srijeda, 8. srpnja 2015.

OPASNO PO ŽIVOT: Ko se pretjerano znoji, vrućina mu može doći glave!

U danima žege najugroženiji su srčani bolesnici. Budite oprezni na kupalištima, izbegavajte gradski prevoz u špicu, a pijacu, samoposlugu i kuvanje obavite najkasnije do 10 ujutru, savetuje dr Nada Macura.

 leto-vrucina-zega-foto-reuters-1436257024-695777

Uzimanje tečnosti, niskokalorične hrane i nošenje adekvatne odeće, saveti su portparola Hitne pomoći Nade Macura građanima, povodom veoma toplog vremena koje se danas očekuje u Srbiji.

Macura je savetovala da se pričuvaju srčani bolesnici i osobe koje se preterano znoje, jer kada čovek gubi tečnost i minerale, mogu nastupiti srčane aritmije, kao i oprez na kupalištima i u saobraćaju.

Poželjno je, prema njenim rečima, da građani, ukoliko ne moraju, ne koriste vozila javnog gradskog prevoza u vreme, kada se, oni koji rade, vraćaju sa posla. Starije osobe, srčani i hronični bolesnici trebalo bi da obavljaju samo umerenu fizičku aktivnost i da u nabavku namirnica idu u prepodnevnom periodu do 10 sati, poručila je, takođe, ranije portparol Hitne pomoći.

Kada su visoke temperature vazduha, savetuje se i zaštita od sunca, boravak u rashlađenim prostorijama ili hladovini, korišćenje lepeza, lagana ishrana sa dosta voća i povrća, uzimanje pet obroka dnevno i izbegavanje izlaganja suncu u najtoplijem delu dana.

U Srbiji će se danas, prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, najviša dnevna temperatura kretati od 32 do 38 stepeni, dok se u Beogradu očekuje temperatura oko 37 stepeni.

Nema komentara:

Objavi komentar