srijeda, 22. srpnja 2015.

Već 12 godina ne pije lijekove: Niko ne zna kako je ova djevojka pobijedila HIV!

Već 12 godina ne pije lijekove: Niko ne zna kako je ova djevojka pobijedila HIV!


Mlada Francuskinja (18), na koju je virus HIV-a prešao s majke, možda je uspjela pobijediti opasnu infekciju koja dovodi do AIDS-a. Djevojka već 12 godina ne uzima antiviralne lijekove, a nivo  virusa u njenom tijelu prenizak je da bi se mogao izmjeriti.

Doktori smatraju da tinejdžerica možda ima neku vrstu prirodne otpornosti na HIV koja još uvijek nije otkrivena.

Druga mogućnost je da je rana terapija, koju je počela uzimati ubrzo nakon rođenja, u periodu od šest godina dala dobre rezultate i da je uspjela trajno oslabiti virus u organizmu, piše “24sata.hr“.

“Ovo je uzbudljiva priča, ali nismo sigurni hoće li potrajati tj. hoće li HIV u tijelu djevojke i dalje biti na ovako niskom nivou”, rekao je Françoise Barre-Sinoussi, naučnik u Pasteur Institutu.

On smatra da bi ovaj slučaj mogao biti još jedan pokazatelj da antiviralnu terapiju treba uzimati što je ranije moguće kako bi se postigli što bolji rezultati u držanju HIV infekcije pod kontrolom.

Ovo nije prvi put da neko uspijeva HIV kontrolirati bez lijekova, ali svakako je prvi put da se to dogodilo na ovako dug vremenski period.

Na primjer, prije nekoliko godina djevojka iz SAD-a nije uzimala terapiju punih 27 mjeseci, ali nakon toga se virus ponovno aktivirao.

Nema komentara:

Objavi komentar