Međutim, i ako upoznamo njene tajne – ne slijedimo ih. Prilikom posta daje se dugotrajna pošteda svim organima tijela. Post je naročito koristan organima za probavu, koji dobivaju mogućnost obnavljanja. Post ima veliki utjecaj na stanje krvotoka.

Zakone prirode treba upoznati, živjeti s njima i poštovati ih. Na taj način prirodu možemo višestruko koristiti za svoje potrebe, odnosno za potrebe čovječanstva.

U drugoj polovini 19. stoljeća prof. Pušutin počeo je među prvima ispitivati mehanizam djelovanja posta. On je otkrio da je post stanje organizma u kojem se njegovi “rashodi” ne nadoknađuju potpuno. Zbog toga je organizam prinuđen funkcionirati na račun svojih vlastitih rezervi.
Brojni efekti

Istraživanja su pokazala da je pokretač gladi sam centa…