Preskoči na glavni sadržaj

Ogromna potražnja za „TEKUĆIM ZLATOM“: Litar ulja od ove biljke košta 1.800 evra! Evo zašto!

Jedan kilogram ulja od smilja trenutno košta vrtoglavih 1.800 evra, a kupci tog „tekućeg zlata od aromatičnog bilja“ čekaju u redu, pišu agencije, a prenosi „B92″.
Picture 275


Potražnja je ogromna, traže ga i kozmetička i prehrambena industrija, čak i plastična hirurgija, piše zagrebački Večernji list i dodaje da su njegova ljekovita svojstva u svim krajevima svijeta na cijeni.

Provjerite da li na pašnjacima imate ovu biljku, uberite je i iskoristite.

Ili je prodajte za velike pare ili je samo koristite na sebi!

Žuti cvjetovi smilja, skromni i uzvišeni, zaplijeniše pozornost naših predaka svojim zamamnim i mekim mirisom. Ne prozvaše ga uzalud imortelle, besmrtno. Svake godine, na mjestima gdje samo rijetko bilje može naći svoj dom, uporni život cvate u svojoj besmrtnosti.

Naučeni smo kako je smilje biljka iz kozmetike, no travari su je stoljećima koristili i u druge svrhe. Postoji mnogo vrsta smilja, a najpoznatija je Helichrysum italicum. Pripada velikoj, evolucijski razvijenoj obitelji Asteraceae, u kojoj su mnoge aromatične ljekovite vrste, poput rimske i njemačke kamilice, te stolisnika. Smilje obično cvate u svibnju, kad se i sakuplja.

Koriste se njegovi cvjetovi, pogotovo za proizvodnju eteričnog ulja. U fitoterapijske svrhe koristi se i cvijet, ali katkad i herba (zelen) biljke u cvatu. Cvjetovi i listovi smilja sadrže jako gorke tvari, ftalide, te flavonoide. Premda čaj smilja ima iznimno ugodan, gotovo parfemski miris, njegov je okus gorak. Po tome pomalo nalikuje na čaj cvijeta prave lavande, koji je također ugodna mirisa, ali gorka i neugodna okusa.

 
Ipak, smilje ima i svojih prednosti – osim što djeluje na žuč, pojačava i lučenje probavnih sokova u želucu (stomahik) te lučenje probavnih enzima iz gušterače. Stoga bi bilo idealno za sve koji pate od otežane probave. No, u tome su ga opet danas istisnuli biljni preparati koji sadrže tzv. proteolitičke enzime (razgrađuju proteine iz hrane), poput ananasa i papaje. Smilje se danas više spominje u domeni tradicionalnog travarstva, a vrlo rijetko sadrže ga moderni pripravci. Jedino što možemo reći je – šteta.

Smilje se uobičajeno koristi u obliku infuza (čaja), a danas rjeđe i tinktura. S čajem ne treba pretjerati, prije svega zbog gorkog okusa: 2 čajne žličice suhog i usitnjenog smilja prelije se s 1,5 do 2 dcl kipuće vode, a svježe spravljen čaj pije se prije obroka jednom do dva puta dnevno, po potrebi. Tinktura se spravlja u 45-postotnom etanolu: 1 kg suhe biljke ekstrahira se u 5L etanola, a dnevna doza iznosi 2-4 mL u čaši vode, jednom do tri puta dnevno.

Kao imortelle, dobilo je reputaciju da ima moć izbrisati tragove vremena na licu. Manje poetičnim riječima: djeluje protiv bora te revitalizira i regenerira umornu i zrelu kožu izloženu vanjskom i unutarnjem stresu. Ta spoznaja iz klasične francuske škole aromaterapije postala je prava marketinška zlatna koka.

Iskušali smo nekoliko takvih komercijalnih krema sa smiljem, od kojih su neke vrlo skupocjene. Moram priznati da sam ostao neugodno iznenađen što niti jedna ne miriši po smilju. Prava šteta.



Nije mi jasno, jer je miris eteričnog ulja smilja toliko snažan i karakterističan da je dovoljna vrlo mala količina, primjerice jedna kap na 50 g kreme, pa da krema dobije lijep miris buketa svježeg bilja. A čak je i ta mala količina dovoljna za djelovanje.

Kako bilo, naša domaća biljka zavrjeđuje da se i sami poigrate njome. Stoga vam dajemo zgodnu recepturu za domaće anti-age ulje:

– 15 mL biljnog ulja argana, hladno prešanog i nerafiniranog
– 15 mL biljnog ulja ploda divlje ruže, hladno prešanog i nerafiniranog
– 2-4 kapi eteričnog ulja smilja.

Zatvorite u bočicu od 30mL i dobro izmiješajte. Nanosi se u tankom sloju, najčešće navečer.

To ulje iznimno je hranjivo i već nakon prvog nanošenja koža postaje življa i sjajnija.
Tijekom proizvodnje eteričnog ulja nastaje još jedan zanimljiv proizvod, hidrolat ili cvjetna vodica smilja. Nanesena sprejem na kožu, vlaži je i smiruje upale. Posebno je ugodna mirisa.

Osim aromaterapeuta, vrlo mali broj ljudi zna da je ulje smilja jedno od najboljih sredstava protiv hematoma (modrica). To zanimljivo djelovanje otkrio je francuski liječnik i aromaterapeut Daniel Pénoël. Igrom slučaja, dobio je uzorak od nekoliko decilitara eteričnog ulja smilja prije odlaska u inozemstvo i ponio ga sa sobom.

Jedne večeri napao ga je bernardinac i nekoliko puta ugrizao preko nogavica. Ne znajući što napraviti, uzeo je eterično ulje smilja i cijelu noć ga marljivo nanosio na ozljedu. Ujutro je zamijetio da na mjestu gdje su trebale biti modrice nije bilo ničeg, a rane su zacijelile puno brže od najoptimističnijih očekivanja.

To ga je nagnalo da na pacijentima ispita njegovo djelovanje i otkrio je da izaziva brzo povlačenje modrica, čak i onih “starih” žućkasto-zelenih modrica koje uporne ne prolaze. Uvidio je da na hematome brže djeluje čak i od drugih lijekova.

 
Receptura za ulje protiv hematoma vrlo je jednostavna:

– Nakapajte u bočicu od 10 mL 10-15 kapi eteričnog ulja smilja
– Dodajte do ruba biljno ulje tamanua, hladno prešanog i nerafiniranog.
– Izmiješajte i mažite na područje modrice dva do tri puta dnevno. Zanimljivo, ovo ulje odlično regenerira i ožiljke nakon operacijskih zahvata.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVI LISTOVI SU NAM NA DOHVAT RUKE,A NOVA ISTRAŽIVANJA ŠOKIRAJU KOLIKU LJEKOVITOST IMAJU!

U listu vinove loze ima dosta vitamina C, E, A, K i B6, kao i niacina, željeza, vlakana, riboflavina, folata, kalcijuma, magnezijuma, bakra i mangana. Koristi se kao protivupalno i sredstvo za bolju cirkulaciju.

Protivupalno djelovanje

Listovi vinove loze imaju blago protivupalno djelovanje.

Hronična upala je uzročnik mnogih ozbiljnih bolesti, kao što su bolesti srca, mnoge vrste raka i Alzheimerova bolest, ali i artritisa, te bolesti probavnog sistema, poput Crohnove bolesti.

Dok životni stil i genetika pridonose razvoju hroničnih upala, ishrana koja je bogata protivupalnim namirnicama najbolja je strategija za smanjenje dugoročnih rizika od bolesti.
Hronična venska insuficijencija

Prema istraživanju sprovedenom 2010. na Odjeljenju za dermatologiju Univerziteta u Freiburgu, biljni ekstrakti iz vinove loze smanjuju edem u bolesnika s hroničnom venskom insuficijencijom. To je stanje koje karakteristiše problem povratka krvi iz nogu nazad u srce. Kad se krv teško vraća u srce, noge mog…

Pomaže u menopauzi,liječi astmu, čisti krv i jetru! CVIJET BOLJI OD HORMONA

Budući da sadrži izoflavone, crvena djetelina (Trifolium pratense) koristi se decenijama kao lijek za ublažavanje simptoma menopauze, pa je zbog svojih ljekovitih svojstava ova vrsta deteline prirodna alternativa tradicionalnoj hormonskoj terapiji. Pored toga, ima priznato mjesto u širokoj lepezi ljekovitih biljaka za liječenje mnogih bolesti.

Zdravstvene prednosti povezane s crvenom detelinom su brojne: korisna je u liječenju bronhitisa i astme, a izvrstan je i prirodni protivupalni lijek. Koristi i onima koji pate od osteoporoze jer izoflavoni skriveni u ljekovitoj biljci djeluju kao fitoestrogeni koji mogu pomoći u izgradnji gustoće kostiju. Osim toga, crvena detelina poboljšava cirkulaciju, povećava nivo dobrog holesterola u organizmu i jača arterije. Riječ je, takođe, o izvrsnom prečišćivaču krvi i jetre.

Tako, kažu, da kombinovana u istoj razmeri sa čičkom, štavljem, korijenom maslačka, žutom ružicom liječi i kancerozne tumore.

Kod raka grkljana koristi se jači čaj za ispiranje…

ZA SVAKU BOLJKU: URADITE UNUTRAŠNJU OPERACIJU ORGANIZMA I TO BEZ NOŽA!

Priroda umije jednim te istim sredstvom i uništiti i lječiti. Njene metode čovjek teško usvaja i sporo shvaća. Možda je to posljedica slabog poznavanja zakona prirode, jer priroda dobro čuva svoje tajne.



Zato trebamo još puno učiti od nje. Međutim, i ako upoznamo njene tajne – ne slijedimo ih. Prilikom posta daje se dugotrajna pošteda svim organima tijela. Post je naročito koristan organima za probavu, koji dobivaju mogućnost obnavljanja. Post ima veliki utjecaj na stanje krvotoka.

Zakone prirode treba upoznati, živjeti s njima i poštovati ih. Na taj način prirodu možemo višestruko koristiti za svoje potrebe, odnosno za potrebe čovječanstva.

U drugoj polovini 19. stoljeća prof. Pušutin počeo je među prvima ispitivati mehanizam djelovanja posta. On je otkrio da je post stanje organizma u kojem se njegovi “rashodi” ne nadoknađuju potpuno. Zbog toga je organizam prinuđen funkcionirati na račun svojih vlastitih rezervi.
Brojni efekti

Istraživanja su pokazala da je pokretač gladi sam centa…