Preskoči na glavni sadržaj

NAJBOLJI PRIRODNI LIJEK-NAPITAK NAŠIH PRABAKA – LIJEK ZA SVE (UPUTSTVO i RECEPT)

Vijekovima, od kako postoji proizvodnja mlijeka i sira, među narodom postoji upotreba surutke. Surutka je nus produkt koji nastaje pri proizvodnji sira. Organizovano industrijski proizvodnja surutke počela je tek četrdesetih godina dvadesteog vijeka. Kroz istoriju su bake naših baka koristile surutku kao lijek.
Ono za što ste možda čuli, a što je u narodu jako poznato već vijekovima je da je surutka najbolji prirodni lijek za jetru.

Sirutka

Surutka se koristi prilikom svih problema sa jetrom uključujući masnu jetru, oštećenu jetru usljed virusnih oboljenja (hepatitis, žutica ), jetru koja je natečena, te posebno jetru opterećenu pretjeranom konzumacijom alkohola, masne i nezdrave hrane. Surutka pospješuje obnovu jetre. Terapija surutkom provodi se u dužem vremenskom period tako što se svakodnevno konzumira najmanje pola litre a po mogućnosti i više surutke. Surutka će doprinjeti regeneraciji, čišćenju, i oporavku oboljele jetre ako se uporno i redovno koristi. Naravno jako je bitno da se prestane sa štetnim djelovanjem i ishranom koji nastavljaju uništavati jetru kao što su alkohol, jako masna hrana i procesirana hrana i druge štetne materije. Uz surutku za problem jetre poželjno je korisititi u kombinaciji i mladi sir najbolje za doručak na prazan želudac jer su tada efekti najbolji.
Surutka može pomoći i pri mršanju jer sadrži mnoštvo proteina koji povećavaju mišićnu masu i daju osjećaj sitosti uz malu količinu kalorija.

U sirutki ostaju najbolji i najvrijedniji sastojci mlijeka i to vitamini B i E , minerali i mliječni šećeri koji su zaslužni za izgradnju finih i nježnih veza u mozgu.

Ono što nam je u zadnje vrijeme svima zajedniča osobina je da se nalazimo pod stresom. Surutka je idalan napitak za ovaj problem. Razlog je da u našem tijelu izaziva lučenje seratonina (hormone zadovoljstva) od kojeg ćete se osjećati dobro.
Surutka se preporučuje i za stalni osjećaj umora, posebno proljetni kao i za grčeve i bolove u mišićima usljed fizičkih napora. Surutka spriječava ostepoprozu, skida naslage na zubima i prevenira karijes. Pored ovih blagodeti surutka se već desetljećima, kao efikasan narodni lijek, preporučuje ljudima koji imaju problema sa povišenim masnoćama u krvi koje nikako ne mogu da iskontrolišu lijekovima i ishranom. Gotovo kod svih ljudi potpuno reguliše povišeni holesterol i trigliceride nakon nekoliko sedmica redovitog korištenja.

Ono što je posebno zanimljivo mlađim i fizički aktivnim ljudima je činjenica da se sirutka koristi kao prirodni izvor aminokiselina koji se metabolizuju u mišićnom tkivu pri vježbama u izgradnji oblika i konstitucije mišića. Ljudi koji se bave vježbama (body building, aerobic i sl.) bolje i brže će uspostaviti mišićnu masu ali i oporaviti svoje tijelo nakon napora. Iz tog razloga na tržištu se sve više pojavljuju protenihi u prahu na bazi surutke namjenjeni body builderima.
Ovdje se ni izbliza ne završava lista blagodeti surutke. Ukoliko imate problem sa nadutosti, neredovnom stolicom, probavom, kolitisom ili hroničnom upalom crijeva potrebno je da posegnete za redovnom upotrebom surutke.
Istraživanja su pokazala da surutka sadrži imunoglobuline i laktoferin u koji igraju značajnu ulogu u spriječavanju upala u kompletnom organizmu. Unutrašnje upale su jedan od glavnih uzroka kardiovaskularnih i kancerogenih oboljenja.

Surutka podiže imunitet organizma i jača opštu otpornost i zato se nalazi u formulama većine novih sportskih i imunoloških dodataka ishrani, te kao osnovica formula za ishranu beba.
Nova zapadna istraživanja pokazala su da surutka ima značajnu ulogu u zaštiti, zdravlju i regeneraciji kompletnih crijeva a posebno debelog crijeva.

Surutka je potpuno bezbjedan, blag i prirodan napitak kojeg bez bojazni možete koristiti. Kako sadrži i žive bakterije u nekim slučajevima može izazvati dijareju ukoliko se zaista pretjera u količini a što je rijedak slučaj. Jedino je osobe alergične na mliječne proizvode trebaju izbjegavati.
Mi vam preporučujemo upotrebu od 0,5 litara do maksimalno jednog litra na dan ukoliko se radi o običnoj tečnoj surutki. Možete je piti na prazan stomak ujutro ali nećete pogriješiti ako je budete popili u više navrata tokom dana. Domaću surutku možete naći na većini tržnica i pijaca kod prodavaca mliječnih proizvoda te u većini supermarketa na odjeljenjima mliječnih proizvoda. Mnogi se odlučuju i za pravljenje surutke kod svojih domova. Postoji više recepata za to a mi vam donosimo sljedeće:
1 litar svježeg mlijeka zagrijete u posudi na štednjaku da ne provri. U to dodate iscjeđeni sok od jednog ili dva limuna i mješajte a ubrzo ćete primjetiti da se formira sir i tekućina. Ta tekućina je surutka. Procjedite kroz gazu ili sitnu cjediljku i dobili ste sir i surutku.
Alternativno litru svježeg kravljeg ili kozijeg mlijeka ostavite da prokuva te da kuva na nižoj temparaturi nekoliko minuta. Nakon toga umjesto soka od limuna dodajte pola litre kiselog mlijeka ili jogurta i mješate dok se ne počne odvajati sir. Ostavite da malo odstoji te procjedite čime dobijate mladi sir i surutku.
Surutka sadrži važne minerale: natrijum, kalijum, fosfor, magnezijum, gvoždje, cink, bakar, kobalt, mangan, molidben, vitamine, aminokiseline i belančevine, nemajući pri tom mnogo kalorija.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVI LISTOVI SU NAM NA DOHVAT RUKE,A NOVA ISTRAŽIVANJA ŠOKIRAJU KOLIKU LJEKOVITOST IMAJU!

U listu vinove loze ima dosta vitamina C, E, A, K i B6, kao i niacina, željeza, vlakana, riboflavina, folata, kalcijuma, magnezijuma, bakra i mangana. Koristi se kao protivupalno i sredstvo za bolju cirkulaciju.

Protivupalno djelovanje

Listovi vinove loze imaju blago protivupalno djelovanje.

Hronična upala je uzročnik mnogih ozbiljnih bolesti, kao što su bolesti srca, mnoge vrste raka i Alzheimerova bolest, ali i artritisa, te bolesti probavnog sistema, poput Crohnove bolesti.

Dok životni stil i genetika pridonose razvoju hroničnih upala, ishrana koja je bogata protivupalnim namirnicama najbolja je strategija za smanjenje dugoročnih rizika od bolesti.
Hronična venska insuficijencija

Prema istraživanju sprovedenom 2010. na Odjeljenju za dermatologiju Univerziteta u Freiburgu, biljni ekstrakti iz vinove loze smanjuju edem u bolesnika s hroničnom venskom insuficijencijom. To je stanje koje karakteristiše problem povratka krvi iz nogu nazad u srce. Kad se krv teško vraća u srce, noge mog…

Pomaže u menopauzi,liječi astmu, čisti krv i jetru! CVIJET BOLJI OD HORMONA

Budući da sadrži izoflavone, crvena djetelina (Trifolium pratense) koristi se decenijama kao lijek za ublažavanje simptoma menopauze, pa je zbog svojih ljekovitih svojstava ova vrsta deteline prirodna alternativa tradicionalnoj hormonskoj terapiji. Pored toga, ima priznato mjesto u širokoj lepezi ljekovitih biljaka za liječenje mnogih bolesti.

Zdravstvene prednosti povezane s crvenom detelinom su brojne: korisna je u liječenju bronhitisa i astme, a izvrstan je i prirodni protivupalni lijek. Koristi i onima koji pate od osteoporoze jer izoflavoni skriveni u ljekovitoj biljci djeluju kao fitoestrogeni koji mogu pomoći u izgradnji gustoće kostiju. Osim toga, crvena detelina poboljšava cirkulaciju, povećava nivo dobrog holesterola u organizmu i jača arterije. Riječ je, takođe, o izvrsnom prečišćivaču krvi i jetre.

Tako, kažu, da kombinovana u istoj razmeri sa čičkom, štavljem, korijenom maslačka, žutom ružicom liječi i kancerozne tumore.

Kod raka grkljana koristi se jači čaj za ispiranje…

ZA SVAKU BOLJKU: URADITE UNUTRAŠNJU OPERACIJU ORGANIZMA I TO BEZ NOŽA!

Priroda umije jednim te istim sredstvom i uništiti i lječiti. Njene metode čovjek teško usvaja i sporo shvaća. Možda je to posljedica slabog poznavanja zakona prirode, jer priroda dobro čuva svoje tajne.



Zato trebamo još puno učiti od nje. Međutim, i ako upoznamo njene tajne – ne slijedimo ih. Prilikom posta daje se dugotrajna pošteda svim organima tijela. Post je naročito koristan organima za probavu, koji dobivaju mogućnost obnavljanja. Post ima veliki utjecaj na stanje krvotoka.

Zakone prirode treba upoznati, živjeti s njima i poštovati ih. Na taj način prirodu možemo višestruko koristiti za svoje potrebe, odnosno za potrebe čovječanstva.

U drugoj polovini 19. stoljeća prof. Pušutin počeo je među prvima ispitivati mehanizam djelovanja posta. On je otkrio da je post stanje organizma u kojem se njegovi “rashodi” ne nadoknađuju potpuno. Zbog toga je organizam prinuđen funkcionirati na račun svojih vlastitih rezervi.
Brojni efekti

Istraživanja su pokazala da je pokretač gladi sam centa…