subota, 9. svibnja 2015.

POGLEDAJTE OVIH 5 DIJELOVA SVOG TIJELA I DOZNAJTE UPOZORAVAJU LI NA MOGUĆU BOLEST: Vrat, gležnjevi, mišići, bokovi, stomak

Ugledali ste odraz svog tijela u ogledalu i razočarano zaključili kako vam je struk izgubio nekadašnju formu? Varate se ako mislite da je "šlauf" tek stvar estetike.

 On zapravo puno govori o zdravstvenom stanju našeg organizma, baš kao i debljina vrata, nogu ili pak silueta u obliku krušk

"Šlauf" oko struka

Naslage sala oko struka koje popularno nazivamo „pivskim stomakom" ili pak „ljubavnim jastukom" nisu tek bezazleni višak nakupljene masnoće već znak zdravstvenog rizika.

Naime, kod ljudi prosječne tjelesne težine koje imaju takozvani „šlauf" oko struka, postoji veći rizik od smrti uzrokovane srčanim bolestima nego kod gojaznih osoba.

Trbušna masnoća povezana je sa dijabetesom, bolestima srca i krvnih sudova pa čak i astmom.

Poremećaj koji se stručno naziva metabolički sindrom obuhvata žene čiji je struk širi od 88 centimetara i muškarce sa strukom širim od 102 centimetra. Taj poremećaj novog doba karakterišu prekomjerna količina sala u području struka, gojaznost, povišeni krvni pritisak, povišen holesterol i višak šećera u krvi.

Iako je zastupljeniji kod stanovništa u godinama, metabolički sindrom se češće se javlja i kod mlađe populacije. Takve osobe morale bi da se češće testiraju na dijabetes kao i da promijene svoje prehrambene navike i način života. Pogledajte kako vam stoji kaiš – ukoliko je visoko iznad struka ili je pak spušten previše nisko i ne vidi se od sala – to je znak da imate šlauf.

Šta sve krije silueta u obliku kruške

Za žene koje imaju šire bokove od ramena kaže se kako su građene poput kruške. Osim što je znak ženstvenosti, kod žena sa ovakvom građom zabilježena je češća pojava osteoporoze, najvjerovatnije zbog viška kilograma u bokovima.

Pritom, masnoće koej se nakupljaju u zadnjici izlučuju veće količine određenog proteina koji se povezuje sa srčanim oboljenjima.

I mišići mogu biti faktor rizika

Ako su vam ruke i noge premršave usljed nedostatka mišićne mase, to je, kažu stručnjaci, faktor rizika od srčanih bolesti. Mišićna masa direktno utiče na zdravstveno stanje čovjeka i njegov životni vijek.

Kako starimo, tako postepeno gubimo mišićnu masu, a taj se proces sve više ubržava nakon četrdesete godine života. Međutim, niej sve tako crno jer se to može spriječiti. Pojedini sportisti su u svojim poznim godinama (čak i nakon sedamdesete) redovnim vježbanjem uspjeli da ponovo izgrade svoje mišiće. Uz dobar trening sve je moguće, potrebna je samo dobra volja uz koju ćete pomoći svom tijelu da bude zdravije i otpornije.

Zadebljani gležnjevi upozoravaju na rad bubrega

Ukoliko ste naslijedili široke gležnjeve, tu se ne može puno učiniti. Međutim, ukoliko primjećujete kako vam gležnjevi posljednjih nedjelja ili mjeseci otiču, to bi moglo značiti zadržavanje tečnosti u organizmu. Kod mnogih žena ta se pojava javlja tokom menstrualnog ciklusa, a kod nekih je to uzrokovano pretjeranom konzumacijom soli.

Učestalo zadržavanje tečnosti može biti znak srčanog obolenja ili pak bolesti bubrega.

I širina vrata govori o vašem zdravlju

Poput indeksa tjelesne mase, i volumen vrata jedan je od pokazatelja zdravstvenog stanja. Umjesto indeksa tjelesne mase, upravo se obim vrata može koristiti pri dijagnozi gojaznosti kod djece, dok je on takođe i pokazatelj rizika od kardiovaskularnih bolesti a povezan je i sa poremećajem spavanja – apnejom.

Kako najjednostavnije prepoznati promjene na vratu? Ukoliko vas zateže stara ogrlica ili pak kragna omiljene košulje – to je znak za uzbuni, dok za precizniji rezultat treba posegnuti za složenijim jednačinama za izračunavanje tjelesne masnoće.

Nema komentara:

Objavi komentar