Preskoči na glavni sadržaj

Psyllium – prirodni lijek za zatvor i probavne tegobe

za probavu

Psyllium, poznat još i kao Indijski trputac, je oblik vlakana izrađen od Plantago ovata biljke.

Psyllium je poznat po tome da djeluje kao prirodan laksativ, upija vodu u crijevima i čini stolicu mnogo lakšom te tako na prirodan način pomaže kod zatvora.

Zatvor je sve češći problem kod većine ljudi, zbog svakodnevne, nezdrave prehrane, a nerijetko može potaknuti mnogobrojne zdravstvene tegobe, kao što su hemoroidi i analne fisure.

Psyllium se najčešće preporučuje ljudima koji pate od zatvora, no konzumacija psylliuma može pomoći i kod drugih zdravstvenih tegoba. Primjerice, konzumiranje 10 grama psylliuma dnevno, s probioticima, može pomoći kod liječenja Crohnove bolesti.

Psyllium smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti

Istraživanja su pokazala kako psyllium može pomoći kod reguliranja razine kolesterola, što smanjuje rizik od srčanih bolesti. Pravilna i zdrava razina kolesterola je vrlo bitna, posebice za osobe starije od 50 godina.

Visok kolesterol je samo jedan, ali najčešći način na koji vam vaš organizam pokazuje da nije zadovoljan s načinom prehrane, a vlakna iz psylliuma će vam pomoći u snižavanju krvnog tlaka, regulaciji razine lipida te jačanju srčanog mišića.

Ako patite od visokog kolesterola, posavjetujte se sa svojim liječnikom oko većeg unosa vlakana u tijelo, putem psylliuma ili nekih drugih hranjivih tvari. Zdrava prehrana može uvelike pomoći kod sprječavanja raznih srčanih bolesti.

Osim psylliuma, vlakna možete pronaći u žitaricama, voću i povrću, a više o dobrobiti vlakana saznajte ovdje.

Psyllium pomaže osobama s dijabetesom

Održavanje zdrave tjelesne težine je problem za mnoge ljude, posebno za one s kroničnim uvjetima kao što je dijabetes. Osim što smanjuje rizik od srčanih bolesti i regulira šećer u krvi, psyllium vam može pomoći i kod mršavljenja te kod održavanja zdrave tjelesne težine.

Svojom sposobnošću upijanja tekućine, psyllium pruža osjećaj sitosti, što vam pomaže u kontroliranju količine hrane koju jedete, a i u regulaciji razine šećera u krvi, što je izuzetno pogodno za osobe s dijabetesom tipa 2.

Gdje pronaći psyllium?

Psyllium najčešće dolazi u obliku kapsula i praha. Savjetujemo vam da psyllium u obliku praha dodajete u namirnice kojima treba dodati gustoću i volumen, primjerice, kod pripreme palačinki i kolača umjesto brašna ili kao svojstvo za povezivanje smjese.

Zbog svoje lagane želatinske teksture savršeno se uklapa u mnoge namirnice, a možete ga koristiti bez osjećaja grižnje savjesti jer broji vrlo malo kalorija. Psyllium možete pronaći u svim boljim trgovinama zdrave prehrane.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVI LISTOVI SU NAM NA DOHVAT RUKE,A NOVA ISTRAŽIVANJA ŠOKIRAJU KOLIKU LJEKOVITOST IMAJU!

U listu vinove loze ima dosta vitamina C, E, A, K i B6, kao i niacina, željeza, vlakana, riboflavina, folata, kalcijuma, magnezijuma, bakra i mangana. Koristi se kao protivupalno i sredstvo za bolju cirkulaciju.

Protivupalno djelovanje

Listovi vinove loze imaju blago protivupalno djelovanje.

Hronična upala je uzročnik mnogih ozbiljnih bolesti, kao što su bolesti srca, mnoge vrste raka i Alzheimerova bolest, ali i artritisa, te bolesti probavnog sistema, poput Crohnove bolesti.

Dok životni stil i genetika pridonose razvoju hroničnih upala, ishrana koja je bogata protivupalnim namirnicama najbolja je strategija za smanjenje dugoročnih rizika od bolesti.
Hronična venska insuficijencija

Prema istraživanju sprovedenom 2010. na Odjeljenju za dermatologiju Univerziteta u Freiburgu, biljni ekstrakti iz vinove loze smanjuju edem u bolesnika s hroničnom venskom insuficijencijom. To je stanje koje karakteristiše problem povratka krvi iz nogu nazad u srce. Kad se krv teško vraća u srce, noge mog…

Pomaže u menopauzi,liječi astmu, čisti krv i jetru! CVIJET BOLJI OD HORMONA

Budući da sadrži izoflavone, crvena djetelina (Trifolium pratense) koristi se decenijama kao lijek za ublažavanje simptoma menopauze, pa je zbog svojih ljekovitih svojstava ova vrsta deteline prirodna alternativa tradicionalnoj hormonskoj terapiji. Pored toga, ima priznato mjesto u širokoj lepezi ljekovitih biljaka za liječenje mnogih bolesti.

Zdravstvene prednosti povezane s crvenom detelinom su brojne: korisna je u liječenju bronhitisa i astme, a izvrstan je i prirodni protivupalni lijek. Koristi i onima koji pate od osteoporoze jer izoflavoni skriveni u ljekovitoj biljci djeluju kao fitoestrogeni koji mogu pomoći u izgradnji gustoće kostiju. Osim toga, crvena detelina poboljšava cirkulaciju, povećava nivo dobrog holesterola u organizmu i jača arterije. Riječ je, takođe, o izvrsnom prečišćivaču krvi i jetre.

Tako, kažu, da kombinovana u istoj razmeri sa čičkom, štavljem, korijenom maslačka, žutom ružicom liječi i kancerozne tumore.

Kod raka grkljana koristi se jači čaj za ispiranje…

ZA SVAKU BOLJKU: URADITE UNUTRAŠNJU OPERACIJU ORGANIZMA I TO BEZ NOŽA!

Priroda umije jednim te istim sredstvom i uništiti i lječiti. Njene metode čovjek teško usvaja i sporo shvaća. Možda je to posljedica slabog poznavanja zakona prirode, jer priroda dobro čuva svoje tajne.Zato trebamo još puno učiti od nje. Međutim, i ako upoznamo njene tajne – ne slijedimo ih. Prilikom posta daje se dugotrajna pošteda svim organima tijela. Post je naročito koristan organima za probavu, koji dobivaju mogućnost obnavljanja. Post ima veliki utjecaj na stanje krvotoka.

Zakone prirode treba upoznati, živjeti s njima i poštovati ih. Na taj način prirodu možemo višestruko koristiti za svoje potrebe, odnosno za potrebe čovječanstva.

U drugoj polovini 19. stoljeća prof. Pušutin počeo je među prvima ispitivati mehanizam djelovanja posta. On je otkrio da je post stanje organizma u kojem se njegovi “rashodi” ne nadoknađuju potpuno. Zbog toga je organizam prinuđen funkcionirati na račun svojih vlastitih rezervi.
Brojni efekti

Istraživanja su pokazala da je pokretač gladi sam centa…