Preskoči na glavni sadržaj

Aceto balsamico:Sva ljekovita svojstva ove čudesne namirnice

Aceto balsamico: Sva ljekovita svojstva ove čudesne namirnice
Aćeto balzamiko (lat. naziv: Aceto balsamico) je aromatično sirće koje se tradicionalno proizvodi u Modeni iz koncentrisanog soka ili mošta bijelog grožđa, najčešće trebiano sorte.
Proizvod je tamne boje i bogatog ukusa, dobijen dugim stajanjem u drvenim bačvama, čak i po 100 godina.

Gotovo umjetničko djelo, ovo sirće je donedavno bilo rezervisano samo za delikatna nepca italijanske bogate klase, ali na radost ostatka svijeta, u drugoj polovini 20. vijeka počinje komercijalna proizvodnja. Proizvodi koje možete pronaći na tržištu najčešće se dobijaju iz sirćeta crnog vina ili koncentrata soka grožđa pomiješanog s jakim sirćetom prožetim karamelom i šećerom, piše Aura.

S aćeto balzamikom možete pripremati razne salatne prelive i marinade, profinjene sosove, a sasvim neočekivano nekoliko kapi na jagodama, malinama ili breskvama s dodatkom šećera u potpunosti će naglasiti aromu voća. Možete ga koristiti i za glaziranje. Dodate li mu maslac, možete glazirati mrkvu, uz dodatak pilećeg temeljca glazirajte patku, a kombinacija sa šećerom, senfom i maslacem poslužiće za glaziranje šunke tokom pečenja.

Raspon cijena za aćeto balzamiko zavisi od njegove starosti. Može se čuvati neograničeno na hladnom i tamnom mjestu.

Ljekovita svojstva
Od Antike, u različitim kulturama se aćetu balzamiku pripisuju mnoga ljekovita svojstva. Koristio se kao tonik za ublažavanje umora i glavobolja, kao pomoć u probavi ili za regulisanje tjelesne težine. Danas mu pripisuju usporavanje osteoporoze jer sadrži sirćetnu kiselinu koja potiče apsorpciju važnih minerala iz hrane, a osim toga u malim količinama sadrži i minerale koji izgrađuju kosti.

Salata sa kikirikijem

Sastojci:
200 g mocarele
1 kašičica vegete pikant
50 ml maslinovog ulja
100 g bijelog pasulja
100 g kukuruza šećerca
120 g avokada
50 g sušenih brusnica
100 g popečenog, slanog kikirikija
2-3 kašike aćeto balzamika

Priprema:
Mocarelu narežite na kockice, pospite s pola kašičice vegete pikant i prelijte s 1-2 kašike maslinovog ulja. Narezani sir marinirajte desetak minuta, a zatim mu dodajte pasulj, kukuruz šećerac, avokado isječen na kockice, brusnice i grubo narezani kikiriki. Sve prelijte preostalim maslinovim uljem, aćeto balzamikom i pospite preostalom vegetom pikant.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVI LISTOVI SU NAM NA DOHVAT RUKE,A NOVA ISTRAŽIVANJA ŠOKIRAJU KOLIKU LJEKOVITOST IMAJU!

U listu vinove loze ima dosta vitamina C, E, A, K i B6, kao i niacina, željeza, vlakana, riboflavina, folata, kalcijuma, magnezijuma, bakra i mangana. Koristi se kao protivupalno i sredstvo za bolju cirkulaciju.

Protivupalno djelovanje

Listovi vinove loze imaju blago protivupalno djelovanje.

Hronična upala je uzročnik mnogih ozbiljnih bolesti, kao što su bolesti srca, mnoge vrste raka i Alzheimerova bolest, ali i artritisa, te bolesti probavnog sistema, poput Crohnove bolesti.

Dok životni stil i genetika pridonose razvoju hroničnih upala, ishrana koja je bogata protivupalnim namirnicama najbolja je strategija za smanjenje dugoročnih rizika od bolesti.
Hronična venska insuficijencija

Prema istraživanju sprovedenom 2010. na Odjeljenju za dermatologiju Univerziteta u Freiburgu, biljni ekstrakti iz vinove loze smanjuju edem u bolesnika s hroničnom venskom insuficijencijom. To je stanje koje karakteristiše problem povratka krvi iz nogu nazad u srce. Kad se krv teško vraća u srce, noge mog…

Pomaže u menopauzi,liječi astmu, čisti krv i jetru! CVIJET BOLJI OD HORMONA

Budući da sadrži izoflavone, crvena djetelina (Trifolium pratense) koristi se decenijama kao lijek za ublažavanje simptoma menopauze, pa je zbog svojih ljekovitih svojstava ova vrsta deteline prirodna alternativa tradicionalnoj hormonskoj terapiji. Pored toga, ima priznato mjesto u širokoj lepezi ljekovitih biljaka za liječenje mnogih bolesti.

Zdravstvene prednosti povezane s crvenom detelinom su brojne: korisna je u liječenju bronhitisa i astme, a izvrstan je i prirodni protivupalni lijek. Koristi i onima koji pate od osteoporoze jer izoflavoni skriveni u ljekovitoj biljci djeluju kao fitoestrogeni koji mogu pomoći u izgradnji gustoće kostiju. Osim toga, crvena detelina poboljšava cirkulaciju, povećava nivo dobrog holesterola u organizmu i jača arterije. Riječ je, takođe, o izvrsnom prečišćivaču krvi i jetre.

Tako, kažu, da kombinovana u istoj razmeri sa čičkom, štavljem, korijenom maslačka, žutom ružicom liječi i kancerozne tumore.

Kod raka grkljana koristi se jači čaj za ispiranje…

ZA SVAKU BOLJKU: URADITE UNUTRAŠNJU OPERACIJU ORGANIZMA I TO BEZ NOŽA!

Priroda umije jednim te istim sredstvom i uništiti i lječiti. Njene metode čovjek teško usvaja i sporo shvaća. Možda je to posljedica slabog poznavanja zakona prirode, jer priroda dobro čuva svoje tajne.Zato trebamo još puno učiti od nje. Međutim, i ako upoznamo njene tajne – ne slijedimo ih. Prilikom posta daje se dugotrajna pošteda svim organima tijela. Post je naročito koristan organima za probavu, koji dobivaju mogućnost obnavljanja. Post ima veliki utjecaj na stanje krvotoka.

Zakone prirode treba upoznati, živjeti s njima i poštovati ih. Na taj način prirodu možemo višestruko koristiti za svoje potrebe, odnosno za potrebe čovječanstva.

U drugoj polovini 19. stoljeća prof. Pušutin počeo je među prvima ispitivati mehanizam djelovanja posta. On je otkrio da je post stanje organizma u kojem se njegovi “rashodi” ne nadoknađuju potpuno. Zbog toga je organizam prinuđen funkcionirati na račun svojih vlastitih rezervi.
Brojni efekti

Istraživanja su pokazala da je pokretač gladi sam centa…