Preskoči na glavni sadržaj

Poslije ovog teksta nikada više nećete tražiti da vam stave led u piće

Leti se u pića po pravilu dodaje led, ali on nije ni približno čist kako izgleda i može biti uzročnik raznih bolesti, tvrde stručnjaci za Huffington Post.Stručnjak za infektivne bolesti iz klinike Mayo, dr. Pritish Tosh upozorava da pića s ledom ne štete samo grlu već mogu da budu i opasna za zdravlje.

Bakterije

Iako svaka zemlja ima propise koji ograničavaju količinu patogenih bakterija u vodi iz slavine, u više od 72,2 odsto uzoraka leda u kafićima i restoranima mogu da se pronađu patogene bakterije.

– Voda nije prljava sama po sebi, a bakterije u nju najčešće dolaze preko ledomata, gde mogu da se akumuliju – kaže Tosh.

Ipak, ni to nije tolika pretnja zdravlju jer su koncentracije tih mikroorganizama ograničene, a do kontaminacije najčešće dolazi usled rukovanja ledom. Tako su brojne studije potvrdile da se u uzorcima leda redovno nalaze tragovi mikroba, poput bakterije ešerihije , “Helicobacter pylori” i “Listera monocytogenes”.

Bakterije koje se nalaze u ledomatima ljudi popiju, a kako se led najčešće dodaje “golim” rukama na njemu završi i plesan, bakterija ešerihija, pa čak i fekalije.

Ni led koji se pravi kod kuće nije siguran od bakterija, jer odlaganjem posudica za led na prljave radne površine, kao i vađenjem leda prljavim rukama on može da se kontaminira.
Pre svakog punjenja posudica za led vodom, poželjno ih je dobro oprati i osušiti, kao i izbegavati direktno diranje leda rukama. Radije koristite kašičice, a pre vađenja obavezno dobro operite ruke da bi smanjili mogućnost zaraze.

Plesan
Na aparatima u kojima se pravi led vrlo je česta buđ i gljivice, jer vlažno okruženje podstiče njihov rast. Ako su frižideri i ledomati sve vreme uključeni, hladnoća će sprečiti njihov razvoj. Problem se javlja s onim aparatima koji se pale nakon dugo vremena, poput frižidera u vikendici, gde će koncentracija buđi i gljivica biti veća.

Sanitarne inspekcije treba da osiguraju redovnu čistoću ledomata u kafićima, no ipak analize pokazuju da se u oko 10 odsto uzoraka leda mogu pronaći ostaci gljivica “Candida Albicanis”, koja može da zada zdravstvene probleme.

Sve što je na prljavim rukama, pa i ostaci fekalija
Najveći problem je nepravilno odlaganje hvataljki za led kojima se on stavlja u piće, kao i uzimanje leda golim rukama. Na primer, ako se hvataljka za led odloži na radnu površinu gde se istovremeno reže limun, ostavljaju prljave boce kao i neoprani sudovi, kontaminacija je lako moguća.

Ako konobar nije oprao ruke, vi ne morate ništa da primetiti na svom piću, ali ono bi zaista moglo da bude smrtonosno, upozorava mikrobiolog Debra Huffman sa univerziteta Južna Florida. Tako u piće mogu da dospeju i ostaci fekalija, ali i različite otporne bakterije koje je nemoguće uočiti očima.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVI LISTOVI SU NAM NA DOHVAT RUKE,A NOVA ISTRAŽIVANJA ŠOKIRAJU KOLIKU LJEKOVITOST IMAJU!

U listu vinove loze ima dosta vitamina C, E, A, K i B6, kao i niacina, željeza, vlakana, riboflavina, folata, kalcijuma, magnezijuma, bakra i mangana. Koristi se kao protivupalno i sredstvo za bolju cirkulaciju.

Protivupalno djelovanje

Listovi vinove loze imaju blago protivupalno djelovanje.

Hronična upala je uzročnik mnogih ozbiljnih bolesti, kao što su bolesti srca, mnoge vrste raka i Alzheimerova bolest, ali i artritisa, te bolesti probavnog sistema, poput Crohnove bolesti.

Dok životni stil i genetika pridonose razvoju hroničnih upala, ishrana koja je bogata protivupalnim namirnicama najbolja je strategija za smanjenje dugoročnih rizika od bolesti.
Hronična venska insuficijencija

Prema istraživanju sprovedenom 2010. na Odjeljenju za dermatologiju Univerziteta u Freiburgu, biljni ekstrakti iz vinove loze smanjuju edem u bolesnika s hroničnom venskom insuficijencijom. To je stanje koje karakteristiše problem povratka krvi iz nogu nazad u srce. Kad se krv teško vraća u srce, noge mog…

Pomaže u menopauzi,liječi astmu, čisti krv i jetru! CVIJET BOLJI OD HORMONA

Budući da sadrži izoflavone, crvena djetelina (Trifolium pratense) koristi se decenijama kao lijek za ublažavanje simptoma menopauze, pa je zbog svojih ljekovitih svojstava ova vrsta deteline prirodna alternativa tradicionalnoj hormonskoj terapiji. Pored toga, ima priznato mjesto u širokoj lepezi ljekovitih biljaka za liječenje mnogih bolesti.

Zdravstvene prednosti povezane s crvenom detelinom su brojne: korisna je u liječenju bronhitisa i astme, a izvrstan je i prirodni protivupalni lijek. Koristi i onima koji pate od osteoporoze jer izoflavoni skriveni u ljekovitoj biljci djeluju kao fitoestrogeni koji mogu pomoći u izgradnji gustoće kostiju. Osim toga, crvena detelina poboljšava cirkulaciju, povećava nivo dobrog holesterola u organizmu i jača arterije. Riječ je, takođe, o izvrsnom prečišćivaču krvi i jetre.

Tako, kažu, da kombinovana u istoj razmeri sa čičkom, štavljem, korijenom maslačka, žutom ružicom liječi i kancerozne tumore.

Kod raka grkljana koristi se jači čaj za ispiranje…

ZA SVAKU BOLJKU: URADITE UNUTRAŠNJU OPERACIJU ORGANIZMA I TO BEZ NOŽA!

Priroda umije jednim te istim sredstvom i uništiti i lječiti. Njene metode čovjek teško usvaja i sporo shvaća. Možda je to posljedica slabog poznavanja zakona prirode, jer priroda dobro čuva svoje tajne.Zato trebamo još puno učiti od nje. Međutim, i ako upoznamo njene tajne – ne slijedimo ih. Prilikom posta daje se dugotrajna pošteda svim organima tijela. Post je naročito koristan organima za probavu, koji dobivaju mogućnost obnavljanja. Post ima veliki utjecaj na stanje krvotoka.

Zakone prirode treba upoznati, živjeti s njima i poštovati ih. Na taj način prirodu možemo višestruko koristiti za svoje potrebe, odnosno za potrebe čovječanstva.

U drugoj polovini 19. stoljeća prof. Pušutin počeo je među prvima ispitivati mehanizam djelovanja posta. On je otkrio da je post stanje organizma u kojem se njegovi “rashodi” ne nadoknađuju potpuno. Zbog toga je organizam prinuđen funkcionirati na račun svojih vlastitih rezervi.
Brojni efekti

Istraživanja su pokazala da je pokretač gladi sam centa…