Preskoči na glavni sadržaj

ZuSanLi Tačka dugovječnosti ili tačka od stotinu bolesti na vašem tijelu

Jedna japanska legenda kaže da je u davna vremena živio jedan sretan čovjek koji je dobio od svog oca neprocjenjivo znanje – znanje o tački dugovječnosti ili tačke od stotine bolesti. Slijedeći zapovijesti svog oca, sin je svakodnevno masirao ovu tačku i doživio je rađanje i smrt nekoliko imperatora.

tochki-dolgoletiya-2

tochki-dolgoletiya-1Masiranje tačaka je jedna od najstarijih metoda liječenja na Istoku, koja broji već nekoliko hiljada godina. Ukupno, ljudsko tijelo posjeduje 365 tačaka i 12 glavnih meridijana, što podsjeća na količinu dana i mjeseci u godini. Djelovanje takve masaže (akupresure, pritiskom prstiju na određene tačke), zasnovano je na učenjima o meridijanima i kanalima koji su povezani sa određenim organima. U kineskoj medicini tijelo se posmatra kao energetski sistem, tako da kroz masažu može se uticati na tok energije i funkcionalnu aktivnost organa.

Aktiviranje tačke Zu San Li daje trajni podmlađujuci i iscjeljujući efekat, spriječava starenje. U Kini je ova tačka poznata kao – “tačka dugovječnosti”, u Japanu – “tačka od stotinu bolesti”.

 Gdje se nalazi ta čarobna tačka (Zu San Li) na našem tijelu?

tochki-dolgoletiya-1

Tačka dugovječnosti se nalazi ispod čašice koljena. Da biste je pronašli, pokrijte koljeno dlanom iste ruke. Tačka se nalazi između završetaka malog i domalog prsta, u vidu manjeg udubljenja između kostiju.

tochki-dolgoletiya-3-258x300

Možete je pronaći i na drugi način.

Morate sjesti na pod, pritisnuti čvrsto stopala ka podu i povući ih prema sebi, ne podižući pete od poda. Primjetićete da se ispod koljena stvorilo uzvišenje. Pronađite najvišu tačku ovog uzvišenja, stavite na nju prst i zauzmite startnu poziciju. Tačka na koju ste pritisnuli prstom i jeste ta tačka – Zu San Li.

Za šta je odgovorna ova tačka na našem tijelu i zašto je Japanci nazivaju – tačkom od stotine bolesti?

Tačka Zu San Li:

kontroliše rad organa koji se nalaze u donjoj polovini tijela
kontrolise rad kičmene moždine u dijelovima koji su odgovorni za pravilno funkcionisanje gastrointestinalnog trakta, digestivnog trakta, polnih organa, bubrega, nadbubrežne žlijezde.
Uz pomoć masaže tačke Zu San Li može da se poveća aktivnost nadbubreznih žlijezda, najmoćnijih žliezda koji imaju ulogu glavnog čuvara zdravlja čovjeka. One luče u krv adrenalin, hidrokortizon i druge važne hormone.

Ako svakodnevno masirate „tačku dugovječnosti“, moguće je normalizovati rad nadbubrežnih žlijezda, koje obavljaju sljedeće funkcije u organizmu:

normalizacija krvnog pritiska
normalizacija glukoze, insulina
suzbijanje upalnih procesa u organizmu
regulacija imune funkcije čovjeka
Takođe, masiranjem tačke Zu San Li, možete:

poboljšati varenje
liječiti bolesti gastrointestinalnog trakta
tretirati posljedice moždanog udara
Masaža ove tačke pomoći će vam da steknete samopouzdanje, prevaziđete stres i napetost, pronaći će unutrašnju stabilnost.


Masirajući ovu tačku možete izliječiti mnoge bolesti, uključujuci impotenciju, štucanje, zatvor, gastritis, nemogućnost zadržavanja urina.

U velikoj mjeri povećava imunitet, čovjek postaje zdrav i sposoban za život.

Kako možete utjecati na “tačku dugovječnosti”

tochki-dolgoletiya-3-258x300Masirati tačku Zu San Li je bolje u jutarnjim časovima, prije ručka. 9 puta kružnim pokretima u smijeru kazaljke na satu na svakoj nozi, naizmjenično (9 puta na jednoj, pa 9 puta na drugoj). I tako 10 minuta, ukupno.

Prije početka masaže zauzmite udoban, opuštajuci položaj (sjedeći). Umirite disanje i skoncentrišite se na svoje osjećaje. Uronite u stanje harmonije i razumjevanja toga da počinjete proces ozdravljenja. Takva masaža ima stimulativno dejstvo.

Masirati tačku možete prstima ili zrnom bilo koje žitarice (heljde, ovasa, pirinača itd)

Svakodnevna masaža tačke Zu San Li u večernjim časovima pogodna je za gubitak težine – 400-500 grama nedjeljno. Ali, nemojte masirati direktno prije spavanja, da ne biste izazvali nesanicu.

Tačku Zu San Li možete masirati svakodnevno, ali najbolji učinak postiže se za vrijeme mladog mjeseca.

– Osam dana posle nastanka mladog mjeseca, obavezno masirajte ovu tačku ujutru, naizmjenično na svakoj nozi u smjeru kazaljke sata. To je najbolje efikasno vrijeme masaže za jačanje imuniteta, poboljšanja rada svih organa i usporavanje procesa starenja.

– Prije rucka, naizmjenično na svakoj nozi, prema kazaljkama sata, za poboljšanje opšteg tonusa, pamćenja, rada kardiovaskularnog i sistema za varenje.

– Poslije ručka, sinhronizovano na obje noge, protiv stresa, nervoze i razdrazljivosti, kod glavobolja i poremećaja sna.

Uveče, u suprotnom smjeru kazaljke na satu, naizmjenično na svakoj nozi, za povećanje metabolizma i smanjenje tjelesne težine.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Porodica travara Asima Kljuna upozorava: Pojavili se prevaranti, terapije uzimati samo kod Asimovog sina Semira!

Prvog dana nove, 2016. godine, mnoge je zatekla vijest da je poznati travar, Asim Kljun, zauvijek napustio ovaj svijet. Njegov odlazak s ovog svijeta, kako saznajemo, neki su pokušali iskoristiti za raznorazne malverzacije, koje bi mogle biti kobne za Asimove pacijente, neke nove ali i one koje je Asimova smrt zatekla u sred, na početku ili pri kraju trerapije. Zato, porodica Asima Kljuna javnost upozorava: “Prije svega želimo da uputimo iskrene izraze zahvalnosti za podršku koju ste nam pružili u najtežem trenutku. Divno je bilo vidjeti izraze duboke boli i iskrene sućuti iz svih krajeva svijeta. Još jednom hvala svima! Ovim putem želimo da obavijestimo sve klijente koje je Asimova smrt zatekla u nedovršenoj fazi liječenja, da nastavak terapije mogu obezbijediti pozivom na neki od ranije poznatih brojeva, bilo u BiH (062/284-179) ili u Crnoj Gori (00 382 69 331 835). Naime, ekipa koja je zajedno sa Asimom radila na prikupljanju, sortiranju, obradi i kombinovanju iscjeljite

Uklanjanje madeža prirodnim putem bez ožiljka i bez oštećenja kože!

Uklanjanje madeža prirodnim putem: naučite kako ukloniti madeže Madeži (med. nevus) su nepravilnosti na koži, koje označava tamnija boja ili mala izbočina. Može biti i oboje. To su površinske nakupine tkiva i melanocita, stanica kože, koje proizvode pigment koji koži daje prirodnu boju. Mogu se pojaviti bilo gdje na koži, a kad se pojave na vidljivom mjestu predstavljaju estetski problem. Uzrok pojavljivanja je nepoznat. Poznato da se najviše javljaju kod osoba s visokom razinom hormona, a neki su i nasljedni. U većini slučajeva se nevusi uklanjaju kirurškim putem, ali neki se mogu ukloniti i prirodnim putem. Kirurg odstranjuje madež tako da ga izreže van i nakon toga spoji kožu unutarnjim šavovima. Međutim, unatoč trudu kirurga da to čim bolje napravi, ožiljak zna ostati vidljiv i mnogim ljudima to jako smeta. Odstranjivanje prirodnim putem ne ostavlja ožiljke pa se zato preporučuje, ali samo kod bezopasnih madeža. Ako pokušate sami ukloniti onaj kancerogeni,

Proverena i uspešna mešavina lekovitog bilja i čaj za miome na materici, ciste i polipe, hiperplazije i poliistične jajnike

Čaj za miome na materici i ciste BioMiom je provereno dobar i potvrdjen čaj za ženske probleme koji je dao izvanredne rezultate u praksi. Savremena žena usled loše ishrane, unosa hormona, stresa i prekomerne upotrebe masnoća i životinjskih proteina postaje sve osetljivija u predelu urogenitalnih organa. Masovna je pojava da žene dobijaju miome, ciste, polipe, da imaju česte upale jajnika, da su im jajnici policistični, i da te tegobe prerastaju u hronične tegobe. Čaj za miome na materici, ciste, upale jajnika, polipe i ženske probleme BioMiom je već dugo godina prisutno rešenje za ženske probleme koje postoji na tržištu i daje odlične rezultate. Šta je miom i kako nastaje? Myoma, miom je benigna neoplazma – tumor, nastala umnožavanjem mišićnih ćelija. Postoje sledeći oblici mioma; fibroleiomyoma, tumor koji je sastavljen od glatkih mišićnih vlakana i vezivnog tkiva; leiomyom ili lejomiom je benigni tumor koji potiče od glatkih mišića i raste ekspanzivno u obliku okruglastog čvor