Preskoči na glavni sadržaj

Mućkanje ulja je najpoznatija metoda čišćenja tijela… Glavobolja, umor, loš zadah, nesanica


Glavobolja, umor, loš zadah, nesanica. Sve su to bolesti i stanja kod kojih semućkanje ulja u ustima pokazalo učinkovitim. Vrlo je jednostavno, jeftino i zahtjeva malo strpljenja.

Mućkanje ulja je najpoznatija metoda čišćenja tijela… Glavobolja, umor, loš zadah, nesanica
Za što je dobro mućkanje ulja?

Mućkanje ulja je najpoznatija metoda čišćenja tijela od toksina u ayurvedskojmedicini.  Ovakva uljna terapija se pokazala učinkovitom kod smanjenja lošeg zadaha i naslaga na zubima, glavobolje, zubobolje, akni, umora, nesanice, probavnih problema i plućnih bolesti, piše Korisno.

U našim ustima se šire različite bakterije, gljivice i štetne tvari koje uzrokuju naslage na jeziku, bolesti desni i loš zadah. Ako štetne tvari ostaju dugo u ustima, mogu se proširiti dublje u tijelo i dovesti do različitih zdravstvenih problema. U tome može pomoći mućkanje ulja u ustima koje uklanja toksine iz tijela i jača imunitet.

Koje ulje odabrati?

Mućkanje ulja se provodi sa hladno prešanim i nerafiniranim uljima. Možete koristiti sezamovo, kokosovo ili hladno prešano suncokretovo ulje. Važno je da ulje bude visoke kvalitete, a može se koristiti i maslinovo ulje.

Jutarnje mućkanje ulja

Žlicu ulja stavite u usnu šupljinu. Preporučuje se da to učinite prije nego što ujutro operete zube. Nakon toga polako mućkajte ulje po usnoj šupljini 15-20 minuta. Važno je da ulje prekrije cijelu unutrašnjost usta i jezik. Poriv za gutanjem možete spriječiti tako da duboko udahnete na nos. Tokom mućkanja će se količina tekućine u ustima povećati jer ćete proizvesti puno sline. Iz tog razloga možete i prije isteka vremena, izbaciti višak.

Ukoliko ste dovoljno mućkali ulje po usnoj šupljini, ono mora biti bjelkasto nakon što ga ispljunete. Kada ste gotovi sa mućkanjem, isperite usnu šupljinu toplom vodom i operite zube.

Savjet:

Ulje ne smijete progutati ni u jednom trenutku jer se tokom mućkanja, u ulju nakupljaju toksini i sve štetne tvari iz organizma.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Čaj za šum u uhu (zvonjenje)

Jedan zdravstveni problem prouzrokuje drugi.
Zujanje u ušima, poznato kao tinitus, više je svojstveno muškarcima srednjih godina. Ono se definiše kao osećaj zvuka bez prisustva spoljašnjeg zvučnog stimulansa.

Zapravo, čovjek čuje ono čega nema. Statistika pokazuje da se kod 10 % odraslih osoba javlja zujanje u ušima.

Uzroci mogu biti razni poput promijena na krvnim žilama glave i vrata, grčenja mišića srednjeg uha, oboljenja u samom uhu. Ono što još može izazivati tinitus jesu multriplaskleroza, infektivna oboljenja, sifilis ali i pojedini lijekovi. U slučaju da dođe do toga, konsultujte se sa ljekarom, kako bi vam prepisao drugu terapiju.

Problem zujanja u ušima imaju ljudi sa lošom cirkulacijom, i zbog toga se njima savetuje da izbace kofein, cigarete, alkohol i manji unos soli u organizam. U slučaju da vam se nakupio vosak u ušima, pojavljuje se zujanje.

Niti unutar pužnice se nazivaju ćelijama kose i nalikuju sitnim dlačicama. Kreču se sa tečnošću unutar pužnice i prenose elektri…

OVI LISTOVI SU NAM NA DOHVAT RUKE,A NOVA ISTRAŽIVANJA ŠOKIRAJU KOLIKU LJEKOVITOST IMAJU!

U listu vinove loze ima dosta vitamina C, E, A, K i B6, kao i niacina, željeza, vlakana, riboflavina, folata, kalcijuma, magnezijuma, bakra i mangana. Koristi se kao protivupalno i sredstvo za bolju cirkulaciju.

Protivupalno djelovanje

Listovi vinove loze imaju blago protivupalno djelovanje.

Hronična upala je uzročnik mnogih ozbiljnih bolesti, kao što su bolesti srca, mnoge vrste raka i Alzheimerova bolest, ali i artritisa, te bolesti probavnog sistema, poput Crohnove bolesti.

Dok životni stil i genetika pridonose razvoju hroničnih upala, ishrana koja je bogata protivupalnim namirnicama najbolja je strategija za smanjenje dugoročnih rizika od bolesti.
Hronična venska insuficijencija

Prema istraživanju sprovedenom 2010. na Odjeljenju za dermatologiju Univerziteta u Freiburgu, biljni ekstrakti iz vinove loze smanjuju edem u bolesnika s hroničnom venskom insuficijencijom. To je stanje koje karakteristiše problem povratka krvi iz nogu nazad u srce. Kad se krv teško vraća u srce, noge mog…

Pomaže u menopauzi,liječi astmu, čisti krv i jetru! CVIJET BOLJI OD HORMONA

Budući da sadrži izoflavone, crvena djetelina (Trifolium pratense) koristi se decenijama kao lijek za ublažavanje simptoma menopauze, pa je zbog svojih ljekovitih svojstava ova vrsta deteline prirodna alternativa tradicionalnoj hormonskoj terapiji. Pored toga, ima priznato mjesto u širokoj lepezi ljekovitih biljaka za liječenje mnogih bolesti.

Zdravstvene prednosti povezane s crvenom detelinom su brojne: korisna je u liječenju bronhitisa i astme, a izvrstan je i prirodni protivupalni lijek. Koristi i onima koji pate od osteoporoze jer izoflavoni skriveni u ljekovitoj biljci djeluju kao fitoestrogeni koji mogu pomoći u izgradnji gustoće kostiju. Osim toga, crvena detelina poboljšava cirkulaciju, povećava nivo dobrog holesterola u organizmu i jača arterije. Riječ je, takođe, o izvrsnom prečišćivaču krvi i jetre.

Tako, kažu, da kombinovana u istoj razmeri sa čičkom, štavljem, korijenom maslačka, žutom ružicom liječi i kancerozne tumore.

Kod raka grkljana koristi se jači čaj za ispiranje…