Suzi Barel, australijski dijetetičar i osnivač Shape Me, kaže da neke namirnice više nego druge doprinose tome.
– Opšte je pravilo da hrana sa visokim glikemijskim opterećenjem povećava upalne procese u telu tokom vremena, dok je ishrana bogata solju zadržava tečnosti, pospešuje oticanje i povećava pritisak na velikom broju sistema u telu, rekla je Barel za Daili Mail Australija.
Evo koja to hrana dovodi do oštećenja ćelija i vidljivih fizičkih znakova starenja:
SUPE IZ KESICE
Prepolovljeno vreme za pripremu zašpravo znači i da pola nutritivne prednosti.
Sa više od 800 – 1000 miligrama natrijuma po kesici,ova supa verovatnoće da vas učini naduvenim i zadržati tečnost, rekla je Barel.
Marinade, sosovi, žitarice, pljeskavice sa sojom ili povrćrm, smrznuto povrće i pileće grudi su takođe namirnice sa visokim sadržajem natrijuma, piše Žena.
VOĆNI SOKOVI
Jedna čaša kupovnog soka ne izgleda kao da može da učini mnogo štete, ali sadržaj šećera u toj jednoj čaši je daleko veći nego što se mnogima čini.
Ne samo da voćni sok uništava zubnu gleđ, ali sa više od šest kašičice šećera po čaši, sok će podićinivo insulina jako visoko,a visoki nivoi insulina su vezanii za upale i za debljanje, kaže Barel.
Uz to, vaši zubi će takođe biti oštećeni.
PRŽENA I MASNA HRANA
Masna, pržena hrana su omiljena poslastica posle dugog dana ili noći, ali tretira te može da se dodaje tokom vremena. Nije vest da ove namirnice imaju malu hranljivu korist, ali je njihov doprinos u procesu starenja značajan.
Ne samo da je naša omiljena pržena hrana prepuna soli, većse u njojnalaze trans masti koje se takođe vezane za oštećenje ćelija, rekla je Barel.
Trans masti su takođe povećavajuosetljivost na UV zrake, razlog broj jedan zbog kog dolazi do ubrzanog starenja.
HRANA I PIĆE KOJI MOGU DA POMOGNU DA ZAUSTAVITE SAT
Crveno vino: Antioksidant koji se nalazi u crvenom vinu zove se resveratrol i zbog sposobnosti da štiti ćelije ne samo da umanjuje šanse za dobijanje raka, već štiti od i preranog starenja.
Voće i povrće: Voće i povrće (posebno ono šareno) puni su antioksidanata koji mogu da spreče oštećenja ćelija. Namirnice koje sadrže vitamin C, cink i/ili beta-karoten sprečavaju ošećenja vida i pomažu da kože duže ostane mlada.
Integralne žitarice: Ishrana bogata vlakanima čuva krvne sudove i može da smanji šanse za tip 2 dijabetesa.
Masna riba: Omega-3 masne kiseline štite srce i smanjuju šanse za razvoj Alchajmerove bolesti kasnije u životu. Preporučuje se masna riba kao što je losos i tuna.
Mleko: Poznato je da kalcijum štiti kosti, čini ih jakim i time štiti od osteoporoze.
Orasi: Stručnjaci savetuju da slatke grickalice zamenite nekom vrstom oraha, koji sadrže zdrave masti jer oni mogu da smanje rizik od visokog krvnog pritiska i visokog holesterola.
Primjedbe
Objavi komentar