Preskoči na glavni sadržaj

PRIRODNIM PUTEM OBNOVITE HRSKAVICE KOLJENA

Pravilna ishrana je ključna za prevenciju gotovo svih problema sa našim zglobovima, ali je podjednako važna i za obnavljanje hrskavice kolena, kuka i kičme.

zdravi-zglob-koljena-e1424251511542

Održavanje optimalne tjelesne mase sa dobro izbalansiranim namirnicama, kao i izbjegavanje velikog fizičkog naprezanja tokom dana, dokazano smanjuju rizike od preteranog trošenja i potencijalnih oštećenja hrskavice.

OŠTEĆENJE HRSKAVICE KOLENA SIMPTOMI

Hrskavica je vrsta elastičnog vezivnog tkiva koja ulazi u sastav mnogih struktura ljudskog tijela. Ima je u grudnom košu,nosu, bronhijama, ušima a oblaže i pregibe kičmenih pršljenova, laktova, koljena, kukova. Manje je elastična od mišića, ali nije ni tako čvrsta kao kost.

 
Njena osnovna funkcija jeste da omogućava pokretljivost zglobova sprečavajući da se kosti taru jedna o drugu – kada i dolazi do oštećenja.

Naročito je važno čuvati je od povreda, posebno kada je u pitanju hrskavica koljena. S obzirom na to da je ono najveći zglob u ljudskom tijelu, potrebno je paziti da meniskus ili hrskavica s njegove unutrašnje i spoljašnje strane bude zdrava i glatka kako bi ono bilo lako pokretljivo i funkcionalno.

Ipak, razni faktori mogu da uzrokuju poremećaje – starenje organizma i bolesti kao što je npr. osteoartritis koji najčešće pogađa zglobove ramena, vrata (otežava pokretljivost glave i izaziva vrtoglavicu), kukova, koljena, ručnih i nožnih zglobova.

Simptomi koji ukazuju na smanjen kvalitet strukture hrskavice ili čak njen potpuni nestanak jesu bol prilikom kretanja, kao i otok i zategnutost mišića. Osim degenerativnih promjena, uzrok trošenja i oštećenja hrskavice mogu biti i drugi faktori – mehaničke povrede prilikom udaraca, preterana fizička aktivnost, nošenje teškog tereta, kao i gojaznost, u nastavku teksta pročitajte koji su najbolji prirodni lijekovi za obnavljanje hrskavice kuka, koljena i dr.

KAKO OBNOVITI HRSKAVICU KOLENA I KUKA

Istraživanja novijeg datuma su pokazala da je konzumacija namirnica bogatih amino-kiselinom lizin od izuzetno velike pomoći, jer ona učestvuje u obnavljanju kolagena od kojeg se naša hrskavica sastoji. S obzirom na to da se ona ne sintetiše u organizmu, potrebno ju je unositi preko hrane – optimalna količina jeste 12 miligrama za svaki kilogram naše tjelesne mase.

Tom supstancom obiluju namirnice kao što su mahunarke, bakalar, crveno meso, jaja, soja, jogurt, sir, sušeno voće, pasulj i sl.

Osim lizina, veoma je važna i supstanca hondroitin koja učestvuje u očuvanju naše hrskavice i isto tako značajna je za prirodno obnavljanje hrskavice koljena, kuka i svih drugih zglobova.

Hondroitin apsorbuje vodu u vezivno tkivo, čime se čuva elastičnost i gipkost hrskavice. Osim toga, može blokirati brojne enzime koji je razgrađuju, ali i da potpomogne izgradnju nove.

Optimalna količina ove supstance iznosi od 1.000 do 1.200 miligrama dnevno, a dobija se iz hrskavice morskog psa, kao i iz svinja i krava. Osim toga, hondroitin se često kombinuje s glukozaminom koji podstiče bolju fleksibilnost i pokretljivost zglobova, te je takođe značajan i za prirodno obnavljanje hrskavice. On se dobija iz hitina koji čini ljušture morskih rakova, kraba, jastoga i slično.

KOJA SE HRANA ZA HRSKAVICU PREPORUČUJE

Ishrana koja se bazira na namirnicama bogatim vitaminima od ključnog je značaja za pravilno formiranje i obnavljanje hrskavice koljena. Najveći dio nje s vremenom okoštava, pa je potrebno unositi što je moguće više vitamina da bi se produžio njen vijek i gipkost.

Namirnice bogate vitaminom C za obnavljanje hrskavice kuka i koljena

Tijelu je neophodan taj vitamin jer on podstiče stvaranje kolagena ključnog u izgradnji zdravih ligamenata i tetiva.

Optimalna dnevna količina iznosi 75 miligrama, a odličan izvor su citrusi, narandže, mandarine, grožđe, kupine, kao i njihovi sokovi.

Vitamina C ima i u crnom luku, paprici, krompiru, zelenoj salati i sl. Ishrana bazirana na tom voću i povrću takode može smanjiti rizik od pojave gihta koji nastaje nagomilavanjem mokraćne kiseline u zglobovima.Isto tako i vitamin D se preporučuje.

Vitamin D za kosti, zglobove i hrskavicu

Studija realizovana 2009, koja je objavljena pod naslovom „Artritis i reumatizam“ potvrđuje da su izlaganje sunčevoj svjetlosti i vitamin D direktno doprineli boljoj pokretljivosti zglobova kod oboljelih koji su tom prilikom testirani.

Rezultati studije pokazali su da je neophodno unositi dovoljne količine vitamina D u organizam kako bi se sprečila pojava osteoartritisa. On se, osim u sunčevoj svetlosti, nalazi u mleku, hlebu, žitaricama, kao i masnoj ribi poput lososa, ali i u haringama i ostrigama.

Namirnice bogate vitaminom A podstiču obnavljanje hrskavice kuka i koljena

PRIRODNI LEK ZA OBNAVLJANJE HRSKAVICE – ŽELATIN

Dodatak je mnogim salatama i desertima, a osim što je veoma jednostavan za pripremu, želatin ima još jednu prednost – on je izvanredan prirodni lijek za obnavljanje hrskavice u koljenu, kuku i ostalim zglobovima. Naime, istraživanja su pokazala da konzumacija ove namirnice u znatnoj mjeri može da pomogne u regeneraciji hrskavice, jer ima sličnu hemijsku strukturu. Oštećena i istrošena hrskavica u koljenu, može nam napraviti velike probleme, i u velikoj mjeri nam naručava kvalitet života – stoga jedite želatin za hrskavicu svakodnevno, jer osim što će pokrenuti zglobove učestvovaće i u regeneraciji.

Doziranje želatina

Optimalna količina iznosi 10 grama dnevno, a redovnom konzumacijom mogu se sprečiti i neprijatni simptomi osteoartritisa. Veoma je bogat proteinima, ima 10 esencijalnih amino-kiselina, između ostalih, prolin i hidroksiprolin, koji pomažu u regeneraciji mišićnog tkiva.

Još jedna prednost jeste i to što u želatinu nema ni masti ni holesterola, što nije slučaj s većinom namirnica bogatih proteinima. Osim toga, obiluje kolagenom. supstancom koja učestvuje u izgradnji tkiva, kostiju, tetiva, ligamenata i hrskavica, čije se količine obično smanjuju s vremenom kako starimo.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Čaj za šum u uhu (zvonjenje)

Jedan zdravstveni problem prouzrokuje drugi.
Zujanje u ušima, poznato kao tinitus, više je svojstveno muškarcima srednjih godina. Ono se definiše kao osećaj zvuka bez prisustva spoljašnjeg zvučnog stimulansa.

Zapravo, čovjek čuje ono čega nema. Statistika pokazuje da se kod 10 % odraslih osoba javlja zujanje u ušima.

Uzroci mogu biti razni poput promijena na krvnim žilama glave i vrata, grčenja mišića srednjeg uha, oboljenja u samom uhu. Ono što još može izazivati tinitus jesu multriplaskleroza, infektivna oboljenja, sifilis ali i pojedini lijekovi. U slučaju da dođe do toga, konsultujte se sa ljekarom, kako bi vam prepisao drugu terapiju.

Problem zujanja u ušima imaju ljudi sa lošom cirkulacijom, i zbog toga se njima savetuje da izbace kofein, cigarete, alkohol i manji unos soli u organizam. U slučaju da vam se nakupio vosak u ušima, pojavljuje se zujanje.

Niti unutar pužnice se nazivaju ćelijama kose i nalikuju sitnim dlačicama. Kreču se sa tečnošću unutar pužnice i prenose elektri…

Pomaže u menopauzi,liječi astmu, čisti krv i jetru! CVIJET BOLJI OD HORMONA

Budući da sadrži izoflavone, crvena djetelina (Trifolium pratense) koristi se decenijama kao lijek za ublažavanje simptoma menopauze, pa je zbog svojih ljekovitih svojstava ova vrsta deteline prirodna alternativa tradicionalnoj hormonskoj terapiji. Pored toga, ima priznato mjesto u širokoj lepezi ljekovitih biljaka za liječenje mnogih bolesti.

Zdravstvene prednosti povezane s crvenom detelinom su brojne: korisna je u liječenju bronhitisa i astme, a izvrstan je i prirodni protivupalni lijek. Koristi i onima koji pate od osteoporoze jer izoflavoni skriveni u ljekovitoj biljci djeluju kao fitoestrogeni koji mogu pomoći u izgradnji gustoće kostiju. Osim toga, crvena detelina poboljšava cirkulaciju, povećava nivo dobrog holesterola u organizmu i jača arterije. Riječ je, takođe, o izvrsnom prečišćivaču krvi i jetre.

Tako, kažu, da kombinovana u istoj razmeri sa čičkom, štavljem, korijenom maslačka, žutom ružicom liječi i kancerozne tumore.

Kod raka grkljana koristi se jači čaj za ispiranje…

OVI LISTOVI SU NAM NA DOHVAT RUKE,A NOVA ISTRAŽIVANJA ŠOKIRAJU KOLIKU LJEKOVITOST IMAJU!

U listu vinove loze ima dosta vitamina C, E, A, K i B6, kao i niacina, željeza, vlakana, riboflavina, folata, kalcijuma, magnezijuma, bakra i mangana. Koristi se kao protivupalno i sredstvo za bolju cirkulaciju.

Protivupalno djelovanje

Listovi vinove loze imaju blago protivupalno djelovanje.

Hronična upala je uzročnik mnogih ozbiljnih bolesti, kao što su bolesti srca, mnoge vrste raka i Alzheimerova bolest, ali i artritisa, te bolesti probavnog sistema, poput Crohnove bolesti.

Dok životni stil i genetika pridonose razvoju hroničnih upala, ishrana koja je bogata protivupalnim namirnicama najbolja je strategija za smanjenje dugoročnih rizika od bolesti.
Hronična venska insuficijencija

Prema istraživanju sprovedenom 2010. na Odjeljenju za dermatologiju Univerziteta u Freiburgu, biljni ekstrakti iz vinove loze smanjuju edem u bolesnika s hroničnom venskom insuficijencijom. To je stanje koje karakteristiše problem povratka krvi iz nogu nazad u srce. Kad se krv teško vraća u srce, noge mog…