srijeda, 13. svibnja 2015.

Ovo posuđe DOKAZANO izaziva bolesti,pa i rak!Riješite ga se!

U kuhinji se skriva mnogo opasnosti kojih nismo ni svjesni. Pritom ne mislimo samo na bakterije i nedovoljnu higijenu. Riječ je o posuđu.

Ovo posuđe DOKAZANO  izaziva bolesti,pa i rak!Riješite ga se!

Ako se u vašoj kuhinji hrana priprema u plastičnim i aluminijskim posudama, vrijeme je da ih odbacite, a time i otrove koje sadrže.


Plastika sadrži bisfenol A poznat i kao skraćenica BPA.

Taj sastojak povezuje se s mnogim bolestima, pa čak i rakom.

Neki naučnici tvrde kako uzrokuje neplodnost, bolesti srca i dijabetes.

Od plastičnih posuda preporučljivo je, ako baš morate da kupujete samo BPA-free plastiku s reciklažnim kodovima 1,2 ili 5.

Zapamtite ovaj podatak: reciklažni kodovi 3 i 7 uključuju BPA ili druga štetna jedinjenja.

Aluminijum je povezan s demencijom, Parkinsonovom bolešću i autizmom. Kako bismo izbegli trovanje i bolesti najbolje je plastično i aluminijsko posuđe zamijeniti s drvenim, keramičkim, staklenim i emajliranim posuđem.


Ukoliko vam se teško odreći  ovog  posuđa(jer ipak za mijenjanje su potrebne pare i mnogi to nisu u mogućnosti) onda barem primjenite ove savjete o načinu čišćenja ove vrste posuđa!

02-fokus1-SredstvaZaPranjePosudja-400x340

Isperite posude čim izvadite hranu. Prvi korak ka posudama bez neprijatnih mirisa je ispiranje odmah nakon korišćenja. Isperete ih toplom vodom i deterdžentom.

Posolite prazne kutije. Nemojte zaboravite da obrišete so pre ponovnog stavljanja hrane u posudu.

Isperite posude sirćetom. Nakon pranja deterdžentom i toplom vodom, posude napunite sirćetom i ostavite tako bar tri minuta. nakon toga prospite sirće i ponovo operite plastičnu posudu toplom vodom i deterdžentom.

Operite ih sa  sodom bikarbonom. Vjerovatno ste već upoznati s nevjerovatnim moćima čišćenja i neuitralisanja mirisa pomoću sode bikarbone. Jednostavno isprljate plastične posude pastom napravljenom od sode bikarbone i vode, ostavite da stoji jedan dan, a zatim dobro isperite. Uklonićete neprijatne mirise i mrlje od hrane.

Na ovaj način ćete barem moći smanjiti šanse za oboljenjem koje ovo posuđe izaziva,barem dok sebi ne mognete priuštiti zamjenu!

Nema komentara:

Objavi komentar