subota, 16. svibnja 2015.

Oprez: U ovim namirnicama pronađena je opasna supstanca koja izaziva nastanak raka


Akrilamid je kemijska supstanca koja sadrži velik broj namirnica na tržištu pa se dodaje u hranu kod pečenja i prženja, a povezana je s mutacijom stanica i malignim bolestima.

Pržena i pečena hrana koju svakodnevno kupujemo i jedemo sadrži opasnu kemikaliju, tvar akrilamida koja se povezuje s povećanim rizikom od nastanka raka, nagovijestili su stručnjaci iz europske Agencije za sigurnost hrane EFSA. Ta kancerogena supstanca može se pronaći u kavi, čipsu, keksima, pomfritu, raznim oblicima grickalica, ali i u određenim markama hrane za bebe.

Nakon što su dokazali štetnost akrilamida za zdravlje životinja, znanstvenici su obavijestili kako njegov unos u organizam povećava rizik od karcinoma kod ljudi svih dobi. Iako se tvar kao takva ne stavlja u namirnice, ona nastaje u procesu pečenja i prženja hrane pri temperaturi od 150 stupnjeva u kojem proizvod poprima hrskavost, smeđu boju i specifičan okus.

Također, akrilamid nastaje i u postupku prženja i pečenja hrane kod kuće, a u najvećoj opasnosti su djeca zbog niže tjelesne težine.

"Akrilamid se apsorbira iz probavnog trakta u krv i dolazi do svih organa. Glicidamida je jedna od glavnih tvari koje nastaju u tom procesu, a uzrokuje mutaciju gena i nastanak tumora ", izjavila je dr. Dian Benford iz EFSA-e.

Zbog novih saznanja EFSA namjerava regulira zakon o zaštiti zdravlja potrošača i da testira i ograničiti koncentraciju akrilamida u hrani na tržištu.

Nema komentara:

Objavi komentar