Preskoči na glavni sadržaj

ZA SVAKU BOLJKU: URADITE UNUTRAŠNJU OPERACIJU ORGANIZMA I TO BEZ NOŽA!

Priroda umije jednim te istim sredstvom i uništiti i lječiti. Njene metode čovjek teško usvaja i sporo shvaća. Možda je to posljedica slabog poznavanja zakona prirode, jer priroda dobro čuva svoje tajne.

endokrinisistem

Zato trebamo još puno učiti od nje. Međutim, i ako upoznamo njene tajne – ne slijedimo ih. Prilikom posta daje se dugotrajna pošteda svim organima tijela. Post je naročito koristan organima za probavu, koji dobivaju mogućnost obnavljanja. Post ima veliki utjecaj na stanje krvotoka.

Zakone prirode treba upoznati, živjeti s njima i poštovati ih. Na taj način prirodu možemo višestruko koristiti za svoje potrebe, odnosno za potrebe čovječanstva.

U drugoj polovini 19. stoljeća prof. Pušutin počeo je među prvima ispitivati mehanizam djelovanja posta. On je otkrio da je post stanje organizma u kojem se njegovi “rashodi” ne nadoknađuju potpuno. Zbog toga je organizam prinuđen funkcionirati na račun svojih vlastitih rezervi.
Brojni efekti

Istraživanja su pokazala da je pokretač gladi sam centar gladi. Ukoliko nema hrane tada organizam počinje trošiti svoje unutrašnje rezerve, a kod korištenja unutrašnjih rezervi organizam najmanje uzima iz živčanog tkiva, srca i ostalih organa. Prema ovim pokazateljima priroda se pobrinula da do zadnjeg sačuva glavni rukovodeći aparat u složenom organizmu čovjeka, njegov mozak, živčani sistem i srce.

Značajna otkrića medicine su da za vrijeme posta korištenjem bjelančevina organizam troši prije svega oboljelo tkivo, tumore, ciste, izrasline i dr. To i jeste sve ono što ne pripada organizmu.

Eksperimenti su, također, dali znanstveno objašnjenje pojave i odgovor – količina rezervi koje organizam može koristiti prilikom posta do nastupanja potpune iscrpljenosti. To iznosi 40 – 50% njegove težine.

Liječenje postom predstavlja unutrašnju operaciju bez noža, pri čemu je priroda mnogo suptilnija od bilo kakvog kirurga; ona čuva ono što je zdravo, a odstranjuje ono što je bolesno. Prilikom posta daje se dugotrajna pošteda svim organima tijela. On je naročito koristan organima za probavu, koji dobivaju mogućnost da se obnove. Post ima veliki utjecaj na stanje krvotoka. Pri praznom želucu i crijevima u trbušnoj šupljini ne stvaraju se nikakve prepreke za cirkulaciju krvi i njen sastav se poboljšava.

Prilikom posta težina opada, najveći gubitak težine zapaža se u prvom periodu posta, zatim se postepeno gubitak težine smanjuje. Što je organizam mlađi, gubitak težine je veći. Istraživanja su pokazala da pacijenti koji pate od bolesti anemije sa nedostatkom crvenih krvnih zrnaca, ili povećanjem bijelih obično se dobro liječe postom.

Naročito je uočljiv efkat posta u pomlađivanju kože; oštre linije i bore postaju manje upadljive, koža postaje mlađa, dobija ljepšu boju i sjaj. Poboljšava se i struktura tkiva.Govoreći o postu sa medicinskog stanovišta podijelit ćemo djelovanje posta po organskim sustavima, kako inače medicina dijeli ljudski organizam:

Kod prepunog stomaka u SISTEMU ZA PROBAVU dolazi do velikog opterećenja s masnom i bogatom hranom. Tako se taj sistem zamara, jer mora lučiti povećanu količinu sokova da bi probavio tu hranu.

Usljed pojačanog probavljanja pojačan je priliv u stomaku, krvni pritisak raste, broj otkucaja srca se povećava što predstavlja opterećenje za KRVOTOK I SRCE. Iscrpljuje ih. Određenim procesima u krvi, te smanjenjem dotoka kisika u mozak, organizam postaje trom, sporo reagira – čovjek je tada pospan.

Prenatrpanost stomaka ima negativnog utjecaja i na RAD PLUĆA. Ona moraju raditi pojačanim kapacitetom. Usljed pojačane potrebe za kisikom, broj udisaja je povećan, pa su pokreti dijafragme otežani. Dok diše, čovjek praktično stenje.

Kako krvotok i krvni tlak direktno djeluju na BUBREGE, kod prenatrpanosti želuca, oni rade s trećinom mogućeg kapaciteta. Posljedice osjećaju i MOZAK I ŽIVČANI SISTEM. Priliv krvi usljed povećane potrebe stomaka za krvlju je smanjen, čovjek je pospan, usporeno reagira, sporo misli. Pojačani sastojci krvi djeluju kasnije, nadraženi organizam je napet. Nervozan čovjek tada ne može razumno djelovati. Njime vladaju emocije i panika.
Biološka mašina

Prilikom posta funkcije svih organa su smanjene, organizam se praktično odmara, iz rezervi nadoknađuje utrošenu energiju. Stomak miruje, krvotok se pravilno rasporedi, pa i mozak radi logički, priliv misli je normalan, a rezoniranje je bistro. Strast se smiruje, nagoni ustupaju mjesto razumu, tako da tada razum upravlja emocijama.

Zato biološku mašinu, iscrpljenu u procesu rada, treba očistiti od svega štetnog, kao i onu mehaničku od prljavštine i korozije.

Koliko gubimo težine postom?

Za vrijeme posta gubitak težine pojedinih organa i tkiva u procentima izgleda ovako:

Masnoće 97 %, slezena 60 %, jetra 53,7%, mišići 30 %, krv 26 %, bubrezi 25 %, koža 20,6 %, crijeva 18 %, pluća 17,7 %, gušterača 17 %, kosti 13,9%, živčani sustav 3,9 %, srce 3,6 %


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Porodica travara Asima Kljuna upozorava: Pojavili se prevaranti, terapije uzimati samo kod Asimovog sina Semira!

Prvog dana nove, 2016. godine, mnoge je zatekla vijest da je poznati travar, Asim Kljun, zauvijek napustio ovaj svijet. Njegov odlazak s ovog svijeta, kako saznajemo, neki su pokušali iskoristiti za raznorazne malverzacije, koje bi mogle biti kobne za Asimove pacijente, neke nove ali i one koje je Asimova smrt zatekla u sred, na početku ili pri kraju trerapije. Zato, porodica Asima Kljuna javnost upozorava: “Prije svega želimo da uputimo iskrene izraze zahvalnosti za podršku koju ste nam pružili u najtežem trenutku. Divno je bilo vidjeti izraze duboke boli i iskrene sućuti iz svih krajeva svijeta. Još jednom hvala svima! Ovim putem želimo da obavijestimo sve klijente koje je Asimova smrt zatekla u nedovršenoj fazi liječenja, da nastavak terapije mogu obezbijediti pozivom na neki od ranije poznatih brojeva, bilo u BiH (062/284-179) ili u Crnoj Gori (00 382 69 331 835). Naime, ekipa koja je zajedno sa Asimom radila na prikupljanju, sortiranju, obradi i kombinovanju iscjeljite

Znate li zašto je zdravo čuvati vodu u bakarnim posudama?

Ayurvedski tekstovi preporučuju pijenje vode čuvane u bakarnim posudama, jer se veruje da bakar ima antimikrobna, antioksidativna, antikancerogena i protivupalna svojstva. On je mineral esencijalan za naše telo, a medicinske su studije dokazale prednosti pijenja vode držane u bakarnim bokalima. Prema studiji iz 2012. godine, skladištenje kontaminirane vode u bakarnim loncima do 16 sati na sobnoj temperaturi, znatno smanjuje prisutnost štetnih mikroba, toliko da su istraživači zaključili da je bakar rešenje za pročišćavanje pitke vode od mikroba, posebno u zemljama u razvoju. Drugo istraživanje je pokazalo da su bakarne površine u bolnici ubile 97% ICU bakterija koje mogu izazvati infekcije, što je rezultovalo u 40% smanjenja stope zaraze. Sadhguru, indijski yogi, mistik, filantrop, rekao je, “Ako držite u bakarnoj posudi, najbolje preko noći ili najmanje četiri sata, voda od bakra poprima određene kvalitete koji su prvenstveno dobre za vašu jetru, ali za i vaše zdravlje i e

Proverena i uspešna mešavina lekovitog bilja i čaj za miome na materici, ciste i polipe, hiperplazije i poliistične jajnike

Čaj za miome na materici i ciste BioMiom je provereno dobar i potvrdjen čaj za ženske probleme koji je dao izvanredne rezultate u praksi. Savremena žena usled loše ishrane, unosa hormona, stresa i prekomerne upotrebe masnoća i životinjskih proteina postaje sve osetljivija u predelu urogenitalnih organa. Masovna je pojava da žene dobijaju miome, ciste, polipe, da imaju česte upale jajnika, da su im jajnici policistični, i da te tegobe prerastaju u hronične tegobe. Čaj za miome na materici, ciste, upale jajnika, polipe i ženske probleme BioMiom je već dugo godina prisutno rešenje za ženske probleme koje postoji na tržištu i daje odlične rezultate. Šta je miom i kako nastaje? Myoma, miom je benigna neoplazma – tumor, nastala umnožavanjem mišićnih ćelija. Postoje sledeći oblici mioma; fibroleiomyoma, tumor koji je sastavljen od glatkih mišićnih vlakana i vezivnog tkiva; leiomyom ili lejomiom je benigni tumor koji potiče od glatkih mišića i raste ekspanzivno u obliku okruglastog čvor