Preskoči na glavni sadržaj

Neka hrana nas podmlađuje, ova ubrzava starenje

Neka hrana nas podmlađuje, ova ubrzava starenje

Poznato je da je hrana bogata šećerom i solju opasna za struk, ali zahvaljujući njoj ne trpi samo vaš struk. Hrana može ubrzati proces starenja više nego što mislite.

Suzi Barel, australijski dijetetičar i osnivač Shape Me, kaže da neke namirnice više nego druge doprinose tome.

– Opšte je pravilo da hrana sa visokim glikemijskim opterećenjem povećava upalne procese u telu tokom vremena, dok je ishrana bogata solju zadržava tečnosti, pospešuje oticanje i povećava pritisak na velikom broju sistema u telu, rekla je Barel za Daili Mail Australija.

Evo koja to hrana dovodi do oštećenja ćelija i vidljivih fizičkih znakova starenja:

SUPE IZ KESICE

Prepolovljeno vreme za pripremu zašpravo znači i da pola nutritivne prednosti.

Sa više od 800 – 1000 miligrama natrijuma po kesici,ova supa verovatnoće da vas učini naduvenim i zadržati tečnost, rekla je Barel.

Marinade, sosovi, žitarice, pljeskavice sa sojom ili povrćrm, smrznuto povrće i pileće grudi su takođe namirnice sa visokim sadržajem natrijuma, piše Žena. 
VOĆNI SOKOVI

Jedna čaša kupovnog soka ne izgleda kao da može da učini mnogo štete, ali sadržaj šećera u toj jednoj čaši je daleko veći nego što se mnogima čini.

Ne samo da voćni sok uništava zubnu gleđ, ali sa više od šest kašičice šećera po čaši, sok će podićinivo insulina jako visoko,a visoki nivoi insulina su vezanii za upale i za debljanje, kaže Barel.

Uz to, vaši zubi će takođe biti oštećeni.

PRŽENA I MASNA HRANA

Masna, pržena hrana su omiljena poslastica posle dugog dana ili noći, ali tretira te može da se dodaje tokom vremena. Nije vest da ove namirnice imaju malu hranljivu korist, ali je njihov doprinos u procesu starenja značajan.

Ne samo da je naša omiljena pržena hrana prepuna soli, većse u njojnalaze trans masti koje se takođe vezane za oštećenje ćelija, rekla je Barel.

Trans masti su takođe povećavajuosetljivost na UV zrake, razlog broj jedan zbog kog dolazi do ubrzanog starenja.

HRANA I PIĆE KOJI MOGU DA POMOGNU DA ZAUSTAVITE SAT

Crveno vino: Antioksidant koji se nalazi u crvenom vinu zove se resveratrol i zbog sposobnosti da štiti ćelije ne samo da umanjuje šanse za dobijanje raka, već štiti od i preranog starenja.

Voće i povrće: Voće i povrće (posebno ono šareno) puni su antioksidanata koji mogu da spreče oštećenja ćelija. Namirnice koje sadrže vitamin C, cink i/ili beta-karoten sprečavaju ošećenja vida i pomažu da kože duže ostane mlada.

Integralne žitarice: Ishrana bogata vlakanima čuva krvne sudove i može da smanji šanse za tip 2 dijabetesa.

Masna riba: Omega-3 masne kiseline štite srce i smanjuju šanse za razvoj Alchajmerove bolesti kasnije u životu. Preporučuje se masna riba kao što je losos i tuna.
Mleko: Poznato je da kalcijum štiti kosti, čini ih jakim i time štiti od osteoporoze.
Orasi: Stručnjaci savetuju da slatke grickalice zamenite nekom vrstom oraha, koji sadrže zdrave masti jer oni mogu da smanje rizik od visokog krvnog pritiska i visokog holesterola.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Porodica travara Asima Kljuna upozorava: Pojavili se prevaranti, terapije uzimati samo kod Asimovog sina Semira!

Prvog dana nove, 2016. godine, mnoge je zatekla vijest da je poznati travar, Asim Kljun, zauvijek napustio ovaj svijet. Njegov odlazak s ovog svijeta, kako saznajemo, neki su pokušali iskoristiti za raznorazne malverzacije, koje bi mogle biti kobne za Asimove pacijente, neke nove ali i one koje je Asimova smrt zatekla u sred, na početku ili pri kraju trerapije. Zato, porodica Asima Kljuna javnost upozorava: “Prije svega želimo da uputimo iskrene izraze zahvalnosti za podršku koju ste nam pružili u najtežem trenutku. Divno je bilo vidjeti izraze duboke boli i iskrene sućuti iz svih krajeva svijeta. Još jednom hvala svima! Ovim putem želimo da obavijestimo sve klijente koje je Asimova smrt zatekla u nedovršenoj fazi liječenja, da nastavak terapije mogu obezbijediti pozivom na neki od ranije poznatih brojeva, bilo u BiH (062/284-179) ili u Crnoj Gori (00 382 69 331 835). Naime, ekipa koja je zajedno sa Asimom radila na prikupljanju, sortiranju, obradi i kombinovanju iscjeljite

Uklanjanje madeža prirodnim putem bez ožiljka i bez oštećenja kože!

Uklanjanje madeža prirodnim putem: naučite kako ukloniti madeže Madeži (med. nevus) su nepravilnosti na koži, koje označava tamnija boja ili mala izbočina. Može biti i oboje. To su površinske nakupine tkiva i melanocita, stanica kože, koje proizvode pigment koji koži daje prirodnu boju. Mogu se pojaviti bilo gdje na koži, a kad se pojave na vidljivom mjestu predstavljaju estetski problem. Uzrok pojavljivanja je nepoznat. Poznato da se najviše javljaju kod osoba s visokom razinom hormona, a neki su i nasljedni. U većini slučajeva se nevusi uklanjaju kirurškim putem, ali neki se mogu ukloniti i prirodnim putem. Kirurg odstranjuje madež tako da ga izreže van i nakon toga spoji kožu unutarnjim šavovima. Međutim, unatoč trudu kirurga da to čim bolje napravi, ožiljak zna ostati vidljiv i mnogim ljudima to jako smeta. Odstranjivanje prirodnim putem ne ostavlja ožiljke pa se zato preporučuje, ali samo kod bezopasnih madeža. Ako pokušate sami ukloniti onaj kancerogeni,

Proverena i uspešna mešavina lekovitog bilja i čaj za miome na materici, ciste i polipe, hiperplazije i poliistične jajnike

Čaj za miome na materici i ciste BioMiom je provereno dobar i potvrdjen čaj za ženske probleme koji je dao izvanredne rezultate u praksi. Savremena žena usled loše ishrane, unosa hormona, stresa i prekomerne upotrebe masnoća i životinjskih proteina postaje sve osetljivija u predelu urogenitalnih organa. Masovna je pojava da žene dobijaju miome, ciste, polipe, da imaju česte upale jajnika, da su im jajnici policistični, i da te tegobe prerastaju u hronične tegobe. Čaj za miome na materici, ciste, upale jajnika, polipe i ženske probleme BioMiom je već dugo godina prisutno rešenje za ženske probleme koje postoji na tržištu i daje odlične rezultate. Šta je miom i kako nastaje? Myoma, miom je benigna neoplazma – tumor, nastala umnožavanjem mišićnih ćelija. Postoje sledeći oblici mioma; fibroleiomyoma, tumor koji je sastavljen od glatkih mišićnih vlakana i vezivnog tkiva; leiomyom ili lejomiom je benigni tumor koji potiče od glatkih mišića i raste ekspanzivno u obliku okruglastog čvor