Preskoči na glavni sadržaj

Znanstvenici začuđeni: Nova terapija 'otopila' tumor u ženi u samo tri tjedna
Kliničko testiranje djelovanja kombinacije postojećih lijekova izliječilo je tumor jedne žene u samo tri tjedna, a znanstvenike sada zabrinjavaju posljedice takvog invazivnog liječenja jer na mjestu tumora ostaje velika praznina.

U medicini je strah da pacijent neće reagirati na terapiju česta pojava, no znanstvenici se sada brinu da bi novi tretman mogao biti tako učinkovit da će tijelu bolesnika donijeti više štete nego koristi, prenosi Live science.

Gotovo 150 osoba bilo je uključeno u kliničko testiranje kojim se željelo vidjeti djeluje li jedan lijek bolje sam ili u kombinaciji s drugim lijekom. Kod većine pacijenata prilikom uzimanja kombinirane terapije došlo je do značajnoga poboljšanja, no kod jedne je žene tumor reagirao šokantno - potpuno je nestao u samo tri tjedna.

Lijekovi koje su znanstvenici istraživali bili su poznati lijekovi kojima se tretira melanom, Yervoy i Opdivo. Oba lijeka djeluju na način da potiču imunitet da se bori protiv stanica raka.

(Pre)djelotvorna kombinacija

U ispitivanju, 142 pacijenta s melanomom koji je metastazirao nasumičnim odabirom dobivali su Yervoy u kombinaciji s Opdivom i Yervoj u kombinaciji s placebom. Istraživanje je pokazalo da su pacijenti koji su dobivali kombinaciju imali značajni pozitivni pomak u liječenju u odnosu na one koji su dobivali samo jedan lijek.

Kod 53 posto pacijenata došlo je do smanjenja tumora od najmanje 80 posto, a kod 22 posto ispitanih melanom je do kraja provođenja studije potpuno nestao. Nijedan pacijent iz skupine koja je primala samo jedan lijek nije pokazao tako dobre rezultate.

Iako je studija završena, produžena je kako bi pacijenti koji su odlično reagirali na terapiju i dalje primali lijek koji im, očito, pomaže. Na taj je način i ranije spomenuta žena nastavila s terapijom.

Pacijentica (49) se zadnje četiri godine liječila od melanoma koji je metastazirao, kemoterapijom i operativnim zahvatima. Iako joj je nekoliko tumora odstranjeno, bolest je bila ustrajna i prije pet mjeseci joj se ispod lijeve dojke razvila velika masa.

Žena je primila samo jednu dozu novog koktela lijekova, a kad se za tri tjedna vratila po novu terapiju, prijavila je da je tumor iz njezinih prsa "nestao". Osim očite rupe u njenom prsnom košu, CT sken je potvrdio da je veliki tumor potpuno iskorijenjen.

Zabrinjavajuće posljedice

Koliko god je ovo brzo i dramatično izliječenje pozitivno, stručnjake zabrinjava što ako se ovo dogodi i s tumorima koji su u drugim dijelovima tijela, primjerice u debelom crijevu ili srcu, što može imati ozbiljne posljedice.

"Ironično je što smo sada zabrinuti zbog mogućnosti da lijek djeluje predobro", napisali su znanstvenici u svom izvještaj

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Porodica travara Asima Kljuna upozorava: Pojavili se prevaranti, terapije uzimati samo kod Asimovog sina Semira!

Prvog dana nove, 2016. godine, mnoge je zatekla vijest da je poznati travar, Asim Kljun, zauvijek napustio ovaj svijet. Njegov odlazak s ovog svijeta, kako saznajemo, neki su pokušali iskoristiti za raznorazne malverzacije, koje bi mogle biti kobne za Asimove pacijente, neke nove ali i one koje je Asimova smrt zatekla u sred, na početku ili pri kraju trerapije. Zato, porodica Asima Kljuna javnost upozorava: “Prije svega želimo da uputimo iskrene izraze zahvalnosti za podršku koju ste nam pružili u najtežem trenutku. Divno je bilo vidjeti izraze duboke boli i iskrene sućuti iz svih krajeva svijeta. Još jednom hvala svima! Ovim putem želimo da obavijestimo sve klijente koje je Asimova smrt zatekla u nedovršenoj fazi liječenja, da nastavak terapije mogu obezbijediti pozivom na neki od ranije poznatih brojeva, bilo u BiH (062/284-179) ili u Crnoj Gori (00 382 69 331 835). Naime, ekipa koja je zajedno sa Asimom radila na prikupljanju, sortiranju, obradi i kombinovanju iscjeljite

Znate li zašto je zdravo čuvati vodu u bakarnim posudama?

Ayurvedski tekstovi preporučuju pijenje vode čuvane u bakarnim posudama, jer se veruje da bakar ima antimikrobna, antioksidativna, antikancerogena i protivupalna svojstva. On je mineral esencijalan za naše telo, a medicinske su studije dokazale prednosti pijenja vode držane u bakarnim bokalima. Prema studiji iz 2012. godine, skladištenje kontaminirane vode u bakarnim loncima do 16 sati na sobnoj temperaturi, znatno smanjuje prisutnost štetnih mikroba, toliko da su istraživači zaključili da je bakar rešenje za pročišćavanje pitke vode od mikroba, posebno u zemljama u razvoju. Drugo istraživanje je pokazalo da su bakarne površine u bolnici ubile 97% ICU bakterija koje mogu izazvati infekcije, što je rezultovalo u 40% smanjenja stope zaraze. Sadhguru, indijski yogi, mistik, filantrop, rekao je, “Ako držite u bakarnoj posudi, najbolje preko noći ili najmanje četiri sata, voda od bakra poprima određene kvalitete koji su prvenstveno dobre za vašu jetru, ali za i vaše zdravlje i e

Proverena i uspešna mešavina lekovitog bilja i čaj za miome na materici, ciste i polipe, hiperplazije i poliistične jajnike

Čaj za miome na materici i ciste BioMiom je provereno dobar i potvrdjen čaj za ženske probleme koji je dao izvanredne rezultate u praksi. Savremena žena usled loše ishrane, unosa hormona, stresa i prekomerne upotrebe masnoća i životinjskih proteina postaje sve osetljivija u predelu urogenitalnih organa. Masovna je pojava da žene dobijaju miome, ciste, polipe, da imaju česte upale jajnika, da su im jajnici policistični, i da te tegobe prerastaju u hronične tegobe. Čaj za miome na materici, ciste, upale jajnika, polipe i ženske probleme BioMiom je već dugo godina prisutno rešenje za ženske probleme koje postoji na tržištu i daje odlične rezultate. Šta je miom i kako nastaje? Myoma, miom je benigna neoplazma – tumor, nastala umnožavanjem mišićnih ćelija. Postoje sledeći oblici mioma; fibroleiomyoma, tumor koji je sastavljen od glatkih mišićnih vlakana i vezivnog tkiva; leiomyom ili lejomiom je benigni tumor koji potiče od glatkih mišića i raste ekspanzivno u obliku okruglastog čvor