Preskoči na glavni sadržaj

Peče vas u prsima, a nije srce?

Peče vas u prsima, a nije srce?

Odabir pravih namirnica je iznimno bitan kod onih koji pate od osjetljivog želuca. Naime, smatra se kako je hrana odgovorna za nastanak žgaravice u čak u 92 posto slučajeva.

Pečenje i bol u predjelu prsiju, nadutost, podrigivanje, mučnina, povrat hrane iz želuca… sve su to simptomi žgaravice, od koje pati između 20 i 40 posto zapadne populacije. Ako se prvi put susrećete sa žgaravicom, mogli biste se jako iznenaditi, s obzirom na to da mnogi simptome pečenja i boli u prsima zamijene srčanim udarom. Ona se može javiti u blagom obliku kod nekih osoba, ali zato druge može mučiti svakodnevno. Tada je obično riječ o nekoj ozbiljnijoj bolesti i nužno je potražiti pomoć liječnika, piše Ordinacija.

Radi se o pojavi kada se želučana kiselina digne iz želuca u jednjak, što izaziva bol i pečenje. Mišić koji se zove donji sfinkter jednjaka uglavnom sprečava ulazak želučane kiseline u jednjak. Kod žgaravice kiselina ulazi u jednjak, a to stanje zove se refluks.

Odabir pravih namirnica je iznimno bitan kod onih koji pate od osjetljivog želuca. Naime, smatra se kako je hrana odgovorna za nastanak žgaravice u čak u 92 posto slučajeva. Određene namirnice mogu djelovati kao okidači žgaravice, stoga je uputno izbjegavati ih. To su citrusi zbog svoje kiselosti, masna i začinjena hrana, čokolada, mlijeko, gazirani sokovi, alkoholna pića, razni umaci, kofein i sl.

Osim hrane, i lijekovi mogu potaknuti ili pojačati žgaravicu, kao što su aspirin, antibiotici, antidepresivi i sedativi.

Ako sagledamo životne navike, preteške osobe, one koje konzumiraju velike obroke, nose preusku odjeću i pušači skloniji su žgaravici.

Kako si pomoći?
Kako biste olakšali žgaravicu, u šalicu kipuće vode stavite žličicu svježe naribanog đumbira. Procijedite nakon deset minuta i popijte. Đumbir će vam opustiti stjenke jednjaka, što će spriječiti dizanje kiseline.

10 simptoma srčanog udara

Čaj protiv žgaravice možete još spraviti od korijena bijelog sljeza, čija sluz štiti jednjak od želučane kiseline. Dovoljna vam je jedna žličica korijena na šalicu kipuće vode, a preporuča se do četiri šalice na dan. Sličan čaj možete spraviti od glatkog brijesta.

Također je pametno povećati unos probiotika. Pametan odabir mlijeka i kefira može učiniti čuda, tvrde stručnjaci, koji istovremeno savjetuju veći unos sunčevog vitamina – vitamina D i morske soli.

Omiljeni “domaći” lijek za žgaravicu uključuje rastapanje jedne jušne žlice sode bikarbone u pola čaše vode. Riječ je o lužnatoj tvari koja može neutralizirati kiselinu.

Ako kod kuće imate čisti sok aleje vere, konzumirajte ga jer i on može ublažiti žgaravicu, a također sjajno djeluje kod čira na želucu.

Ako vas žgaravica muči više od dva puta tjedno, možda je u pitanju gastroezofagalni refluks. Gastroezofagalni refluks može dovesti do oštećenja jednjaka te povećati rizik razvijanja njegovog raka kod odraslih osoba. Problem je uzrokovan slabošću mišićnog prstena koji se nalazi na spoju jednjaka i želuca. Kako bi se provjerio izgled jednjaka i želuca potrebno je provesti gastroskopiju, a potom mogu biti propisani lijekovi koji smanjuju izlučivanje želučane kiseline i time se tegobe značajno ublažavaju ili potpuno nestaju.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVI LISTOVI SU NAM NA DOHVAT RUKE,A NOVA ISTRAŽIVANJA ŠOKIRAJU KOLIKU LJEKOVITOST IMAJU!

U listu vinove loze ima dosta vitamina C, E, A, K i B6, kao i niacina, željeza, vlakana, riboflavina, folata, kalcijuma, magnezijuma, bakra i mangana. Koristi se kao protivupalno i sredstvo za bolju cirkulaciju.

Protivupalno djelovanje

Listovi vinove loze imaju blago protivupalno djelovanje.

Hronična upala je uzročnik mnogih ozbiljnih bolesti, kao što su bolesti srca, mnoge vrste raka i Alzheimerova bolest, ali i artritisa, te bolesti probavnog sistema, poput Crohnove bolesti.

Dok životni stil i genetika pridonose razvoju hroničnih upala, ishrana koja je bogata protivupalnim namirnicama najbolja je strategija za smanjenje dugoročnih rizika od bolesti.
Hronična venska insuficijencija

Prema istraživanju sprovedenom 2010. na Odjeljenju za dermatologiju Univerziteta u Freiburgu, biljni ekstrakti iz vinove loze smanjuju edem u bolesnika s hroničnom venskom insuficijencijom. To je stanje koje karakteristiše problem povratka krvi iz nogu nazad u srce. Kad se krv teško vraća u srce, noge mog…

Pomaže u menopauzi,liječi astmu, čisti krv i jetru! CVIJET BOLJI OD HORMONA

Budući da sadrži izoflavone, crvena djetelina (Trifolium pratense) koristi se decenijama kao lijek za ublažavanje simptoma menopauze, pa je zbog svojih ljekovitih svojstava ova vrsta deteline prirodna alternativa tradicionalnoj hormonskoj terapiji. Pored toga, ima priznato mjesto u širokoj lepezi ljekovitih biljaka za liječenje mnogih bolesti.

Zdravstvene prednosti povezane s crvenom detelinom su brojne: korisna je u liječenju bronhitisa i astme, a izvrstan je i prirodni protivupalni lijek. Koristi i onima koji pate od osteoporoze jer izoflavoni skriveni u ljekovitoj biljci djeluju kao fitoestrogeni koji mogu pomoći u izgradnji gustoće kostiju. Osim toga, crvena detelina poboljšava cirkulaciju, povećava nivo dobrog holesterola u organizmu i jača arterije. Riječ je, takođe, o izvrsnom prečišćivaču krvi i jetre.

Tako, kažu, da kombinovana u istoj razmeri sa čičkom, štavljem, korijenom maslačka, žutom ružicom liječi i kancerozne tumore.

Kod raka grkljana koristi se jači čaj za ispiranje…

ZA SVAKU BOLJKU: URADITE UNUTRAŠNJU OPERACIJU ORGANIZMA I TO BEZ NOŽA!

Priroda umije jednim te istim sredstvom i uništiti i lječiti. Njene metode čovjek teško usvaja i sporo shvaća. Možda je to posljedica slabog poznavanja zakona prirode, jer priroda dobro čuva svoje tajne.



Zato trebamo još puno učiti od nje. Međutim, i ako upoznamo njene tajne – ne slijedimo ih. Prilikom posta daje se dugotrajna pošteda svim organima tijela. Post je naročito koristan organima za probavu, koji dobivaju mogućnost obnavljanja. Post ima veliki utjecaj na stanje krvotoka.

Zakone prirode treba upoznati, živjeti s njima i poštovati ih. Na taj način prirodu možemo višestruko koristiti za svoje potrebe, odnosno za potrebe čovječanstva.

U drugoj polovini 19. stoljeća prof. Pušutin počeo je među prvima ispitivati mehanizam djelovanja posta. On je otkrio da je post stanje organizma u kojem se njegovi “rashodi” ne nadoknađuju potpuno. Zbog toga je organizam prinuđen funkcionirati na račun svojih vlastitih rezervi.
Brojni efekti

Istraživanja su pokazala da je pokretač gladi sam centa…