Preskoči na glavni sadržaj

Pogledajte spisak namirnica koje ne bi trebalo podgijavati

Juče skuvano povrće danas možete da pojedete u obliku hladne salate sa maslinovim uljem i limunom, ali nikako ne bi trebalo da ga podgrijavate. Nutricionista Milka Raičević kaže da isto pravilo važi i za meso, ali i za mnoge druge namirnice.

Pasulj

Zaboravite na podgrijavanje

Najbolje bi bilo da se ništa ne podgrijava, jer svaki put kada zagrijete hranu dolazi do drugačije hemijske reakcije. Naravno, ne zavisi sve od podgrijavanja, već i od toga koliko dugo je hrana stajala, da li je bila u frižideru i da li ste je čuvali ispravno, sa folijom ili poklopcem – kaže nutricionista.

Iako se ne savjetuje grijanje bilo koje namirnice, najgori je spanać.

Spanać i generalno zeleno lisnato povrće nikad ne smijete da podgrijavate, jer tu dolazi do najvećih hemijskih promjena. Može čak da bude i toksično. Stajanjem dolazi do promjena na zelenom lisnatom povrću, ali kada pogledate, na primjer, zelenu salatu, sve te promjene se odmah vide i vi je nećete pojesti. Kod spanaća se to ne vidi baš tako lako – objašnjava Milka Raičević.
Ni pasulj nije za ponovno grijanje

A zanimljivo je da ni pasulj ne bi trebalo da podgrijavamo.

Iako se to kod nas radi, pa se pasulj podgrijava danima, zapravo je on idealan na sobnoj temperaturi. To znači da možete da ga ostavite da prenoći u frižideru, a onda izvadite porciju i ostavite da se sam ugrije. Ovo sve važi i za podgrijavanje u mikrotalasnoj pećnici – ističe naša sagovornica.
Ovo nikako nemojte podgrijavati

Na ovoj listi bi trebalo da se nađe i karfiol i sve ostale namirnice koje sadrže sumpor.
Ni pečurke ne smijete da grijete, a isto vaći i za meso, posebno ono sa roštilja. Grašak, paprika, mliječni proizvodi, razne repe i krompir takođe.

Integralne žitarice, bilo da se radi o ječmu, pšenici ili bilo kojoj drugoj, gube najmanje nutritivne vrijednosti ovim putem, ali se ipak ne savetuje ponovno grijanje. Svi mi ponekad grijemo i hleb, a za to postoji mnogo bolja alternativa. Jednostavno ga uvijte u foliju i ostavite da stoji na radijatoru. Tako će dugo biti dopao i svjež – ističe Raičević, dodajući da to ne važi za tostiranje hleba, koje se preporučuje.

A šta da radite sa graškom od juče koji ne smijete da podgrijavate? Jednostavno, napravite salatu. Nutricionista savjetuje hladnu salatu, koja može da se napravi gotovo od svakog povrća, uz dodatak malo maslinovog ulja, limuna i začina po želji. Dodjate i kuvano meso koje vam je ostalo i uživajte u zdravom i brzom obroku.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Čaj za šum u uhu (zvonjenje)

Jedan zdravstveni problem prouzrokuje drugi.
Zujanje u ušima, poznato kao tinitus, više je svojstveno muškarcima srednjih godina. Ono se definiše kao osećaj zvuka bez prisustva spoljašnjeg zvučnog stimulansa.

Zapravo, čovjek čuje ono čega nema. Statistika pokazuje da se kod 10 % odraslih osoba javlja zujanje u ušima.

Uzroci mogu biti razni poput promijena na krvnim žilama glave i vrata, grčenja mišića srednjeg uha, oboljenja u samom uhu. Ono što još može izazivati tinitus jesu multriplaskleroza, infektivna oboljenja, sifilis ali i pojedini lijekovi. U slučaju da dođe do toga, konsultujte se sa ljekarom, kako bi vam prepisao drugu terapiju.

Problem zujanja u ušima imaju ljudi sa lošom cirkulacijom, i zbog toga se njima savetuje da izbace kofein, cigarete, alkohol i manji unos soli u organizam. U slučaju da vam se nakupio vosak u ušima, pojavljuje se zujanje.

Niti unutar pužnice se nazivaju ćelijama kose i nalikuju sitnim dlačicama. Kreču se sa tečnošću unutar pužnice i prenose elektri…

Pomaže u menopauzi,liječi astmu, čisti krv i jetru! CVIJET BOLJI OD HORMONA

Budući da sadrži izoflavone, crvena djetelina (Trifolium pratense) koristi se decenijama kao lijek za ublažavanje simptoma menopauze, pa je zbog svojih ljekovitih svojstava ova vrsta deteline prirodna alternativa tradicionalnoj hormonskoj terapiji. Pored toga, ima priznato mjesto u širokoj lepezi ljekovitih biljaka za liječenje mnogih bolesti.

Zdravstvene prednosti povezane s crvenom detelinom su brojne: korisna je u liječenju bronhitisa i astme, a izvrstan je i prirodni protivupalni lijek. Koristi i onima koji pate od osteoporoze jer izoflavoni skriveni u ljekovitoj biljci djeluju kao fitoestrogeni koji mogu pomoći u izgradnji gustoće kostiju. Osim toga, crvena detelina poboljšava cirkulaciju, povećava nivo dobrog holesterola u organizmu i jača arterije. Riječ je, takođe, o izvrsnom prečišćivaču krvi i jetre.

Tako, kažu, da kombinovana u istoj razmeri sa čičkom, štavljem, korijenom maslačka, žutom ružicom liječi i kancerozne tumore.

Kod raka grkljana koristi se jači čaj za ispiranje…

OVI LISTOVI SU NAM NA DOHVAT RUKE,A NOVA ISTRAŽIVANJA ŠOKIRAJU KOLIKU LJEKOVITOST IMAJU!

U listu vinove loze ima dosta vitamina C, E, A, K i B6, kao i niacina, željeza, vlakana, riboflavina, folata, kalcijuma, magnezijuma, bakra i mangana. Koristi se kao protivupalno i sredstvo za bolju cirkulaciju.

Protivupalno djelovanje

Listovi vinove loze imaju blago protivupalno djelovanje.

Hronična upala je uzročnik mnogih ozbiljnih bolesti, kao što su bolesti srca, mnoge vrste raka i Alzheimerova bolest, ali i artritisa, te bolesti probavnog sistema, poput Crohnove bolesti.

Dok životni stil i genetika pridonose razvoju hroničnih upala, ishrana koja je bogata protivupalnim namirnicama najbolja je strategija za smanjenje dugoročnih rizika od bolesti.
Hronična venska insuficijencija

Prema istraživanju sprovedenom 2010. na Odjeljenju za dermatologiju Univerziteta u Freiburgu, biljni ekstrakti iz vinove loze smanjuju edem u bolesnika s hroničnom venskom insuficijencijom. To je stanje koje karakteristiše problem povratka krvi iz nogu nazad u srce. Kad se krv teško vraća u srce, noge mog…