petak, 15. svibnja 2015.

SPASITE SI ŽIVOT: 6 namirnica koje će vas zaštititi od raka, srčanog i moždanog udara



Ekspertica za mršavljenje, doktorica Sally Norton otkrila je koje namirnice mogu ući u top šest. Neke imaju visok udio antioksidansa, dok druge smanjuju rizik od srčanog udara.

Trešnje

Sadrže visoku razinu antioksidansa stoga djeluju anti-upalno, poiču san i ubrzavaju oporavak nakon sportskih napora. Studije su pokazale kako povećan unos trešanja u organizam može pomoći pri smanjenju određenih nuspojava nakon napornog treninga kao što su bolovi u mišićima, upale mišića i slabost.

Avokado

Obiluju zdravim, mono-zasićenim, mastima koje snižavaju loš kolesterol. Time se smanjuje i rizik od srčanog i moždanog udara. Naime, nedavno istraživanje pokazalo je kako jedan avokado dnevno u kombinaciji s prehranom koja umjereno sadrži masti, može sniziti razinu lošeg kolesterola više i bolje nego da jedete namirnice s niskim ili umjerenim udjelom masti, ali bez avokada.

Brusnice

One se od davnina koriste kao pomoć protiv infekcija urinarnog trakta. No, istraživanja su pokazala da ove bobice imaju i niz drugih blagodati. Odlične su za srce i oralno zdravlje, pomažu u sprečavanju određenih vrsta raka, smanjuju infekcije. Brusnice, naime, sadrže polifenol koji ima antioksidativna, protuupalna i antimikrobna svojstva. No, sa sokovima od brusnice valja pripaziti jer su često puni šećera.

Borovnice

S obzirom da sadrže visoke razine antioksidansa, vitamina i minerala, borovnice su povezane sa svim vrstama zdravstvenih prednosti, uključujući zdravlje srca, prevenciju raka, poboljšane funkcije mozga i poboljšan vid. Neka istraživanja su čak pokazala da antioksidansi koji se nalaze u borovnicama mogu odgoditi proces starenja.

Sjemenke bundeve

Sadrže velike količine proteina, vlakana, mangana, magnezija, fosfora. Iznimno su bogate cinkom koji je bitan za imunitet, razvoj i podjelu stanica u organizmu, spavanje, raspoloženje, vid i kožu.

Chia sjemenke

Obiluju antioksidansima, topivim vlaknima i mineralima. Osim toga, odličan su izvor omega-3 masnih kiselina i sadrže više kalcija od mlijeka.

Nema komentara:

Objavi komentar