Preskoči na glavni sadržaj

ZuSanLi Tačka dugovječnosti ili tačka od stotinu bolesti na vašem tijelu

Jedna japanska legenda kaže da je u davna vremena živio jedan sretan čovjek koji je dobio od svog oca neprocjenjivo znanje – znanje o tački dugovječnosti ili tačke od stotine bolesti. Slijedeći zapovijesti svog oca, sin je svakodnevno masirao ovu tačku i doživio je rađanje i smrt nekoliko imperatora.

tochki-dolgoletiya-2

tochki-dolgoletiya-1Masiranje tačaka je jedna od najstarijih metoda liječenja na Istoku, koja broji već nekoliko hiljada godina. Ukupno, ljudsko tijelo posjeduje 365 tačaka i 12 glavnih meridijana, što podsjeća na količinu dana i mjeseci u godini. Djelovanje takve masaže (akupresure, pritiskom prstiju na određene tačke), zasnovano je na učenjima o meridijanima i kanalima koji su povezani sa određenim organima. U kineskoj medicini tijelo se posmatra kao energetski sistem, tako da kroz masažu može se uticati na tok energije i funkcionalnu aktivnost organa.

Aktiviranje tačke Zu San Li daje trajni podmlađujuci i iscjeljujući efekat, spriječava starenje. U Kini je ova tačka poznata kao – “tačka dugovječnosti”, u Japanu – “tačka od stotinu bolesti”.

 Gdje se nalazi ta čarobna tačka (Zu San Li) na našem tijelu?

tochki-dolgoletiya-1

Tačka dugovječnosti se nalazi ispod čašice koljena. Da biste je pronašli, pokrijte koljeno dlanom iste ruke. Tačka se nalazi između završetaka malog i domalog prsta, u vidu manjeg udubljenja između kostiju.

tochki-dolgoletiya-3-258x300

Možete je pronaći i na drugi način.

Morate sjesti na pod, pritisnuti čvrsto stopala ka podu i povući ih prema sebi, ne podižući pete od poda. Primjetićete da se ispod koljena stvorilo uzvišenje. Pronađite najvišu tačku ovog uzvišenja, stavite na nju prst i zauzmite startnu poziciju. Tačka na koju ste pritisnuli prstom i jeste ta tačka – Zu San Li.

Za šta je odgovorna ova tačka na našem tijelu i zašto je Japanci nazivaju – tačkom od stotine bolesti?

Tačka Zu San Li:

kontroliše rad organa koji se nalaze u donjoj polovini tijela
kontrolise rad kičmene moždine u dijelovima koji su odgovorni za pravilno funkcionisanje gastrointestinalnog trakta, digestivnog trakta, polnih organa, bubrega, nadbubrežne žlijezde.
Uz pomoć masaže tačke Zu San Li može da se poveća aktivnost nadbubreznih žlijezda, najmoćnijih žliezda koji imaju ulogu glavnog čuvara zdravlja čovjeka. One luče u krv adrenalin, hidrokortizon i druge važne hormone.

Ako svakodnevno masirate „tačku dugovječnosti“, moguće je normalizovati rad nadbubrežnih žlijezda, koje obavljaju sljedeće funkcije u organizmu:

normalizacija krvnog pritiska
normalizacija glukoze, insulina
suzbijanje upalnih procesa u organizmu
regulacija imune funkcije čovjeka
Takođe, masiranjem tačke Zu San Li, možete:

poboljšati varenje
liječiti bolesti gastrointestinalnog trakta
tretirati posljedice moždanog udara
Masaža ove tačke pomoći će vam da steknete samopouzdanje, prevaziđete stres i napetost, pronaći će unutrašnju stabilnost.


Masirajući ovu tačku možete izliječiti mnoge bolesti, uključujuci impotenciju, štucanje, zatvor, gastritis, nemogućnost zadržavanja urina.

U velikoj mjeri povećava imunitet, čovjek postaje zdrav i sposoban za život.

Kako možete utjecati na “tačku dugovječnosti”

tochki-dolgoletiya-3-258x300Masirati tačku Zu San Li je bolje u jutarnjim časovima, prije ručka. 9 puta kružnim pokretima u smijeru kazaljke na satu na svakoj nozi, naizmjenično (9 puta na jednoj, pa 9 puta na drugoj). I tako 10 minuta, ukupno.

Prije početka masaže zauzmite udoban, opuštajuci položaj (sjedeći). Umirite disanje i skoncentrišite se na svoje osjećaje. Uronite u stanje harmonije i razumjevanja toga da počinjete proces ozdravljenja. Takva masaža ima stimulativno dejstvo.

Masirati tačku možete prstima ili zrnom bilo koje žitarice (heljde, ovasa, pirinača itd)

Svakodnevna masaža tačke Zu San Li u večernjim časovima pogodna je za gubitak težine – 400-500 grama nedjeljno. Ali, nemojte masirati direktno prije spavanja, da ne biste izazvali nesanicu.

Tačku Zu San Li možete masirati svakodnevno, ali najbolji učinak postiže se za vrijeme mladog mjeseca.

– Osam dana posle nastanka mladog mjeseca, obavezno masirajte ovu tačku ujutru, naizmjenično na svakoj nozi u smjeru kazaljke sata. To je najbolje efikasno vrijeme masaže za jačanje imuniteta, poboljšanja rada svih organa i usporavanje procesa starenja.

– Prije rucka, naizmjenično na svakoj nozi, prema kazaljkama sata, za poboljšanje opšteg tonusa, pamćenja, rada kardiovaskularnog i sistema za varenje.

– Poslije ručka, sinhronizovano na obje noge, protiv stresa, nervoze i razdrazljivosti, kod glavobolja i poremećaja sna.

Uveče, u suprotnom smjeru kazaljke na satu, naizmjenično na svakoj nozi, za povećanje metabolizma i smanjenje tjelesne težine.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Čaj za šum u uhu (zvonjenje)

Jedan zdravstveni problem prouzrokuje drugi.
Zujanje u ušima, poznato kao tinitus, više je svojstveno muškarcima srednjih godina. Ono se definiše kao osećaj zvuka bez prisustva spoljašnjeg zvučnog stimulansa.

Zapravo, čovjek čuje ono čega nema. Statistika pokazuje da se kod 10 % odraslih osoba javlja zujanje u ušima.

Uzroci mogu biti razni poput promijena na krvnim žilama glave i vrata, grčenja mišića srednjeg uha, oboljenja u samom uhu. Ono što još može izazivati tinitus jesu multriplaskleroza, infektivna oboljenja, sifilis ali i pojedini lijekovi. U slučaju da dođe do toga, konsultujte se sa ljekarom, kako bi vam prepisao drugu terapiju.

Problem zujanja u ušima imaju ljudi sa lošom cirkulacijom, i zbog toga se njima savetuje da izbace kofein, cigarete, alkohol i manji unos soli u organizam. U slučaju da vam se nakupio vosak u ušima, pojavljuje se zujanje.

Niti unutar pužnice se nazivaju ćelijama kose i nalikuju sitnim dlačicama. Kreču se sa tečnošću unutar pužnice i prenose elektri…

Pomaže u menopauzi,liječi astmu, čisti krv i jetru! CVIJET BOLJI OD HORMONA

Budući da sadrži izoflavone, crvena djetelina (Trifolium pratense) koristi se decenijama kao lijek za ublažavanje simptoma menopauze, pa je zbog svojih ljekovitih svojstava ova vrsta deteline prirodna alternativa tradicionalnoj hormonskoj terapiji. Pored toga, ima priznato mjesto u širokoj lepezi ljekovitih biljaka za liječenje mnogih bolesti.

Zdravstvene prednosti povezane s crvenom detelinom su brojne: korisna je u liječenju bronhitisa i astme, a izvrstan je i prirodni protivupalni lijek. Koristi i onima koji pate od osteoporoze jer izoflavoni skriveni u ljekovitoj biljci djeluju kao fitoestrogeni koji mogu pomoći u izgradnji gustoće kostiju. Osim toga, crvena detelina poboljšava cirkulaciju, povećava nivo dobrog holesterola u organizmu i jača arterije. Riječ je, takođe, o izvrsnom prečišćivaču krvi i jetre.

Tako, kažu, da kombinovana u istoj razmeri sa čičkom, štavljem, korijenom maslačka, žutom ružicom liječi i kancerozne tumore.

Kod raka grkljana koristi se jači čaj za ispiranje…

OVI LISTOVI SU NAM NA DOHVAT RUKE,A NOVA ISTRAŽIVANJA ŠOKIRAJU KOLIKU LJEKOVITOST IMAJU!

U listu vinove loze ima dosta vitamina C, E, A, K i B6, kao i niacina, željeza, vlakana, riboflavina, folata, kalcijuma, magnezijuma, bakra i mangana. Koristi se kao protivupalno i sredstvo za bolju cirkulaciju.

Protivupalno djelovanje

Listovi vinove loze imaju blago protivupalno djelovanje.

Hronična upala je uzročnik mnogih ozbiljnih bolesti, kao što su bolesti srca, mnoge vrste raka i Alzheimerova bolest, ali i artritisa, te bolesti probavnog sistema, poput Crohnove bolesti.

Dok životni stil i genetika pridonose razvoju hroničnih upala, ishrana koja je bogata protivupalnim namirnicama najbolja je strategija za smanjenje dugoročnih rizika od bolesti.
Hronična venska insuficijencija

Prema istraživanju sprovedenom 2010. na Odjeljenju za dermatologiju Univerziteta u Freiburgu, biljni ekstrakti iz vinove loze smanjuju edem u bolesnika s hroničnom venskom insuficijencijom. To je stanje koje karakteristiše problem povratka krvi iz nogu nazad u srce. Kad se krv teško vraća u srce, noge mog…