subota, 11. srpnja 2015.

PUŠAČI, ZABRINITE SE! Rezultati ovog istraživanja mogli bi vas šokirati

U istraživanju koje potpuno izokreće dosadašnja razmišljanja o povezanosti između shizofrenije i pušenja znastvenici su utvrdili da bi cigarete mogle biti jedan od čimbenika u razvoju psihoza.

2747317786_f429319f66_b

Nakon analize razmjerne učestalosti psihoze kod gotovo 15.000 uživatelja duhana i 273.000 onih koji ne konzumiraju duhanske proizvode znanstvenici su izjavili kako izgleda da pušenje cigreta povećava rizik od razvoja psihoza. Psihoza je psihički poremećaj kod kojeg prvotni simptom otuđenje pacijenta od realnosti.

“Iako je teško utvrditi smjer kauzaliteta, naši nalazi ukazuju da bi pušenje trebalo ozbiljno uzeti u obzir kao mogući faktor rizika za razvoj psihoza”, izjavio je James McCabe, stručnjak za psihoze koji je bio i jedan od voditelja istraživanja koje je proveo Institut za psihijatriju londonskog King’s Collegea.

McCabe je, međutim, dodao da je duhan samo jedan od mnogih čimbenika među kojima su i genetski faktori, način života, prehrana i drugi utjecaji koji povećavaju opasnost od pojave shizofrenije.

Shizofrenija je ozbiljan duševni poremećaj koji pogađa oko jedan posto ljudi. Njeni najčešći simptomi su poremećaji u razmišljanju i percepciji a oboljeli često imaju psihotična iskustva.

Iako je povezanost između pušenja cigareta i shizofrenije već uočena ranije, do sada su mnogi liječnici prihvaćali tezu o samoliječenju po kojoj pacijenti puše kako bi ublažili stresne simptome shizofrenije ili nuspojave lijekova.


Za ovu je studiju McCabeov tim analizirao udio pušača kod osoba s prvom epizodom psihoze i utvrdio da je među njima bilo 57 posto pušača.

Robin Murray, psihijatar koji je surađivao s McCabeom, rekao je da bi jedno od objašnjenja moguće veze između pušenja i psihoza mogao biti dopaminski sustav mozga.

“Višak dopamina najbolje je objašnjenje za psihoze”, rekao je. “Moguće je da nikotin, povećanjem lučenja dopamina, izaziva razvoj psihoza”.

Ranije studije s psihozama su povezivale u uživanje kanaisa no bilo je mnogo rasprava je li riječ o uzročnoj vezi ili genima koji neke ljude ujendo čine podložnijima i za uživanje kanabisa i za razvoj shizofrenije.

McCabe je izjavio da bi novi rezultati o pušenju mogli sugerirati čak i da je “pravi krivac duhan, a ne kanabis” jer uživatelji kanabisa često tu drogu miješaju s duhanom.

Nema komentara:

Objavi komentar