Preskoči na glavni sadržaj

Ovo su lijekovi koji ničemu ne koriste i na njih samo bacate novac

Ilustracija

Svake godine potrošimo ogroman novac na lijekove i medicinska sredstva koja se kupuju bez recepta.

Posljednja istraživanja kažu da su mnogi od tih prozvoda potpuno beskorisni – a od nekih nam je i gore.

Saznajte zašto su lijekovi za kašalj, antibakterijski sapuni i maramice, kreme protiv svraba nakon ujeda insekta, odstranjivači cerumena iz uha i paste za zube sa efektom izbjeljivanja potpuno beskorisni!

Anthony Cox, klinički farmaceut sa Birmingham univerziteta tvrde da se iza mnogih proizvoda koji se slobodno prodaju krije samo želja za profitom.

“Farmaceuti bi trebalo da prestanu sa prodajom proizvoda za koje praktično ne postoje dokazi da su djelotvorni”, stoji u augustovskom broju magazina The Pharmaceutical Journal.

Konkretno se misli na lijekove za kašalj, odstranjivače cerumena, antihistamine za nesanicu, kreme protiv svraba kada vas ujede komarac ili neki drugi insekt, antibakterijski sapuni ili paste za izbjeljivanje.

Lijekovi protiv kašlja

Ako vas boli grlo ili ste krenuli da kašljete, logično, vi ćete otići po neki lijek koji bi vam ublažio tegobe. Međutim, skoro da nema dokaza da će vam ovi lijekovi pomoći.

Dr Tim Ballard kaže: “Ne postoje dokazi da će ovi lijekovi pomoći da se dužina bolesti skrati”.

Ukoliko je uzrok vašeg kašlja virusna infekcija, što najčešće jeste slučaj, nema brzog načina da se otarasite kašlja – potrebno je vrijeme da se iz imunog sistema isčisti virus.

Sredstva za odrstranjivanje cerumena

Iako kapi za uši sadrže odlične sastojke kao što su hidrogen, glicerol to vam neće pomoći da se otarasite viška cerumena.

Ne postoje klinički dokazi da ova sredstva pomažu da se cerumen razmekša više od vode koju možete staviti u uši.

Kreme za umirivanje svraba nakon ujeda insekta

Postoji na desetine krema koje ublažavaju svrab i otok, nakon što vas ujede insekt ali je malo dokaza da one pomažu.

Kreme koje sadrže anestetike ili antihistaminike ili antiseptike su samo marginalno efektne, sudeći prema mnogim istraživanjima.

Ove kreme mogu vašu kožu učiniti još osjetljivijom.

Antibakterijski sapuni i maramice

Iako je uobičajeno mišljenje da antibakterijski sapuni čuvaju nas i naše porodice od bakterija, dokazi ne pokazuju ovako.

Više od četiri decenije istraživanja Američke agencije za hranu i lijekove, pored gomile nezavisnih studija nisu dale dokaze da triklosan – aktivni sastojak antibakterijskih gelova, sapuna i maramica ima prednost nad običnim sapunom i toplom vodom.

Paste koje izbjeljuju zube

Iako ove paste koštaju tri puta više od običnih, više od 40% ljudi koristi ove paste i vjeruju u izbjeljujući efekat.

Ove paste rade na bazi izbjeljivanja ili abrazivnosti. Nedavno se jedna grupa za brigu o oralnom zdravlju pobunila da ne postoje studije kojima se potkrepljuju tvrdnje o izbjeljivanju.

Neki od ovih sredstava sadrže hidrogen peroksid kako bi izbjelili fleke.

“Paste u Evropi prema pravilniku mogu da sadrže maksimalno 0,1 hidrogen peroksida, kako bi bile bezbjedne. Šansa da vam ta količina izbjeli zube praktično i ne postoji. potrebno je barem 30 puta toliko”, objasnio je dr Nigel Carter, šef britanske Stomatološke zdravstvene fondacije, piše Daily Mail.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVI LISTOVI SU NAM NA DOHVAT RUKE,A NOVA ISTRAŽIVANJA ŠOKIRAJU KOLIKU LJEKOVITOST IMAJU!

U listu vinove loze ima dosta vitamina C, E, A, K i B6, kao i niacina, željeza, vlakana, riboflavina, folata, kalcijuma, magnezijuma, bakra i mangana. Koristi se kao protivupalno i sredstvo za bolju cirkulaciju.

Protivupalno djelovanje

Listovi vinove loze imaju blago protivupalno djelovanje.

Hronična upala je uzročnik mnogih ozbiljnih bolesti, kao što su bolesti srca, mnoge vrste raka i Alzheimerova bolest, ali i artritisa, te bolesti probavnog sistema, poput Crohnove bolesti.

Dok životni stil i genetika pridonose razvoju hroničnih upala, ishrana koja je bogata protivupalnim namirnicama najbolja je strategija za smanjenje dugoročnih rizika od bolesti.
Hronična venska insuficijencija

Prema istraživanju sprovedenom 2010. na Odjeljenju za dermatologiju Univerziteta u Freiburgu, biljni ekstrakti iz vinove loze smanjuju edem u bolesnika s hroničnom venskom insuficijencijom. To je stanje koje karakteristiše problem povratka krvi iz nogu nazad u srce. Kad se krv teško vraća u srce, noge mog…

Pomaže u menopauzi,liječi astmu, čisti krv i jetru! CVIJET BOLJI OD HORMONA

Budući da sadrži izoflavone, crvena djetelina (Trifolium pratense) koristi se decenijama kao lijek za ublažavanje simptoma menopauze, pa je zbog svojih ljekovitih svojstava ova vrsta deteline prirodna alternativa tradicionalnoj hormonskoj terapiji. Pored toga, ima priznato mjesto u širokoj lepezi ljekovitih biljaka za liječenje mnogih bolesti.

Zdravstvene prednosti povezane s crvenom detelinom su brojne: korisna je u liječenju bronhitisa i astme, a izvrstan je i prirodni protivupalni lijek. Koristi i onima koji pate od osteoporoze jer izoflavoni skriveni u ljekovitoj biljci djeluju kao fitoestrogeni koji mogu pomoći u izgradnji gustoće kostiju. Osim toga, crvena detelina poboljšava cirkulaciju, povećava nivo dobrog holesterola u organizmu i jača arterije. Riječ je, takođe, o izvrsnom prečišćivaču krvi i jetre.

Tako, kažu, da kombinovana u istoj razmeri sa čičkom, štavljem, korijenom maslačka, žutom ružicom liječi i kancerozne tumore.

Kod raka grkljana koristi se jači čaj za ispiranje…

Nema onoga kome ovo nije pomoglo: Najljekovitija tinktura svijeta – recept

Kolika je ljekovita moć gaveza najbolje kazuje jedna narodna izreka. Dva zdrava prsta bi srasla, ako bi bila vezana žilicama od gavezovog korijena.

Gavez. Ovaj neugledni, izvana crni, a iznutra bjelkast ili žut korijen pomaže kod SVEGA!

Kod prijeloma (pa i zagnojenih) kosti, kod izraslina na kostima, rukama i nogama, kod proširenih vena, vena koje su otvorene, bolova u vratu, amputiranih udova pa čak i kod prorjeđivanja koštanog tkiva, bolova u rukama i nogama nakon lomova i skidanja gipsa, bolova u donjem dijelu kralježnice i oštećenja kralježnjaka, bolova u ramenima, laktu i koljenima, problema zbog osteoporoze, raznih bradavičastih i ostalih izraslina, trnjenja nogu od tabana do kuka, hemoroida, reumatskog zadebljanja mišića, otvrdllina od gihta, kostobolje, poremećaja cirkulacije.

Sve vrste ozljeda, ubode, modrice, rane, zgrušavanje krvi, liječi TINKTURA spravljena od korijena gaveza.

Gavez sadrži hormon auksin koji s lakoćom stvara novo tkivo pa stoga rana brzo zarasta, a alanto…