Preskoči na glavni sadržaj

Oprez: U ovim namirnicama pronađena je opasna supstanca koja izaziva nastanak raka


Akrilamid je kemijska supstanca koja sadrži velik broj namirnica na tržištu pa se dodaje u hranu kod pečenja i prženja, a povezana je s mutacijom stanica i malignim bolestima.

Pržena i pečena hrana koju svakodnevno kupujemo i jedemo sadrži opasnu kemikaliju, tvar akrilamida koja se povezuje s povećanim rizikom od nastanka raka, nagovijestili su stručnjaci iz europske Agencije za sigurnost hrane EFSA. Ta kancerogena supstanca može se pronaći u kavi, čipsu, keksima, pomfritu, raznim oblicima grickalica, ali i u određenim markama hrane za bebe.

Nakon što su dokazali štetnost akrilamida za zdravlje životinja, znanstvenici su obavijestili kako njegov unos u organizam povećava rizik od karcinoma kod ljudi svih dobi. Iako se tvar kao takva ne stavlja u namirnice, ona nastaje u procesu pečenja i prženja hrane pri temperaturi od 150 stupnjeva u kojem proizvod poprima hrskavost, smeđu boju i specifičan okus.

Također, akrilamid nastaje i u postupku prženja i pečenja hrane kod kuće, a u najvećoj opasnosti su djeca zbog niže tjelesne težine.

"Akrilamid se apsorbira iz probavnog trakta u krv i dolazi do svih organa. Glicidamida je jedna od glavnih tvari koje nastaju u tom procesu, a uzrokuje mutaciju gena i nastanak tumora ", izjavila je dr. Dian Benford iz EFSA-e.

Zbog novih saznanja EFSA namjerava regulira zakon o zaštiti zdravlja potrošača i da testira i ograničiti koncentraciju akrilamida u hrani na tržištu.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVI LISTOVI SU NAM NA DOHVAT RUKE,A NOVA ISTRAŽIVANJA ŠOKIRAJU KOLIKU LJEKOVITOST IMAJU!

U listu vinove loze ima dosta vitamina C, E, A, K i B6, kao i niacina, željeza, vlakana, riboflavina, folata, kalcijuma, magnezijuma, bakra i mangana. Koristi se kao protivupalno i sredstvo za bolju cirkulaciju.

Protivupalno djelovanje

Listovi vinove loze imaju blago protivupalno djelovanje.

Hronična upala je uzročnik mnogih ozbiljnih bolesti, kao što su bolesti srca, mnoge vrste raka i Alzheimerova bolest, ali i artritisa, te bolesti probavnog sistema, poput Crohnove bolesti.

Dok životni stil i genetika pridonose razvoju hroničnih upala, ishrana koja je bogata protivupalnim namirnicama najbolja je strategija za smanjenje dugoročnih rizika od bolesti.
Hronična venska insuficijencija

Prema istraživanju sprovedenom 2010. na Odjeljenju za dermatologiju Univerziteta u Freiburgu, biljni ekstrakti iz vinove loze smanjuju edem u bolesnika s hroničnom venskom insuficijencijom. To je stanje koje karakteristiše problem povratka krvi iz nogu nazad u srce. Kad se krv teško vraća u srce, noge mog…

Pomaže u menopauzi,liječi astmu, čisti krv i jetru! CVIJET BOLJI OD HORMONA

Budući da sadrži izoflavone, crvena djetelina (Trifolium pratense) koristi se decenijama kao lijek za ublažavanje simptoma menopauze, pa je zbog svojih ljekovitih svojstava ova vrsta deteline prirodna alternativa tradicionalnoj hormonskoj terapiji. Pored toga, ima priznato mjesto u širokoj lepezi ljekovitih biljaka za liječenje mnogih bolesti.

Zdravstvene prednosti povezane s crvenom detelinom su brojne: korisna je u liječenju bronhitisa i astme, a izvrstan je i prirodni protivupalni lijek. Koristi i onima koji pate od osteoporoze jer izoflavoni skriveni u ljekovitoj biljci djeluju kao fitoestrogeni koji mogu pomoći u izgradnji gustoće kostiju. Osim toga, crvena detelina poboljšava cirkulaciju, povećava nivo dobrog holesterola u organizmu i jača arterije. Riječ je, takođe, o izvrsnom prečišćivaču krvi i jetre.

Tako, kažu, da kombinovana u istoj razmeri sa čičkom, štavljem, korijenom maslačka, žutom ružicom liječi i kancerozne tumore.

Kod raka grkljana koristi se jači čaj za ispiranje…

Nema onoga kome ovo nije pomoglo: Najljekovitija tinktura svijeta – recept

Kolika je ljekovita moć gaveza najbolje kazuje jedna narodna izreka. Dva zdrava prsta bi srasla, ako bi bila vezana žilicama od gavezovog korijena.

Gavez. Ovaj neugledni, izvana crni, a iznutra bjelkast ili žut korijen pomaže kod SVEGA!

Kod prijeloma (pa i zagnojenih) kosti, kod izraslina na kostima, rukama i nogama, kod proširenih vena, vena koje su otvorene, bolova u vratu, amputiranih udova pa čak i kod prorjeđivanja koštanog tkiva, bolova u rukama i nogama nakon lomova i skidanja gipsa, bolova u donjem dijelu kralježnice i oštećenja kralježnjaka, bolova u ramenima, laktu i koljenima, problema zbog osteoporoze, raznih bradavičastih i ostalih izraslina, trnjenja nogu od tabana do kuka, hemoroida, reumatskog zadebljanja mišića, otvrdllina od gihta, kostobolje, poremećaja cirkulacije.

Sve vrste ozljeda, ubode, modrice, rane, zgrušavanje krvi, liječi TINKTURA spravljena od korijena gaveza.

Gavez sadrži hormon auksin koji s lakoćom stvara novo tkivo pa stoga rana brzo zarasta, a alanto…