Preskoči na glavni sadržaj

POGLEDAJTE OVIH 5 DIJELOVA SVOG TIJELA I DOZNAJTE UPOZORAVAJU LI NA MOGUĆU BOLEST: Vrat, gležnjevi, mišići, bokovi, stomak

Ugledali ste odraz svog tijela u ogledalu i razočarano zaključili kako vam je struk izgubio nekadašnju formu? Varate se ako mislite da je "šlauf" tek stvar estetike.

 On zapravo puno govori o zdravstvenom stanju našeg organizma, baš kao i debljina vrata, nogu ili pak silueta u obliku krušk

"Šlauf" oko struka

Naslage sala oko struka koje popularno nazivamo „pivskim stomakom" ili pak „ljubavnim jastukom" nisu tek bezazleni višak nakupljene masnoće već znak zdravstvenog rizika.

Naime, kod ljudi prosječne tjelesne težine koje imaju takozvani „šlauf" oko struka, postoji veći rizik od smrti uzrokovane srčanim bolestima nego kod gojaznih osoba.

Trbušna masnoća povezana je sa dijabetesom, bolestima srca i krvnih sudova pa čak i astmom.

Poremećaj koji se stručno naziva metabolički sindrom obuhvata žene čiji je struk širi od 88 centimetara i muškarce sa strukom širim od 102 centimetra. Taj poremećaj novog doba karakterišu prekomjerna količina sala u području struka, gojaznost, povišeni krvni pritisak, povišen holesterol i višak šećera u krvi.

Iako je zastupljeniji kod stanovništa u godinama, metabolički sindrom se češće se javlja i kod mlađe populacije. Takve osobe morale bi da se češće testiraju na dijabetes kao i da promijene svoje prehrambene navike i način života. Pogledajte kako vam stoji kaiš – ukoliko je visoko iznad struka ili je pak spušten previše nisko i ne vidi se od sala – to je znak da imate šlauf.

Šta sve krije silueta u obliku kruške

Za žene koje imaju šire bokove od ramena kaže se kako su građene poput kruške. Osim što je znak ženstvenosti, kod žena sa ovakvom građom zabilježena je češća pojava osteoporoze, najvjerovatnije zbog viška kilograma u bokovima.

Pritom, masnoće koej se nakupljaju u zadnjici izlučuju veće količine određenog proteina koji se povezuje sa srčanim oboljenjima.

I mišići mogu biti faktor rizika

Ako su vam ruke i noge premršave usljed nedostatka mišićne mase, to je, kažu stručnjaci, faktor rizika od srčanih bolesti. Mišićna masa direktno utiče na zdravstveno stanje čovjeka i njegov životni vijek.

Kako starimo, tako postepeno gubimo mišićnu masu, a taj se proces sve više ubržava nakon četrdesete godine života. Međutim, niej sve tako crno jer se to može spriječiti. Pojedini sportisti su u svojim poznim godinama (čak i nakon sedamdesete) redovnim vježbanjem uspjeli da ponovo izgrade svoje mišiće. Uz dobar trening sve je moguće, potrebna je samo dobra volja uz koju ćete pomoći svom tijelu da bude zdravije i otpornije.

Zadebljani gležnjevi upozoravaju na rad bubrega

Ukoliko ste naslijedili široke gležnjeve, tu se ne može puno učiniti. Međutim, ukoliko primjećujete kako vam gležnjevi posljednjih nedjelja ili mjeseci otiču, to bi moglo značiti zadržavanje tečnosti u organizmu. Kod mnogih žena ta se pojava javlja tokom menstrualnog ciklusa, a kod nekih je to uzrokovano pretjeranom konzumacijom soli.

Učestalo zadržavanje tečnosti može biti znak srčanog obolenja ili pak bolesti bubrega.

I širina vrata govori o vašem zdravlju

Poput indeksa tjelesne mase, i volumen vrata jedan je od pokazatelja zdravstvenog stanja. Umjesto indeksa tjelesne mase, upravo se obim vrata može koristiti pri dijagnozi gojaznosti kod djece, dok je on takođe i pokazatelj rizika od kardiovaskularnih bolesti a povezan je i sa poremećajem spavanja – apnejom.

Kako najjednostavnije prepoznati promjene na vratu? Ukoliko vas zateže stara ogrlica ili pak kragna omiljene košulje – to je znak za uzbuni, dok za precizniji rezultat treba posegnuti za složenijim jednačinama za izračunavanje tjelesne masnoće.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVI LISTOVI SU NAM NA DOHVAT RUKE,A NOVA ISTRAŽIVANJA ŠOKIRAJU KOLIKU LJEKOVITOST IMAJU!

U listu vinove loze ima dosta vitamina C, E, A, K i B6, kao i niacina, željeza, vlakana, riboflavina, folata, kalcijuma, magnezijuma, bakra i mangana. Koristi se kao protivupalno i sredstvo za bolju cirkulaciju.

Protivupalno djelovanje

Listovi vinove loze imaju blago protivupalno djelovanje.

Hronična upala je uzročnik mnogih ozbiljnih bolesti, kao što su bolesti srca, mnoge vrste raka i Alzheimerova bolest, ali i artritisa, te bolesti probavnog sistema, poput Crohnove bolesti.

Dok životni stil i genetika pridonose razvoju hroničnih upala, ishrana koja je bogata protivupalnim namirnicama najbolja je strategija za smanjenje dugoročnih rizika od bolesti.
Hronična venska insuficijencija

Prema istraživanju sprovedenom 2010. na Odjeljenju za dermatologiju Univerziteta u Freiburgu, biljni ekstrakti iz vinove loze smanjuju edem u bolesnika s hroničnom venskom insuficijencijom. To je stanje koje karakteristiše problem povratka krvi iz nogu nazad u srce. Kad se krv teško vraća u srce, noge mog…

Pomaže u menopauzi,liječi astmu, čisti krv i jetru! CVIJET BOLJI OD HORMONA

Budući da sadrži izoflavone, crvena djetelina (Trifolium pratense) koristi se decenijama kao lijek za ublažavanje simptoma menopauze, pa je zbog svojih ljekovitih svojstava ova vrsta deteline prirodna alternativa tradicionalnoj hormonskoj terapiji. Pored toga, ima priznato mjesto u širokoj lepezi ljekovitih biljaka za liječenje mnogih bolesti.

Zdravstvene prednosti povezane s crvenom detelinom su brojne: korisna je u liječenju bronhitisa i astme, a izvrstan je i prirodni protivupalni lijek. Koristi i onima koji pate od osteoporoze jer izoflavoni skriveni u ljekovitoj biljci djeluju kao fitoestrogeni koji mogu pomoći u izgradnji gustoće kostiju. Osim toga, crvena detelina poboljšava cirkulaciju, povećava nivo dobrog holesterola u organizmu i jača arterije. Riječ je, takođe, o izvrsnom prečišćivaču krvi i jetre.

Tako, kažu, da kombinovana u istoj razmeri sa čičkom, štavljem, korijenom maslačka, žutom ružicom liječi i kancerozne tumore.

Kod raka grkljana koristi se jači čaj za ispiranje…

Nema onoga kome ovo nije pomoglo: Najljekovitija tinktura svijeta – recept

Kolika je ljekovita moć gaveza najbolje kazuje jedna narodna izreka. Dva zdrava prsta bi srasla, ako bi bila vezana žilicama od gavezovog korijena.

Gavez. Ovaj neugledni, izvana crni, a iznutra bjelkast ili žut korijen pomaže kod SVEGA!

Kod prijeloma (pa i zagnojenih) kosti, kod izraslina na kostima, rukama i nogama, kod proširenih vena, vena koje su otvorene, bolova u vratu, amputiranih udova pa čak i kod prorjeđivanja koštanog tkiva, bolova u rukama i nogama nakon lomova i skidanja gipsa, bolova u donjem dijelu kralježnice i oštećenja kralježnjaka, bolova u ramenima, laktu i koljenima, problema zbog osteoporoze, raznih bradavičastih i ostalih izraslina, trnjenja nogu od tabana do kuka, hemoroida, reumatskog zadebljanja mišića, otvrdllina od gihta, kostobolje, poremećaja cirkulacije.

Sve vrste ozljeda, ubode, modrice, rane, zgrušavanje krvi, liječi TINKTURA spravljena od korijena gaveza.

Gavez sadrži hormon auksin koji s lakoćom stvara novo tkivo pa stoga rana brzo zarasta, a alanto…