U kuhinji se skriva mnogo opasnosti kojih nismo ni svjesni. Pritom ne mislimo samo na bakterije i nedovoljnu higijenu. Riječ je o posuđu.
Ako se u vašoj kuhinji hrana priprema u plastičnim i aluminijskim posudama, vrijeme je da ih odbacite, a time i otrove koje sadrže.
Plastika sadrži bisfenol A poznat i kao skraćenica BPA.
Taj sastojak povezuje se s mnogim bolestima, pa čak i rakom.
Neki naučnici tvrde kako uzrokuje neplodnost, bolesti srca i dijabetes.
Od plastičnih posuda preporučljivo je, ako baš morate da kupujete samo BPA-free plastiku s reciklažnim kodovima 1,2 ili 5.
Zapamtite ovaj podatak: reciklažni kodovi 3 i 7 uključuju BPA ili druga štetna jedinjenja.
Aluminijum je povezan s demencijom, Parkinsonovom bolešću i autizmom. Kako bismo izbegli trovanje i bolesti najbolje je plastično i aluminijsko posuđe zamijeniti s drvenim, keramičkim, staklenim i emajliranim posuđem.
Ukoliko vam se teško odreći ovog posuđa(jer ipak za mijenjanje su potrebne pare i mnogi to nisu u mogućnosti) onda barem primjenite ove savjete o načinu čišćenja ove vrste posuđa!
Isperite posude čim izvadite hranu. Prvi korak ka posudama bez neprijatnih mirisa je ispiranje odmah nakon korišćenja. Isperete ih toplom vodom i deterdžentom.
Posolite prazne kutije. Nemojte zaboravite da obrišete so pre ponovnog stavljanja hrane u posudu.
Isperite posude sirćetom. Nakon pranja deterdžentom i toplom vodom, posude napunite sirćetom i ostavite tako bar tri minuta. nakon toga prospite sirće i ponovo operite plastičnu posudu toplom vodom i deterdžentom.
Operite ih sa sodom bikarbonom. Vjerovatno ste već upoznati s nevjerovatnim moćima čišćenja i neuitralisanja mirisa pomoću sode bikarbone. Jednostavno isprljate plastične posude pastom napravljenom od sode bikarbone i vode, ostavite da stoji jedan dan, a zatim dobro isperite. Uklonićete neprijatne mirise i mrlje od hrane.
Na ovaj način ćete barem moći smanjiti šanse za oboljenjem koje ovo posuđe izaziva,barem dok sebi ne mognete priuštiti zamjenu!
Ako se u vašoj kuhinji hrana priprema u plastičnim i aluminijskim posudama, vrijeme je da ih odbacite, a time i otrove koje sadrže.
Plastika sadrži bisfenol A poznat i kao skraćenica BPA.
Taj sastojak povezuje se s mnogim bolestima, pa čak i rakom.
Neki naučnici tvrde kako uzrokuje neplodnost, bolesti srca i dijabetes.
Od plastičnih posuda preporučljivo je, ako baš morate da kupujete samo BPA-free plastiku s reciklažnim kodovima 1,2 ili 5.
Zapamtite ovaj podatak: reciklažni kodovi 3 i 7 uključuju BPA ili druga štetna jedinjenja.
Aluminijum je povezan s demencijom, Parkinsonovom bolešću i autizmom. Kako bismo izbegli trovanje i bolesti najbolje je plastično i aluminijsko posuđe zamijeniti s drvenim, keramičkim, staklenim i emajliranim posuđem.
Ukoliko vam se teško odreći ovog posuđa(jer ipak za mijenjanje su potrebne pare i mnogi to nisu u mogućnosti) onda barem primjenite ove savjete o načinu čišćenja ove vrste posuđa!
Isperite posude čim izvadite hranu. Prvi korak ka posudama bez neprijatnih mirisa je ispiranje odmah nakon korišćenja. Isperete ih toplom vodom i deterdžentom.
Posolite prazne kutije. Nemojte zaboravite da obrišete so pre ponovnog stavljanja hrane u posudu.
Isperite posude sirćetom. Nakon pranja deterdžentom i toplom vodom, posude napunite sirćetom i ostavite tako bar tri minuta. nakon toga prospite sirće i ponovo operite plastičnu posudu toplom vodom i deterdžentom.
Operite ih sa sodom bikarbonom. Vjerovatno ste već upoznati s nevjerovatnim moćima čišćenja i neuitralisanja mirisa pomoću sode bikarbone. Jednostavno isprljate plastične posude pastom napravljenom od sode bikarbone i vode, ostavite da stoji jedan dan, a zatim dobro isperite. Uklonićete neprijatne mirise i mrlje od hrane.
Na ovaj način ćete barem moći smanjiti šanse za oboljenjem koje ovo posuđe izaziva,barem dok sebi ne mognete priuštiti zamjenu!
Primjedbe
Objavi komentar