Preskoči na glavni sadržaj

Test koji otkriva jesmo li blizu smrti: Ne osjećate ove mirise? Ostalo vam je najviše pet godina života….

tretman-velika_498317S1

Imate više od 50 godina? Slabi vam osjet njuha? Prema najnovijem istraživanju provedeno na Sveučilištu u Chicagu, radi se o zabrinjavajućem znaku da vam je ostalo manje od pet godina života.

Objavljeno u naučnom časopisu PLOS ONE, novo istraživanje pokazalo je da je 39% osoba koje su pale na jednostavnom testu osjeta mirisa preminulo unutar pet godina od testiranja. U istom periodu, preminule je samo 19% onih koji su imali mali gubitak njuha, i samo 10% onih koji su imali potpuno zdrav osjet njuha.

U istraživanju su naučnici koristili mirisne štapiće – nalik flomasterima, samo s mirisima umjesto boja. Radilo se o pet jednostavnih mirisa: pepermint, naranča, riba, ruža i koža.

Većina od 3005 sudionika istraživanja imalo je zdrav osjet mirisa – prepoznali su sve mirise, ili barem četiri od pet. Oko 20% prepoznalo je dva ili tri mirisa, a 3,5% prepoznalo je jedan ili nijedan miris.

Pet godina nakon prvog dijela testiranja, istraživači su pažljivo provjerili tko je od sudionika još uvijek živ, a rezultati su pokazali da su otkrili dosad najpouzdaniji način za predviđanje skore smrti – jedini pouzdaniji znak je teško oštećenje jetre, koji rijetko kad prolazi nezapažen. No, s druge strane, gubitak osjeta njuha često je nešto ćemu stariji ljudi ne pridaju posebnu pažnju.

– Gubitak njuha je poput kanarinca u rudniku, rekao je glavni autor istraživanja Jayant M. Pinto, profesor kirurgije na Sveučilištu u Chicagu.

– Ne uzrokuje smrt sam po sebi, ali je glasnik, rano upozorenje da je nešto u organizmu gadno pošlo po zlu, da je nastala šteta. Naše otkriće moglo bi postati korisni klinički test, brz i jednostavan način identificirati pacijente s najvećim rizikom, rekao je Pinto.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVI LISTOVI SU NAM NA DOHVAT RUKE,A NOVA ISTRAŽIVANJA ŠOKIRAJU KOLIKU LJEKOVITOST IMAJU!

U listu vinove loze ima dosta vitamina C, E, A, K i B6, kao i niacina, željeza, vlakana, riboflavina, folata, kalcijuma, magnezijuma, bakra i mangana. Koristi se kao protivupalno i sredstvo za bolju cirkulaciju.

Protivupalno djelovanje

Listovi vinove loze imaju blago protivupalno djelovanje.

Hronična upala je uzročnik mnogih ozbiljnih bolesti, kao što su bolesti srca, mnoge vrste raka i Alzheimerova bolest, ali i artritisa, te bolesti probavnog sistema, poput Crohnove bolesti.

Dok životni stil i genetika pridonose razvoju hroničnih upala, ishrana koja je bogata protivupalnim namirnicama najbolja je strategija za smanjenje dugoročnih rizika od bolesti.
Hronična venska insuficijencija

Prema istraživanju sprovedenom 2010. na Odjeljenju za dermatologiju Univerziteta u Freiburgu, biljni ekstrakti iz vinove loze smanjuju edem u bolesnika s hroničnom venskom insuficijencijom. To je stanje koje karakteristiše problem povratka krvi iz nogu nazad u srce. Kad se krv teško vraća u srce, noge mog…

Pomaže u menopauzi,liječi astmu, čisti krv i jetru! CVIJET BOLJI OD HORMONA

Budući da sadrži izoflavone, crvena djetelina (Trifolium pratense) koristi se decenijama kao lijek za ublažavanje simptoma menopauze, pa je zbog svojih ljekovitih svojstava ova vrsta deteline prirodna alternativa tradicionalnoj hormonskoj terapiji. Pored toga, ima priznato mjesto u širokoj lepezi ljekovitih biljaka za liječenje mnogih bolesti.

Zdravstvene prednosti povezane s crvenom detelinom su brojne: korisna je u liječenju bronhitisa i astme, a izvrstan je i prirodni protivupalni lijek. Koristi i onima koji pate od osteoporoze jer izoflavoni skriveni u ljekovitoj biljci djeluju kao fitoestrogeni koji mogu pomoći u izgradnji gustoće kostiju. Osim toga, crvena detelina poboljšava cirkulaciju, povećava nivo dobrog holesterola u organizmu i jača arterije. Riječ je, takođe, o izvrsnom prečišćivaču krvi i jetre.

Tako, kažu, da kombinovana u istoj razmeri sa čičkom, štavljem, korijenom maslačka, žutom ružicom liječi i kancerozne tumore.

Kod raka grkljana koristi se jači čaj za ispiranje…

ZA SVAKU BOLJKU: URADITE UNUTRAŠNJU OPERACIJU ORGANIZMA I TO BEZ NOŽA!

Priroda umije jednim te istim sredstvom i uništiti i lječiti. Njene metode čovjek teško usvaja i sporo shvaća. Možda je to posljedica slabog poznavanja zakona prirode, jer priroda dobro čuva svoje tajne.Zato trebamo još puno učiti od nje. Međutim, i ako upoznamo njene tajne – ne slijedimo ih. Prilikom posta daje se dugotrajna pošteda svim organima tijela. Post je naročito koristan organima za probavu, koji dobivaju mogućnost obnavljanja. Post ima veliki utjecaj na stanje krvotoka.

Zakone prirode treba upoznati, živjeti s njima i poštovati ih. Na taj način prirodu možemo višestruko koristiti za svoje potrebe, odnosno za potrebe čovječanstva.

U drugoj polovini 19. stoljeća prof. Pušutin počeo je među prvima ispitivati mehanizam djelovanja posta. On je otkrio da je post stanje organizma u kojem se njegovi “rashodi” ne nadoknađuju potpuno. Zbog toga je organizam prinuđen funkcionirati na račun svojih vlastitih rezervi.
Brojni efekti

Istraživanja su pokazala da je pokretač gladi sam centa…