srijeda, 13. svibnja 2015.

OD OVOG VOĆA SE ODMAH UMIRE: Izgleda kao obična jabuka, ali njen otrov će vas staviti na muke!

OD OVOG VOĆA SE ODMAH UMIRE: Izgleda kao obična jabuka, ali njen otrov će vas staviti na muke!

Po svom izgledu je veoma slična običnoj jabuci koju možemo kupiti bilo gdje, te upravo zbog toga i može doći do zabune među prodavačima, ali i kupcima.

Stablo ovo jabuke je jedno od najotrovnijih na svijetu, a tome u prilog ide i njen naziv – MALA JABUKA SMRTI, piše Telegraf.

Drvo i sam plod sadrže jake toksine koji prilikom konzumiranja izazivaju užasan dermatitis. Ukoliko vas zadesi snažan pljusak i spas potražite ispod njene krošnje, na koži će vam izaći plikovi od tečnosti koja se sliva niz lišće. Ako vam kojim slučajem kapljica upadne u oko, može izazvati sljepilo.

Ukoliko zagrizete ovu otrovnu jabuku, možete prokrvariti, dobiti bakterijsku infekciju ili opekotine unutrašnjih organa.

Kako bi se ovakve neprijatne i smrtonosne situacije spriječile, najčešće se na stablu otrovnih jabuka okači crveni znak “X” koji ukazuje na potencijalnu opasnost. Međutim, postoji i drveće koje nije obilježeno.

U prošlosti su Indijanci koristili sok ovog drveta da otruju svoje strijele ili su vezali žrtvu za stablo kako bi osigurali njihovu sporu i bolnu smrt.

Nema komentara:

Objavi komentar