Preskoči na glavni sadržaj

Poslije ovog teksta nikada više nećete tražiti da vam stave led u piće

Leti se u pića po pravilu dodaje led, ali on nije ni približno čist kako izgleda i može biti uzročnik raznih bolesti, tvrde stručnjaci za Huffington Post.Stručnjak za infektivne bolesti iz klinike Mayo, dr. Pritish Tosh upozorava da pića s ledom ne štete samo grlu već mogu da budu i opasna za zdravlje.

Bakterije

Iako svaka zemlja ima propise koji ograničavaju količinu patogenih bakterija u vodi iz slavine, u više od 72,2 odsto uzoraka leda u kafićima i restoranima mogu da se pronađu patogene bakterije.

– Voda nije prljava sama po sebi, a bakterije u nju najčešće dolaze preko ledomata, gde mogu da se akumuliju – kaže Tosh.

Ipak, ni to nije tolika pretnja zdravlju jer su koncentracije tih mikroorganizama ograničene, a do kontaminacije najčešće dolazi usled rukovanja ledom. Tako su brojne studije potvrdile da se u uzorcima leda redovno nalaze tragovi mikroba, poput bakterije ešerihije , “Helicobacter pylori” i “Listera monocytogenes”.

Bakterije koje se nalaze u ledomatima ljudi popiju, a kako se led najčešće dodaje “golim” rukama na njemu završi i plesan, bakterija ešerihija, pa čak i fekalije.

Ni led koji se pravi kod kuće nije siguran od bakterija, jer odlaganjem posudica za led na prljave radne površine, kao i vađenjem leda prljavim rukama on može da se kontaminira.
Pre svakog punjenja posudica za led vodom, poželjno ih je dobro oprati i osušiti, kao i izbegavati direktno diranje leda rukama. Radije koristite kašičice, a pre vađenja obavezno dobro operite ruke da bi smanjili mogućnost zaraze.

Plesan
Na aparatima u kojima se pravi led vrlo je česta buđ i gljivice, jer vlažno okruženje podstiče njihov rast. Ako su frižideri i ledomati sve vreme uključeni, hladnoća će sprečiti njihov razvoj. Problem se javlja s onim aparatima koji se pale nakon dugo vremena, poput frižidera u vikendici, gde će koncentracija buđi i gljivica biti veća.

Sanitarne inspekcije treba da osiguraju redovnu čistoću ledomata u kafićima, no ipak analize pokazuju da se u oko 10 odsto uzoraka leda mogu pronaći ostaci gljivica “Candida Albicanis”, koja može da zada zdravstvene probleme.

Sve što je na prljavim rukama, pa i ostaci fekalija
Najveći problem je nepravilno odlaganje hvataljki za led kojima se on stavlja u piće, kao i uzimanje leda golim rukama. Na primer, ako se hvataljka za led odloži na radnu površinu gde se istovremeno reže limun, ostavljaju prljave boce kao i neoprani sudovi, kontaminacija je lako moguća.

Ako konobar nije oprao ruke, vi ne morate ništa da primetiti na svom piću, ali ono bi zaista moglo da bude smrtonosno, upozorava mikrobiolog Debra Huffman sa univerziteta Južna Florida. Tako u piće mogu da dospeju i ostaci fekalija, ali i različite otporne bakterije koje je nemoguće uočiti očima.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Porodica travara Asima Kljuna upozorava: Pojavili se prevaranti, terapije uzimati samo kod Asimovog sina Semira!

Prvog dana nove, 2016. godine, mnoge je zatekla vijest da je poznati travar, Asim Kljun, zauvijek napustio ovaj svijet. Njegov odlazak s ovog svijeta, kako saznajemo, neki su pokušali iskoristiti za raznorazne malverzacije, koje bi mogle biti kobne za Asimove pacijente, neke nove ali i one koje je Asimova smrt zatekla u sred, na početku ili pri kraju trerapije. Zato, porodica Asima Kljuna javnost upozorava: “Prije svega želimo da uputimo iskrene izraze zahvalnosti za podršku koju ste nam pružili u najtežem trenutku. Divno je bilo vidjeti izraze duboke boli i iskrene sućuti iz svih krajeva svijeta. Još jednom hvala svima! Ovim putem želimo da obavijestimo sve klijente koje je Asimova smrt zatekla u nedovršenoj fazi liječenja, da nastavak terapije mogu obezbijediti pozivom na neki od ranije poznatih brojeva, bilo u BiH (062/284-179) ili u Crnoj Gori (00 382 69 331 835). Naime, ekipa koja je zajedno sa Asimom radila na prikupljanju, sortiranju, obradi i kombinovanju iscjeljite

Znate li zašto je zdravo čuvati vodu u bakarnim posudama?

Ayurvedski tekstovi preporučuju pijenje vode čuvane u bakarnim posudama, jer se veruje da bakar ima antimikrobna, antioksidativna, antikancerogena i protivupalna svojstva. On je mineral esencijalan za naše telo, a medicinske su studije dokazale prednosti pijenja vode držane u bakarnim bokalima. Prema studiji iz 2012. godine, skladištenje kontaminirane vode u bakarnim loncima do 16 sati na sobnoj temperaturi, znatno smanjuje prisutnost štetnih mikroba, toliko da su istraživači zaključili da je bakar rešenje za pročišćavanje pitke vode od mikroba, posebno u zemljama u razvoju. Drugo istraživanje je pokazalo da su bakarne površine u bolnici ubile 97% ICU bakterija koje mogu izazvati infekcije, što je rezultovalo u 40% smanjenja stope zaraze. Sadhguru, indijski yogi, mistik, filantrop, rekao je, “Ako držite u bakarnoj posudi, najbolje preko noći ili najmanje četiri sata, voda od bakra poprima određene kvalitete koji su prvenstveno dobre za vašu jetru, ali za i vaše zdravlje i e

Proverena i uspešna mešavina lekovitog bilja i čaj za miome na materici, ciste i polipe, hiperplazije i poliistične jajnike

Čaj za miome na materici i ciste BioMiom je provereno dobar i potvrdjen čaj za ženske probleme koji je dao izvanredne rezultate u praksi. Savremena žena usled loše ishrane, unosa hormona, stresa i prekomerne upotrebe masnoća i životinjskih proteina postaje sve osetljivija u predelu urogenitalnih organa. Masovna je pojava da žene dobijaju miome, ciste, polipe, da imaju česte upale jajnika, da su im jajnici policistični, i da te tegobe prerastaju u hronične tegobe. Čaj za miome na materici, ciste, upale jajnika, polipe i ženske probleme BioMiom je već dugo godina prisutno rešenje za ženske probleme koje postoji na tržištu i daje odlične rezultate. Šta je miom i kako nastaje? Myoma, miom je benigna neoplazma – tumor, nastala umnožavanjem mišićnih ćelija. Postoje sledeći oblici mioma; fibroleiomyoma, tumor koji je sastavljen od glatkih mišićnih vlakana i vezivnog tkiva; leiomyom ili lejomiom je benigni tumor koji potiče od glatkih mišića i raste ekspanzivno u obliku okruglastog čvor