Preskoči na glavni sadržaj

Najljekovitije biljke svijeta: potočarka

Potočarka (lat. Nasturtium officinale) je skromna ali vrlo dragocjena biljka.



 O njenoj nutritivnoj vrijednosti više nego dovoljno govori činjenica da sadrži veće količine željeza od špinata i više vitamina C od limuna i naranče.

Iako su od davnina poznata njena ljekovita svojstva, ova biljka je kroz generacije pomalo zaboravljena.

Razvoj klasične medicine rezultirao je zanemarivanjem zdravih namirnica koje nam priroda nudi na dlanu.

No, svakim se danom sve više ljudi vraćaju prirodi, pa je i ova izuzetno hranjiva biljka sve zastupljenija u alternativnom načinu liječenja i prehrani.

Poznata još od davnina

Porijeklo potočarke je područje Euroazije, no danas je široko rasprostranjena i može se naći gotovo posvuda u svijetu.

Poznata je kao jedna od najstarijih biljaka čija upotreba seže još u daleku povijest.

Mnogi stari narodi koristili su ju u ishrani i liječenju zdravstvenih tegoba.

Antički grčki liječnik i otac medicine Hipokrat cijenio je ovu biljku i preporučivao ju za liječenje katara pluća, zubobolje, bolesti grla, gušavosti i promuklosti.

Kod starih Grka, Egipćana i Rimljana bila je poznata kao snažno sredstvo za vraćanje energije.

Egipatski faraoni naredili su svojim robovima svakodnevno ispijanje soka od potočarke kako bi održali snagu a time i produktivnost.

Na jelovniku rimskih careva bila je čest gost, jer su vjerovali da će im pomoći u raščišćavanju misli i donošenju važnih odluka.

Perzijski vojnici su prema kraljevom naređenju morali konzumirati potočarku kako bi zadržali zdravlje i snagu za marševe i borbu.

Ljekovitost potvrđena znanstvenim studijama

Ljekovitost potočarke dokazana je u mnogobrojnim svjetskim znanstvenim studijama.

Jedna od njih, objavljena je u uglednom časopisu British Journal of Nutrition, dokazuje ljekovitost potočarke i pozitivno djelovanje na karcinom.

Potvrđeno je da redovito konzumiranje manjih količina ove biljke može spriječiti rak prostate i debelog crijeva.

Istraživanja su pokazala da oblog od lišća potočarke učinkovito djeluje na suzbijanje tumora žlijezda ili limfnih čvorova.

Profesor Graham Packham sa Sveučilišta u Southamptonu začetnik je projekta kojim nastoji dokazati vrijednost potočarke u borbi protiv raka.

Proveli smo studiju koja potvrđuje djelovanje potočarke na rak dojke, ali ova biljka mogla bi biti učinkovita i u liječenju drugih vrsta raka.

Istraživanja su pokazala da potočarka sadrži  znatne količine spoja nazvanog  feniletil izotiocijanat (PEITC), koji ima snažna antikancerogena svojstva.

Vezano za PEITC, Packham je za Daily Echo izjavio:

Bio sam iznenađen da konzumiranje samo jedne porcije potočarke može rezultirati proizvodnjom značajne razine ovog spoja u krvi.

Svježe prešani sok potočarke poznato je sredstvo za liječenje bubrežnih tegoba i bolesti kože.

Ova biljka bogata je vitaminom C te je odlična pomoć u jačanju imuniteta kao i u borbi protiv kroničnih bolesti i upala.

Poznata je kao učinkoviti tonik za kosu jer sprječava opadanje kose i potiče njen rast i gustoću.

Odlična je pomoć kod detoksikacije organizma, pospješuje čišćenje krvi, potiče mokrenje, podiže energiju i stimulira funkcije organizma.

Nezaobilazna je u čišćenju pluća. Recept za juhu od potočarke koja čisti pluća od toksina i viška sluzi možete pronaći ovdje.

Potočarka
Mnogi alternativni liječnici smatraju potočarku nezaobilaznom u procesu čišćenja pluća. Od potočarke se pravi jednostavna i ukusna juha, koja efikasno čisti pluća od toksina.

Ovu juhu preporučuje se konzumirati 2 puta mjesečno, posebice aktivnim i pasivnim pušačima.

Juha od potočarke:

- 1 kg potočarke (cvjetovi i stabljike)

- 2 čaše datulja

- 4 čaše vode

Priprema:

potočarkaSve sastojke stavite u lonac na laganu vatru. Kada se zakuha, smanjite vatru i kuhajte minimum 4 sata. Ako se na površini juhe stvara pjena, uklonite ju sa žlicom. Nakon što je juha gotova, začinite ju prema Vašoj želji.

Ova juha je jako fina. Možete ju servirati sa rižom i drugim jelima.

Napomena: vrlo je bitno koristiti točan omjer namirnica i kuhati juhu minimum 4 sata. Nakon takvog kuhanja juha postaje fina, hranjiva i korisna za detoksikaciju pluća.

U narodu je poznato da potočarka…

ublažava bolesti dišnih putova
pomaže kod srčanih oboljenja
smiruje želučane i crijevne tegobe
pomaže kod bolesti bubrega i mokraćnih kanala
pospješuje rad metabolizma
čisti pluća i krv
pomaže kod umora i malaksalosti
povoljno djeluje kod dijabetesa
ublažava groznicu
pomaže kod oboljenja jetre
liječi kožne tegobe
stimulira rast kose
olakšava reumatske tegobe



Potočarka u kulinarstvu

Iskoristite bogatstvo koje se krije unutar ove lijepe i nježne biljke i uvrstite ju u svoj jelovnik.

Možete ju koristiti za pripremu zelenih kašastih sokova, salata i pita.

Odličan je prilog glavnom jelu, a može biti i izvrstan dodatak juhama i varivima ili sendvičima.

Salata od potočarke

Lišće potočarke dobro operite.

Dodajte na kolutove narezan mladi crveni luk te usitnjeni češnjak.

Dodajte sol, papar i nekoliko žlica maslinovog ili bučinog ulja te sok limuna.

Pustite salatu da odstoji sat vremena, nakon čega je spremna za konzumiranje.

U kombinaciji s mekim sirevima (feta, mozzarella, skuta, brie, quark) ova salata može biti izvrstan samostalni lagani obrok, ali i savršen prilog glavnom jelu.

Za pripremu salate potočarka se može kombinirati i s drugim biljkama poput matovilca ili radiča.

Čaj od potočarke

Jednu jušnu žlicu svježe, oprane potočarke sitno narežite i prelijte s 2 dcl kipuće vode.

Poklopite i ostavite da odstoji 15-20 minuta, a zatim procijedite.

Tijekom dana pijte 2-3 šalice ovog čaja.

Sok od potočarke

Jednu šaku svježe potočarke operite i usitnite u sokovniku. Iscijeđenom soku dodajte vodu u omjeru 1:5 (1 dcl soka na 5 dcl vode).

Uzimajte jednu jušnu žlicu ovog soka tri puta dnevno.

Juha od potočarke

Sastojci:

2 svežnja potočarke
1/2 kg krumpira
1 l jušnog temeljca (najbolje povrtnog)
sol, mljeveni crni papar, muškatni oraščić (ostali začini po želji i ukusu)

Priprema

Potočarku dobro operite i nasjeckajte. Krumpir ogulite i narežite na sitne kockice.

Sve sastojke dodajte u zdjelu s jušnim temeljcem i pustite da zavri. Kuhajte oko 30 minuta, a pred kraj kuhanja po želji začinite.

Ohlađenu masu možete blenderom usitniti da bi dobili gustu, kremastu juhu.

Napomena

Potočarku je poželjno konzumirati svježu jer se zamrzavanjem i sušenjem gubi veliki dio ljekovitih vrijednosti.

Trudnicama se ne preporučuje konzumiranje ove biljke.

Prekomjerna konzumacija može dovesti do nadraženosti želuca, mokraćnog  kanala i mjehura.


Uzgoj i berba

Ova zeljasta trajnica se uz brokulu, rotkvice, cvjetaču, kelj, prokulicu i kupus svrstava u porodicu krstašica.

U narodu je poznata po mnogobrojnim imenima - vodena kraljica, dragušac, kostriš, bobovec, ugas, ljuti mokriš, krešun, resnik, vodena režuha, garbok, gardun.

Poznata je kao vodena biljka, što apsolutno opravdava podatak da može rasti doslovno u vodi, bez prisutnosti zemlje.

Njeno prirodno stanište su vlažni vodeni tereni -  rječice, potoci, izvori. Uspijeva isključivo u čistim, nezagađenim područjima.

Ipak, bez obzira na njeno izvorno vodeno okruženje, vrlo lako ju je moguće uzgojiti i u vrtu, pa čak i u teglama na balkonu.

Potočarka može narasti čak do 1 m u visinu i do 2,5 m u širinu.

Listovi su joj tamnozelene boje, okruglastog oblika, mesnati, sočni i glatki.  Cvate od lipnja do listopada, a cvjetovi su bijele boje, sitni i gusti.

Okus ove biljke je pomalo gorkast, sličan okusu rotkvice. Tijekom cvatnje okus biljke se pojačava te postaje intenzivniji i gorči.

Upravo zbog toga ju je najbolje brati i konzumirati u rano proljeće, prije cvatnje.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Porodica travara Asima Kljuna upozorava: Pojavili se prevaranti, terapije uzimati samo kod Asimovog sina Semira!

Prvog dana nove, 2016. godine, mnoge je zatekla vijest da je poznati travar, Asim Kljun, zauvijek napustio ovaj svijet. Njegov odlazak s ovog svijeta, kako saznajemo, neki su pokušali iskoristiti za raznorazne malverzacije, koje bi mogle biti kobne za Asimove pacijente, neke nove ali i one koje je Asimova smrt zatekla u sred, na početku ili pri kraju trerapije. Zato, porodica Asima Kljuna javnost upozorava: “Prije svega želimo da uputimo iskrene izraze zahvalnosti za podršku koju ste nam pružili u najtežem trenutku. Divno je bilo vidjeti izraze duboke boli i iskrene sućuti iz svih krajeva svijeta. Još jednom hvala svima! Ovim putem želimo da obavijestimo sve klijente koje je Asimova smrt zatekla u nedovršenoj fazi liječenja, da nastavak terapije mogu obezbijediti pozivom na neki od ranije poznatih brojeva, bilo u BiH (062/284-179) ili u Crnoj Gori (00 382 69 331 835). Naime, ekipa koja je zajedno sa Asimom radila na prikupljanju, sortiranju, obradi i kombinovanju iscjeljite

Uklanjanje madeža prirodnim putem bez ožiljka i bez oštećenja kože!

Uklanjanje madeža prirodnim putem: naučite kako ukloniti madeže Madeži (med. nevus) su nepravilnosti na koži, koje označava tamnija boja ili mala izbočina. Može biti i oboje. To su površinske nakupine tkiva i melanocita, stanica kože, koje proizvode pigment koji koži daje prirodnu boju. Mogu se pojaviti bilo gdje na koži, a kad se pojave na vidljivom mjestu predstavljaju estetski problem. Uzrok pojavljivanja je nepoznat. Poznato da se najviše javljaju kod osoba s visokom razinom hormona, a neki su i nasljedni. U većini slučajeva se nevusi uklanjaju kirurškim putem, ali neki se mogu ukloniti i prirodnim putem. Kirurg odstranjuje madež tako da ga izreže van i nakon toga spoji kožu unutarnjim šavovima. Međutim, unatoč trudu kirurga da to čim bolje napravi, ožiljak zna ostati vidljiv i mnogim ljudima to jako smeta. Odstranjivanje prirodnim putem ne ostavlja ožiljke pa se zato preporučuje, ali samo kod bezopasnih madeža. Ako pokušate sami ukloniti onaj kancerogeni,

Proverena i uspešna mešavina lekovitog bilja i čaj za miome na materici, ciste i polipe, hiperplazije i poliistične jajnike

Čaj za miome na materici i ciste BioMiom je provereno dobar i potvrdjen čaj za ženske probleme koji je dao izvanredne rezultate u praksi. Savremena žena usled loše ishrane, unosa hormona, stresa i prekomerne upotrebe masnoća i životinjskih proteina postaje sve osetljivija u predelu urogenitalnih organa. Masovna je pojava da žene dobijaju miome, ciste, polipe, da imaju česte upale jajnika, da su im jajnici policistični, i da te tegobe prerastaju u hronične tegobe. Čaj za miome na materici, ciste, upale jajnika, polipe i ženske probleme BioMiom je već dugo godina prisutno rešenje za ženske probleme koje postoji na tržištu i daje odlične rezultate. Šta je miom i kako nastaje? Myoma, miom je benigna neoplazma – tumor, nastala umnožavanjem mišićnih ćelija. Postoje sledeći oblici mioma; fibroleiomyoma, tumor koji je sastavljen od glatkih mišićnih vlakana i vezivnog tkiva; leiomyom ili lejomiom je benigni tumor koji potiče od glatkih mišića i raste ekspanzivno u obliku okruglastog čvor