srijeda, 13. svibnja 2015.

Poslije ovog teksta nikada više nećete tražiti da vam stave led u piće

Leti se u pića po pravilu dodaje led, ali on nije ni približno čist kako izgleda i može biti uzročnik raznih bolesti, tvrde stručnjaci za Huffington Post.Stručnjak za infektivne bolesti iz klinike Mayo, dr. Pritish Tosh upozorava da pića s ledom ne štete samo grlu već mogu da budu i opasna za zdravlje.

Bakterije

Iako svaka zemlja ima propise koji ograničavaju količinu patogenih bakterija u vodi iz slavine, u više od 72,2 odsto uzoraka leda u kafićima i restoranima mogu da se pronađu patogene bakterije.

– Voda nije prljava sama po sebi, a bakterije u nju najčešće dolaze preko ledomata, gde mogu da se akumuliju – kaže Tosh.

Ipak, ni to nije tolika pretnja zdravlju jer su koncentracije tih mikroorganizama ograničene, a do kontaminacije najčešće dolazi usled rukovanja ledom. Tako su brojne studije potvrdile da se u uzorcima leda redovno nalaze tragovi mikroba, poput bakterije ešerihije , “Helicobacter pylori” i “Listera monocytogenes”.

Bakterije koje se nalaze u ledomatima ljudi popiju, a kako se led najčešće dodaje “golim” rukama na njemu završi i plesan, bakterija ešerihija, pa čak i fekalije.

Ni led koji se pravi kod kuće nije siguran od bakterija, jer odlaganjem posudica za led na prljave radne površine, kao i vađenjem leda prljavim rukama on može da se kontaminira.
Pre svakog punjenja posudica za led vodom, poželjno ih je dobro oprati i osušiti, kao i izbegavati direktno diranje leda rukama. Radije koristite kašičice, a pre vađenja obavezno dobro operite ruke da bi smanjili mogućnost zaraze.

Plesan
Na aparatima u kojima se pravi led vrlo je česta buđ i gljivice, jer vlažno okruženje podstiče njihov rast. Ako su frižideri i ledomati sve vreme uključeni, hladnoća će sprečiti njihov razvoj. Problem se javlja s onim aparatima koji se pale nakon dugo vremena, poput frižidera u vikendici, gde će koncentracija buđi i gljivica biti veća.

Sanitarne inspekcije treba da osiguraju redovnu čistoću ledomata u kafićima, no ipak analize pokazuju da se u oko 10 odsto uzoraka leda mogu pronaći ostaci gljivica “Candida Albicanis”, koja može da zada zdravstvene probleme.

Sve što je na prljavim rukama, pa i ostaci fekalija
Najveći problem je nepravilno odlaganje hvataljki za led kojima se on stavlja u piće, kao i uzimanje leda golim rukama. Na primer, ako se hvataljka za led odloži na radnu površinu gde se istovremeno reže limun, ostavljaju prljave boce kao i neoprani sudovi, kontaminacija je lako moguća.

Ako konobar nije oprao ruke, vi ne morate ništa da primetiti na svom piću, ali ono bi zaista moglo da bude smrtonosno, upozorava mikrobiolog Debra Huffman sa univerziteta Južna Florida. Tako u piće mogu da dospeju i ostaci fekalija, ali i različite otporne bakterije koje je nemoguće uočiti očima.

Nema komentara:

Objavi komentar