srijeda, 6. svibnja 2015.

ODLIČAN TRIK: U samo 3 sekunde otkrijte koliko je staro jaje i smijete li ga jesti!

Namirnica koju skoro uvijek imamo u kući spas je svakog brzinskog doručka, baza u receptima gotovo svakog kolača itd. itd.No, mnoge svakako zanima kako prepoznati koliko je jaje svježe. U tomu pomaže mali trik za koji vam je potrebno nekoliko sekundi vremena, a koji spašava jaje od bacanja ili probavu od neželjenih problema

Jaje je jedna od rijetkih namirnica čiju je starost i valjanost najteže prepoznati jer njegov sadržaj i izgled ostaju nepromijenjeni i nakon poznatog nam isteka roka trajanja. Kako bi utvrdili njegovu svježinu pomaže vrlo jednostavan test. Za njega vam je potrebno tek par sekundi vremena, prozirna staklena duboka zdjela i obična voda.

Postupak:
Vodu nalijte do polovice zdjele i u nju uronite jaja.

Pokazatelj svježine jaja:

Najsvježije jaje
Jaje je najsvježije kada čim ga stavite u zdjelu potone na samo dno i ostane ležati nepomično.

Sedam dana staro jaje
Sedam dana odstajalo jaje nakon uranjanja u zdjelu s vodom ostaje priljubljeno uz dno zdjele, no ne i cijelom površinom, jedan kraj blago je odignut.

21 dan staro jaje
Jaje čiji je rok trajanja došao do još uvijek prihvatljivog roka trajanja u zdjeli s vodom balansira sredinom svoje težine i lagano se podiže od dna zdjele.

4. Staro jaje
Da je u potpunosti opasno za konzumiranje i istaknutog roka trajanja jaje razotkriva trenutno podizanje od dna zdjele nakon uranjanja i plutanje tik uz površinu vode.


Nema komentara:

Objavi komentar