Preskoči na glavni sadržaj

OPASNA ISTINA O VEGETI: Šta se krije iza najomiljenijeg začina naših domaćica?

Osnova Vegete je sušeno povrće, no ono što joj daje okus je sasvim nešto drugo – čista kemija.

vegeta-seasoning-web

Vegeta je vjerojatno najzastupljeniji začin u našim kućanstvima. Nastao je davne 1959. godine. Podravka iz Koprivnica te davne godine na tržište je izbacila nešto što će zadiviti sve domaćice. Osmislila ju je znanstvenica Zlata Bertl, danas poznatija kao “teta Vegeta”. Spoj je to sušenog povrća – poglavito mrkve, luka i celera. Začin je bio zamišljen kao dodatak za juhu.

U posljednje vrijeme mnogo se govori o dodacima u takvim proizvodima. Ni Vegeta nije ostala pošteđena iako je mnogima najdraži i neizostavan začin. Dakle, u Vegeti, osim spomenutog sušenog povrća nalazi se i velika količina soli – nje preko 50 posto te brojni aditivi, odnosno pojačivači okusa. Vegeta je prepuna tih pojačivača okusa.

Aditivi se dijele u tri kategorije:

– zelene, koji nisu opasni za ljudsko zdravlje
– žute, koje bi trebalo konzumirati u manjim količinama
– crvene, koje bi trebalo izbjegavati pod svaku cijenuNajzastupljeniji aditiv u Vegeti jest vrlo štetni mononatrijev glutaminat MSG – pojačivač okusa i zamjena za sol – kojega se u Vegeti može naći čak oko 15%. Taj aditiv označen je crvenom bojom.

Ovaj aditiv uzrokuje brojne tegobe. Od migrena, pogoršanih simptoma astme, pa sve do izazivanja mučnine, tjeskobe, pojačanog lupanja srca, bolova u prsima, nadutosti, žeđi, hladnog znoja, pa i alergijskih reakcija. U velikim količinama može dovesti do odumiranja živčanih stanica, a to se pak povezuje sa nastankom Allzheimerove, Parkinsonove, Huntingdonove bolesti.

MSG je zabranjen u dječjoj hrani

Nedavno je Podravka izbacila na tržište i Vegetu Natur, no nažalost taj “natur” ne označava prirodno.

Naime, Vegeta Natur sadrži kvaščev ekstrakt. Kvaščev ekstrakt umjetno je dobivena glutaminska kiselina koja tako izolirana “pojačava” slani okus. Ta glutaminska kiselina je neesencijalna aminokiselina, ali prirodna se nalazi u hrani te bi ju kao takvu trebalo i unositi u organizam i taj unos je pravilnom prehranom i više nego dovoljan.

- See more at: http://blog.neum-bih.com/opasna-istina-o-vegeti-sta-se-krije-iza-najomiljenijeg-zacina-nasih-domacica/#sthash.m5TtPAPA.dpuf

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVI LISTOVI SU NAM NA DOHVAT RUKE,A NOVA ISTRAŽIVANJA ŠOKIRAJU KOLIKU LJEKOVITOST IMAJU!

U listu vinove loze ima dosta vitamina C, E, A, K i B6, kao i niacina, željeza, vlakana, riboflavina, folata, kalcijuma, magnezijuma, bakra i mangana. Koristi se kao protivupalno i sredstvo za bolju cirkulaciju.

Protivupalno djelovanje

Listovi vinove loze imaju blago protivupalno djelovanje.

Hronična upala je uzročnik mnogih ozbiljnih bolesti, kao što su bolesti srca, mnoge vrste raka i Alzheimerova bolest, ali i artritisa, te bolesti probavnog sistema, poput Crohnove bolesti.

Dok životni stil i genetika pridonose razvoju hroničnih upala, ishrana koja je bogata protivupalnim namirnicama najbolja je strategija za smanjenje dugoročnih rizika od bolesti.
Hronična venska insuficijencija

Prema istraživanju sprovedenom 2010. na Odjeljenju za dermatologiju Univerziteta u Freiburgu, biljni ekstrakti iz vinove loze smanjuju edem u bolesnika s hroničnom venskom insuficijencijom. To je stanje koje karakteristiše problem povratka krvi iz nogu nazad u srce. Kad se krv teško vraća u srce, noge mog…

Pomaže u menopauzi,liječi astmu, čisti krv i jetru! CVIJET BOLJI OD HORMONA

Budući da sadrži izoflavone, crvena djetelina (Trifolium pratense) koristi se decenijama kao lijek za ublažavanje simptoma menopauze, pa je zbog svojih ljekovitih svojstava ova vrsta deteline prirodna alternativa tradicionalnoj hormonskoj terapiji. Pored toga, ima priznato mjesto u širokoj lepezi ljekovitih biljaka za liječenje mnogih bolesti.

Zdravstvene prednosti povezane s crvenom detelinom su brojne: korisna je u liječenju bronhitisa i astme, a izvrstan je i prirodni protivupalni lijek. Koristi i onima koji pate od osteoporoze jer izoflavoni skriveni u ljekovitoj biljci djeluju kao fitoestrogeni koji mogu pomoći u izgradnji gustoće kostiju. Osim toga, crvena detelina poboljšava cirkulaciju, povećava nivo dobrog holesterola u organizmu i jača arterije. Riječ je, takođe, o izvrsnom prečišćivaču krvi i jetre.

Tako, kažu, da kombinovana u istoj razmeri sa čičkom, štavljem, korijenom maslačka, žutom ružicom liječi i kancerozne tumore.

Kod raka grkljana koristi se jači čaj za ispiranje…

ZA SVAKU BOLJKU: URADITE UNUTRAŠNJU OPERACIJU ORGANIZMA I TO BEZ NOŽA!

Priroda umije jednim te istim sredstvom i uništiti i lječiti. Njene metode čovjek teško usvaja i sporo shvaća. Možda je to posljedica slabog poznavanja zakona prirode, jer priroda dobro čuva svoje tajne.Zato trebamo još puno učiti od nje. Međutim, i ako upoznamo njene tajne – ne slijedimo ih. Prilikom posta daje se dugotrajna pošteda svim organima tijela. Post je naročito koristan organima za probavu, koji dobivaju mogućnost obnavljanja. Post ima veliki utjecaj na stanje krvotoka.

Zakone prirode treba upoznati, živjeti s njima i poštovati ih. Na taj način prirodu možemo višestruko koristiti za svoje potrebe, odnosno za potrebe čovječanstva.

U drugoj polovini 19. stoljeća prof. Pušutin počeo je među prvima ispitivati mehanizam djelovanja posta. On je otkrio da je post stanje organizma u kojem se njegovi “rashodi” ne nadoknađuju potpuno. Zbog toga je organizam prinuđen funkcionirati na račun svojih vlastitih rezervi.
Brojni efekti

Istraživanja su pokazala da je pokretač gladi sam centa…