Preskoči na glavni sadržaj

MUČNINA TOKOM VOŽNJE: Ovo je najbolji lijek!

Ima dosta ljudi koji slabo podnose putovanja, pošto im se javljaju razni simptomi kao što su mučnina, vrtoglavica, glavobolja i slično. Evo nekoliko savjeta kako da se na prirodan način ublaže ovi problemi.

0-480x350

Svi ovi simptomi potiču od nečeg što se u medicini naziva kinetoza, ili bolest kretanja (ponekad i morska bolest). To je zapravo sasvim prirodna reakcija našeg organizma na pokret.

Javlja se kada više čulnih sistema tijela različito doživljavaju pokret. Na primjer, kada se nalazimo u kabini broda, aviona ili automobila, osjećaj ravnoteže šalje poruku nervnom sistemu da se krećemo, dok čulo vida šalje poruku da mirno sjedimo. Tako nastaje konflikt, koji može da izazove neprijatne simptome, u koje spadaju vrtoglavica, slabost, hladan znoj, bljedilo, glavobolja, mučnina i povraćanje.

Kinetoza se najčešće pojavljuje u vožnji autom, avionom, na vrteški ili na brodu.

Najbolje prirodno sredstvo protiv bolesti kretanja

Istraživanja su utvrdila da đumbir zaista pomaže protiv pomenutih simptoma, i to bolje od nekih modernih lijekova koji se koriste protiv mučnine na putovanju, morske bolesti, jutarnje mučnine i obične mučnine.

Velika prednost đumbira je što ne izaziva nuspojave. Zato je đumbir dobra alternativa modernim lijekovima koji mogu da izazovu neprijatne posljedice.

Kako ga koristiti?

Čaj od đumbira, ili keks od đumbira dovoljni su za sprečavanje mučnine. Za putovanje je posebno pogodan instant čaj od đumbira. Đumbir možete da konzumirate i svijež. Kupite na pijaci komad svežeg đumbira, pa kad vam zatreba odsjecite komadić, oljuštite ga od kore i izgrickajte (obratite pažnju da je u svježem obliku đumbir prilično ljut).

Biljni čajevi protiv mučnine

Iskustvo pokazuje da su najbolji čajevi protiv mučnine čaj od nane, kamilice, lavande i žalfije. Ukoliko ste već povraćali, onda vam sljedeći čajevi mogu pomoći da smirite stomak i oporavite se: čaj od kamilice, pelina i matičnjaka. Od voća, pomoći će šljiva i trnjina.

Još nekoliko savjeta

Pred put, izbjegavajte masnu i začinjenu hranu kao i obilne obroke. Ali, nemojte ni da gladujete. Stručnjaci kažu da gladovanje destabilizuje električne signale u želucu što vas čini podložnijim mučnini i povraćanju. Zato će vam lagani obrok prijje putovanja pomoći da izbjegnete mučninu i lakše podnesete vožnju.

Usput, možete da grickate krekere jer ova lako svarljiva grickalica pomaže protiv mučnine. Tokom putovanja protiv mučnine mogu pomoći i pepermint bombone ili pastile.

Da biste smirili želudac, pijte dosta tečnosti. Posebno dobro djeluje topla i slana bistra supa. Dobra je za želudac, a so je naročito korisna za obnavljanje elektrolita poslije povraćanja.

Nemojte konzumirati limunadu ili oranžadu, jer limunska kiselina i voćna kiselina još više iritiraju želudac.

Izbjegavajte gazirana pića, jer nadražuju želudac, a mogu izazvati nadutost, povraćaj kiseline i gorušicu. Kod bolesti kretanja pomaže i akupresura. Neka istraživanja ukazuju da se mučnina može spriječiti pritiskom na određenu tačku na zglobu. Ova tačka za pritisak u akupunkturi se naziva perikarda 6 i pomaže kod sprečavanja mučnine. Nalazi se unutar ručnog zgloba, dva nokta iznad srednje brazde dlana.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVI LISTOVI SU NAM NA DOHVAT RUKE,A NOVA ISTRAŽIVANJA ŠOKIRAJU KOLIKU LJEKOVITOST IMAJU!

U listu vinove loze ima dosta vitamina C, E, A, K i B6, kao i niacina, željeza, vlakana, riboflavina, folata, kalcijuma, magnezijuma, bakra i mangana. Koristi se kao protivupalno i sredstvo za bolju cirkulaciju.

Protivupalno djelovanje

Listovi vinove loze imaju blago protivupalno djelovanje.

Hronična upala je uzročnik mnogih ozbiljnih bolesti, kao što su bolesti srca, mnoge vrste raka i Alzheimerova bolest, ali i artritisa, te bolesti probavnog sistema, poput Crohnove bolesti.

Dok životni stil i genetika pridonose razvoju hroničnih upala, ishrana koja je bogata protivupalnim namirnicama najbolja je strategija za smanjenje dugoročnih rizika od bolesti.
Hronična venska insuficijencija

Prema istraživanju sprovedenom 2010. na Odjeljenju za dermatologiju Univerziteta u Freiburgu, biljni ekstrakti iz vinove loze smanjuju edem u bolesnika s hroničnom venskom insuficijencijom. To je stanje koje karakteristiše problem povratka krvi iz nogu nazad u srce. Kad se krv teško vraća u srce, noge mog…

Pomaže u menopauzi,liječi astmu, čisti krv i jetru! CVIJET BOLJI OD HORMONA

Budući da sadrži izoflavone, crvena djetelina (Trifolium pratense) koristi se decenijama kao lijek za ublažavanje simptoma menopauze, pa je zbog svojih ljekovitih svojstava ova vrsta deteline prirodna alternativa tradicionalnoj hormonskoj terapiji. Pored toga, ima priznato mjesto u širokoj lepezi ljekovitih biljaka za liječenje mnogih bolesti.

Zdravstvene prednosti povezane s crvenom detelinom su brojne: korisna je u liječenju bronhitisa i astme, a izvrstan je i prirodni protivupalni lijek. Koristi i onima koji pate od osteoporoze jer izoflavoni skriveni u ljekovitoj biljci djeluju kao fitoestrogeni koji mogu pomoći u izgradnji gustoće kostiju. Osim toga, crvena detelina poboljšava cirkulaciju, povećava nivo dobrog holesterola u organizmu i jača arterije. Riječ je, takođe, o izvrsnom prečišćivaču krvi i jetre.

Tako, kažu, da kombinovana u istoj razmeri sa čičkom, štavljem, korijenom maslačka, žutom ružicom liječi i kancerozne tumore.

Kod raka grkljana koristi se jači čaj za ispiranje…

ZA SVAKU BOLJKU: URADITE UNUTRAŠNJU OPERACIJU ORGANIZMA I TO BEZ NOŽA!

Priroda umije jednim te istim sredstvom i uništiti i lječiti. Njene metode čovjek teško usvaja i sporo shvaća. Možda je to posljedica slabog poznavanja zakona prirode, jer priroda dobro čuva svoje tajne.Zato trebamo još puno učiti od nje. Međutim, i ako upoznamo njene tajne – ne slijedimo ih. Prilikom posta daje se dugotrajna pošteda svim organima tijela. Post je naročito koristan organima za probavu, koji dobivaju mogućnost obnavljanja. Post ima veliki utjecaj na stanje krvotoka.

Zakone prirode treba upoznati, živjeti s njima i poštovati ih. Na taj način prirodu možemo višestruko koristiti za svoje potrebe, odnosno za potrebe čovječanstva.

U drugoj polovini 19. stoljeća prof. Pušutin počeo je među prvima ispitivati mehanizam djelovanja posta. On je otkrio da je post stanje organizma u kojem se njegovi “rashodi” ne nadoknađuju potpuno. Zbog toga je organizam prinuđen funkcionirati na račun svojih vlastitih rezervi.
Brojni efekti

Istraživanja su pokazala da je pokretač gladi sam centa…